歡迎問電腦問題2

1001 回覆
0 Like 14 Dislike
買錯window 10 home

想問係咪window 10 pro oem先係64bit 同埋有得分割harddisk

有無人收home 64bit 買錯
唔係
任何windows 10都有64 bit版本同埋一定有得割
你邊度發現裝唔到64bit同割唔到drive?
舊卡N記GTX960 行唔行到雙MON呢
普通畫面輸出
我裝windows個陣 唔似一般咁有得揀磁碟區
佢只係load 100% 揀地方 設定名 密碼就算
揀drive果個位應該有得割埋drive
你cap個screen黎睇睇?
行到
想加機箱風扇 但係底板插完cpu fan+1機箱風扇
已經冇晒啲位插
想加多2個可以點搞
買大4PIN MOLEX拎電既FAN
我估個1.1係其他意思?咁個3.0點解?
買 控制器
silverstone cpf04
外國網上買, 空運回香港
windows 電源管理
你張卡閒置緊。

你可以試吓燒緊卡 果時試。
你影張, "揀地方" 果陣張相黎睇睇。
最勁? 咩buget , intel有 伺服器級,再高d可以玩到去idm
amd係民用,rx5800已經係極限。

火牛用seasoin 全模10年保系列, 睇清楚提供既插位夠唔夠,底板cpu供電係唔係用8 pin以上,留意cpu 電線夠唔夠

想超ram請買msi板, ram槽愈少, 愈易超, 除非你想玩64GB ram , 否則用2x16GB夠曬。
Cpu入面既結構絕對唔會因為底板冇多2條bus就差左, 相反地,對cpu入面既 ram控制器係冇咁大壓力,
因為普通既雙通道cpu只有2個記憶體控制器,4條ram就係用1個控制器管2條bus, 即係控制器以超快速切换,然後再分俾唔同既cpu core. 所以太高速既話可以會做唔到。
而ram上面既分rank晶片能力遠高於需求。唔洗擔心 DR SR會影響到性能。

ram就用b die finder找,
AMP係俾amd專用既超頻設定,
XMP係俾intel用既。
如果冇AMP / XMP , 就要用 超頻計算器, 手動跟住參數調bios.

ssd 去巴哈睇,ssd既m2 nvme , 有d cpu用唔到2條m2 ssd pcie x4. 自己睇清楚。

風扇, 機箱, 冷卻, 去各大討論區睇post , 或者你開新post問。

harddisk用wd安全d, 1TB比4TB 容易修理,回復物理上受損既資料。

裝windows可以用usb裝, 唔洗買dvd機, 自己上網睇教學。
底板保護電路完成左佢既使命, 凶手係隻牛,動機係雷電。
可以買番同一隻板,打上去gigabyte問,唔關聯強事。
再細心d, 通常係d晶片既腳位俾你推左d塵入去, 短接左姐。不過都係去gigabyte check吓好。
唔該巴打
不過我拆左主機板出黎 個盒上面有聯強保養張貼紙
準備拎過去比師傅check check
但琴日上黄金睇周圍都唔見b250呢種板 全部得返intel第8代第9代嘅板 邊度容易啲搵到我隻板
同埋想問換依家換主板駛唔駛重裝windows
近排一開game玩 個cpu使用率就爆到100% 搞到打機好lag 背景冇開野都爆 之前都唔會咁 我想問有咩解決方法?
dcfever
nod32
换板, 唔洗問, 一定唔洗重裝windows. 依家底板同windows都聰明左好多嫁啦。
b250 有得賣,
中毒, 程式衝突,bug ,
我記得有個microsoft程式可以睇到 到底係d咩用緊cpu ,
好似係叫Windows Performance Analyzer (WPA
嗰塊好似係掘礦板 同埋atx板唔啱我matx機箱
拎左上去比師傅睇要下星期先覆到我 有排等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞