歡迎問電腦問題2

1001 回覆
0 Like 14 Dislike
腦場COMDEX 有隻144HZ 1000蚊,可以睇下
想問個google完全搵唔到原因既問題
是咁的我最近買左套無線滑鼠keyboard mouse set 叫microsoft sculpt comfort desktop
插落電腦用左個零鐘隻滑鼠就死左
係連開關後滑鼠底既燈都著唔到
換過電 換過usb port都著唔番隻滑鼠 但keyboard都正常用到
之後拎去維修中心換過盒全新 問題都keep住出現
依家已經壞左3隻滑鼠
咁我試下其他型號 依家連我舊既microsoft arc touch都壞埋
到底咩出事同有無解決方法
萬分感激
隻藍牙USB插其他HUB
定係用家問題,右手太大力?
呢個係一個好唔正常既情況
暫時未有科技可以革空屌撚爆隻MOUSE

解決方法就係買其他牌子
有錢就搬,換埋電腦
好嘅唔該巴打
似係板壞
可能係底板問題,供電設計唔夠好
又或者係bios設定, 唔兼容,
又或者係粒電既問題, 滑鼠設計差,
琴日拆左個display出來之後再test發現個紅色debug燈著左,但都係要啪多次拖板制先著
想問下,部機開翻之後黑mon,試過顯示卡由dp頭轉去hdmi頭+用cpu內顯hdmi同dp頭都係黑mon

個火牛450w,用緊1060,i5 9600k
老母板冇debug燈

可以點解決?
插單邊RAM試
神啊
真係開到機
到底發生咩事?
一係條ram壞
一係條ram槽壞
一係條ram金手指氧化
而家顯示卡用翻dp線又開始黑mon.....
用hdmi個陣咩事都冇
但搞笑既係用有線滑鼠係無問題
最近換mouse keyboard就係因為換左電腦台之後無神神隻無線滑鼠壞左
保養個邊黎緊會比第2個型號既mouse keyboard set比我 你覺得我有咩野可以自行檢查?
有無方法可以自行檢查到邊一部分出事?
部電腦用左4年 最近執左位先發現呢個問題
一直都用無線mouse keyboard 平均一年會壞一次
近排直程秒殺我d mouse
睇說明書, 紅色燈代表咩
你確定冇將dp頭插錯? 例如用內顯, 插顯示卡頭。
冇既話可能係南橋。
我建議你换個550w火牛
换板, 可能真係塊板有問題
睇完冇講但通常呢盞燈著左先正常run到,anyway,而家機都開唔到完全冇power,應該真係塊板收皮
我張7870都耐唔耐係咁, 有幾次係鬆左插番實就得, 不過有時係無端端就死機
儲夠錢就換卡啦我都打算換1660ti
有冇考慮用amd最新3xxx + msi版? 有pcie 4.0
可能係張卡太重, 顯示卡插槽唔夠力, 你可以搵d木去頂番高張顯示卡角邊, 令張卡水平番
張顯示卡洗唔洗換,定係只要換個牛,個dp就用得翻?
我估係隻牛整死左你塊板/cpu,
不過cpu一般會俾塊板保護, 唔會壞。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞