歡迎問電腦問題2

1001 回覆
0 Like 14 Dislike
換板
thx 巴打
似係vga既ram有問題, 試吓set bios俾pcie槽供電,正常應該係會供電既。
how?
我想講, cpu唔係睇ghz.
而係睇制程,
一般係用cinebench r15 睇
拎上代理換卡啦
想問
呢個case邊洗睇到咁深入同樣都係22造工
同一個架構製程下 ghz頻率愈高 性能愈強

intel近年進步最大就係ghz 頻率
6代-9代都係14nm(+小改) skylake 架構
加下核心 拉高d頻率 提升單核性能

有諗過叫佢成套版u ram換 但望下d single core 分都係使千零蚊 頂多排好似抵用d
google search你果個停止代碼
我本身都同佢一樣用4440
但我成套9400F 板U Ram換咗
有d工作排程, 一執行就崩潰,去事件記錄睇吓咩事
如果係登入左好快就死機,就用msconfig , 只載入基本服務, 再重新開機睇。
如果都係死機, 就入safe mode,
如果safe mode都死機, 咁就冇計,就重裝windows.
6700k
Z170 pro gaming
Gtx1070

呢個年代部機夠唔夠用
我3年前砌的 果陣為左超頻
但係到而家我淨係打左3年lol同gta
超頻都唔識
再戰五年吧
想問下電腦上網問題。

屋企用緊1000mb hkbn寬頻,router係asus a68u
Lan線係cat 7嘅扁線,條線上年10月買嘅。

最近上網經常斷線,喺斷線時,望過「我的電腦」裝置管理員,底板內置lan卡無事,wifi亦無問題,試過重開router及重插lan線,但都無乜用。反而要郁一郁條線擺位、或屈一屈個頭、或扯一扯條線先可以連線?

咁嘅情況,係咪條lan線壞咗/斷咗?要買過條?
呢條已經係2年內第二條扁線,如果真係壞咗,係咪買圓線好過買扁線?

sor 可能1999,求救
電腦按開機制後完全沒有反應,冇電到

試過換牛 一樣沒有反應

試過拎去維修 係人地果到一插電就開到 但返到屋企又開唔到

換了電源線、拖板,仍然沒有反應
求各位巴打幫忙
又唔係貴,換啦
換插制位
我知要換,請問圓線係咪耐用啲?
只用過圓
試過用另一部電腦既插制位 一樣開唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞