歡迎問電腦問題2

1001 回覆
0 Like 14 Dislike
巴打想問下 如果我有隻hard disk 用緊,如果平時唔讀取果個hdd 既資料 佢就會正正常常係到(果個hdd係資料盤),但有時打打下機 或者 讀取果個盤既資料 佢就會無啦啦 係windows入面消失左, 但係我又用過好多軟件去scan 佢有冇壞軌 但係又冇 係咪都似壞左? 唔該晒巴打!

15000小時
部機都好耐了 但用到咪繼續用
disk usage成日100%
點搞
好大機會,重插顯示卡試下
雞肋,汁二手算
要搵hdd高手,可惜我唔係
磁碟最佳化
好的 唔該晒巴打
B360ma上z390
用返粒i5 8500 + 2070
3000MHz 16gb ram
打食雞其實分別會唔會大?因為而家塊板行到最盡都係得2666
想問 最近打 rainbow six 會hang 機、打打吓個畫面定左格, 之後鍵盤d 燈會熄咗,但主機冇熄到

win 10
i7-6700k
32 gb ram
1080ti
windows 同顯示卡 都更新
rainbow 係 steam 買

其他game 玩幾個鐘都冇事,只係rainbow 有事,
多謝師兄解決問點
display card gtx 980 3個風扇正常係咪一齊轉?

有把唔郁,有冇software可以test / 點整?
https://www.youtube.com/watch?v=4__FUhilMVU
2133 vs 4000 ram 13x vs 15x fps
想問下如果塊底板本身支援3200mhz ram,係咪唔使超ram頻都可以行到3200
睇下佢熱會唔會轉先,
如果唔超頻,$12000budget用來玩total war three kingdoms你會推介點砌法?
我會順便買隻24吋mon,配合番呢個list,效能為先既話你有咩推介?
機箱大細無所謂,但因為我唔識拆出黎清塵,只可以用吸塵機係外面吸,所以想搵個防塵好啲

我上飛馬個網睇,佢推介i7-8700,ram用DDR4-3000既ram,但係其實唔超頻最盡係咪用得DDR4-2666?

新手咩都唔識,求解答
上官網睇specification
要超呀 底版support 但條ram唔係原生3200都要超上去
有巴打介紹左afterburner,我返去試下先,唔該巴打
12000包mon? 洗唔洗加埋win10
呢個世界d ram全部都係2666c19
呢個係晶片廠既做法,實際係可以行到幾多係ram廠既做法
所以過2666c19既ram都係超上去
不包mon及win10
如果唔超頻,$12000budget用來玩total war three kingdoms你會推介點砌法?
我會順便買隻24吋mon,配合番呢個list,效能為先既話你有咩推介?
8700搭2060 / 2080

我上飛馬個網睇,佢推介i7-8700,ram用DDR4-3000既ram,但係其實唔超頻最盡係咪用得DDR4-2666?
睇底板支唔支援3000,依加好多唔洗超都有3000/3200
Intel Core i7-9700KF Tray *即將番貨* × 1 $2,959
-->此產品不設一換一退換,請保存收據及包裝,維修請直接聯絡代理 × 1
MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON × 1 $1,599
Klevv DDR4 BOLT X 8GB 3200MHz × 2 $720
Galax RTX 2070 EX White V2 ( 1-Click OC) × 1 $3,850
ADATA SX8200 PRO 1TB × 1 $1,088
Antec Neo Eco 650 Gold × 1 $650
ANTEC P7 Silent × 1 $378
Noctua NH-U12A × 1 $770
我很欣賞飛馬電腦,但是我預算有限,不能給小費 :( × 1 $0
小計 $12,014
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞