歡迎問電腦問題2

1001 回覆
0 Like 14 Dislike
ram最好用孖裝, 唔好分開買。
板唔需要咁貴, 用2條ram槽 , 一張卡槽既就夠, 所以z晶片用唔著, 電源要睇你咩板, 有d板超過8相供電, 電源唔夠線就gg
自己可以去邊度買件
自己砌難唔難
個mon 會因為屋企關咗其他制 或者其他使用中嘅電源(e.g. 廳嘅燈)而短暫關幾秒
點解
點修正
唔係
睇吓bios供電選項
想問問
係windows入面detect到張SSD,
但係喺BIOS到就搵唔到
會唔會關bios版本問題
我都試過依個問題
發現係有d apps或者windows update 搞鬼
換hdmi線
請問如果而家已經入唔返windows,要重裝
點樣可以拎返desktop d file?
裝Windows入拎外一個hdd,再拎返舊windows既file得唔得?
可以
例如?咩apps?
電腦白痴我試下先
但下依家我拎走左一條ram就好順,未熄過機,會唔會係條ram問題?
電源唔穩定, 唔係火牛問題,而係你個插座既入牆線路問題。
咁奇怪?
又係我
電腦主機電源突然無反應 開極都開唔到 風扇無郁 個moon有著 唔知點算好。
有冇fd可以借隻牛俾你試下呀
要問問 依家去緊附近電腦維修睇下咩事
最近部機成日開機幾秒到十幾秒就熄機重開 撚下display線就有機會順利開機 不過有時會畫面定格要重開先得

今日就點撚都唔得 試左抆哂Display card同ram都係幾秒就重開 想問下有機會壞左咩

部機砌左兩年(中央田)

spec:
CPU
Intel Core i7 7700 @ 3.60GHz 37 °C
Kaby Lake 14nm Technology
RAM
16.0GB Dual-Channel Unknown @ 1200MHz (17-17-17-39)
Motherboard
Gigabyte Technology Co. Ltd. B250M-D3H-CF (U3E1) 41 °C
Graphics
2481W (1920x1080@60Hz)
3071MB NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB (Gigabyte) 48 °C
Storage
2794GB TOSHIBA DT01ACA300 (SATA ) 36 °C
2794GB Western Digital WDC WD30PURX-64P6ZY0 (SATA ) 33 °C
256GB Crucial_CT275MX300SSD4 (SATA (SSD)) 36 °C

如果我講得唔好或者漏左咩資料就講聲唔好意思先
我估係死火牛, 你果隻係咩牛
試吓唔插 harddisk
博士
部Lenovo G410
開機 風扇會轉兩秒
之後要等半個鐘先會有畫面開機點攪
會 可能係死ram 或者ram slot 或者cpu個ram controller hang hang 地

建議可以換slot行 single channel 試 ram 有冇事 或者換U試 ram controller 再唔得就係底板問題要去維修
換ssd試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞