歡迎問電腦問題2

1001 回覆
0 Like 14 Dislike
3700x or 3900x
塊板應該會限左ram既電壓, 而ram應該好難會死。
你買ddr3 果時, 最好留意吓, 塊板既供ram電壓係幾多v , 而ram又係要幾多v
以我所知, ddr3 係有分1.35v同1.5v , 唔似ddr4 全部電壓相同。

都7nm , 仲3900?
係都要th系列啦! 我要4通道!
4條都係EVGA 16GB DDR3-2400 1.65v
不過好鬼 一熄機就有可能開唔到機
而且CPU-Z DRAM Frequency 只得 800MHz
me 3700x都overkill

隻火牛死左,Neo Eco 650 Gold無晒貨,叫我加$50換呢隻俾我
唔係掛,岩岩加錢換左 HGC 650W gold,佢仲話呢隻再靚啲,夠晒用,仲開唔同野係度燒機做測試,話最壞岩岩好去到80度,用黎打機正常60幾度

咁我咪遲早又要拎去整
我塊asrock z390 phantom itx ,一插intel 760p就開唔到機入唔到bios
但插其他m2 ssd冇問題,兩個插槽都係咁
但760p插落另一塊底板又可以正常使用
咁可能要去bios set dram電壓至得, 你要學吓ddr3 點超頻, 而且塊板唔知頂唔頂得順。
已經上返2400 (原來cpu-z只顯示一半 so it's 1200 now),再試過D ram ,又救返一條 8 GB dual
Thanks
即係點?
壞底板定m2 ssd
但m2 ssd駁落另一部機係用到,亦用apps scan過冇bad sector
唔兼容
我特登睇完官網support list先買,佢話兼容我先買
仆街!sales就係點鳩你買野, 過60 度已經唔正常
又唔係cpu, gpu, 哩d集成晶片, 供電果d只係普通既mosfet有咩可能會有咁大熱功率, 係條電線既電阻發熱, 而銅係傳熱既。
所以會燒到底板, 而底板既線路都係銅, 咁你知點解啦。

到頭黎, 一開始選擇12 相供電果時就注定左要用全模火牛。

仲有, 你隻牛既腳位唔夠

750w都係900蚊
650w就係830蚊
所以我都係建議你用750w果隻
希望你未洛 order
有陣時, 係因為m2 ssd用pcie x4
所以會佔用左cpu既總線。
咩係總線? 就係一張顯卡行 pcie x16,
但係兩張顯卡就行 pcie x 8
因為cpu / 北橋 總線, 俾顯卡既最多只有16線

同樣道理, 760p會用左4 條線
有可能因為cpu 唔夠線,而搶左顯卡既線, 變相開唔到機。

咁哩個情況就要去bios set野, 叫m2 插槽用sata行, 但係唔係塊塊板都可以支援咁樣轉。

其實主因係cpu問題, 低階cpu係會唔夠線既。
我用9600k的,同test果時冇插display card
底板有個M.2頭
單獨插sx8200 pro,兩邊都用到
單獨插760p,兩邊都用唔到,風扇轉一下就熄機,見唔到bios
除左樓主話唔兼容之外,我諗唔到其他理由(雖然官網寫兼容,我亦flash左最新版bios)
760p喺18年12月出過新firmware
有時update firmware可以解決一啲奇怪問題
我唔知你隻嘢係幾時買但值得一試
請喺正常運作嗰部機進行
裝好toolbox, 入去揀你隻760p, 撳左手邊嘅韌體更新
https://downloadcenter.intel.com/download/28808

頭盔:請一定要backup咗先更新,過程中出意外變磚亦都唔好搵我
應該係nvme 3.0 同3.1 既問題, 真係底板唔兼容3.1,
我都唔知可唔可以首先係windows裝intel nvme 3.1 driver , 再插洛去。
又或者令ssd由3.1 行返3.0
幫你唔到
唔該哂咁多人幫手
雖然我已經放棄左,直接重裝windows
隻760p拎左去第二部機度用
開得返之後,電腦reboot 咗兩次

我諗住係咪 ram 問題,多手㩒咗memory diagnostic,點知check 完之後開唔返

啱啱再試重插 ram,佢話 正在準備自動收復,之後黑mon 有滑鼠

知唔知今次咩事?
想問電腦畫面凍結 應該係邊part有問題 可以點解決
唔係hang機 / lag 而係完全無反應 郁mouse/ keyboard都無反應 個畫面凍結咗 要重新開機先正常返
但過多陣 打機/睇youtube嘅時候 又會出現同樣問題
但期間 風扇 電源都一直運作緊

係 真係死版 今曰去油耳法奧度維修 免費幫我換底版
部機用左快兩年 良心公司

話我打手都咁話 法奧好野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞