歡迎問電腦問題2

1001 回覆
0 Like 14 Dislike
唔會
搵另一個 VPN
換左之後,之前既資料會唔會留得返?
可以
對電腦乜都唔識,但係又想學識砌機基本嘢
上網大把教學
拆散自己部腦練習下先啦
最大可能係唔係放window個 hard disk出問題?
This is what I mean
Ram應該點簡 用緊r7 1700 msi b350m gaming pro
係咪簡條2400既 再用咩xmp超上3200
部電腦用左7年

突然本機唔見左其中一隻硬碟
bios都無左呢隻消失左既硬碟資料
試過換sata線都無反應

係咪壞左問題多?
一代應該上唔到3000UP
我用緊同一塊版 行緊3000C15 開XMP 只得2933
咁應該買邊隻?
Xmp唔係幫你自動超頻咩
塊版行ryzen 一代最高support 3200 ram
是但買兩條3200c 14/ 16 驚相容性問題買gskill for amd ryzen 系列都得
攞左去整,佢話隻hard drive 電腦讀唔到。係咪無得救返啲資料?
普通電腦鋪-係
勁撚貴BACKUP專業PRO既-唔係 (2k-$999999)
係硬碟壞
xmp係設定, 但係ram寫住2400 就唔可以過2400.

一般ram廠都係用同一種方法做ram,
但係都係有唔同既質素。
好果d就3600, 3200,
差果d就2400 2666,
買2400 超到去3200 會死ram,
所以請買3200 果d .
舊電腦想升級keep機箱有無得搞?本身用聯力全鋁唔想哂左個箱,但愈來愈慢。主要做野用
做咩野,
洗唔洗插顯示卡?
網路卡?
raid?
cd rom?
磁碟?

依家好多機箱都係全鋁,。已經冇人會用鐵, 因為太重。
淘寶notebook 電信唔信得過 @@?
主要剪片,畫cad同3 d 同埋Ps ai. 之前 用quadro既顯卡
想問之前開著部機佢會自動熄然後再開,之後mon冇signal,我要啪拖板制再開先著到,然後呢幾日部機會無端端自己reboot,去到今日啪拖板制之後已經成部機著唔返,點算
原本既spec呢
升級既budget呢
工作站級。。。
大佬我真係唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞