歡迎問電腦問題2

1001 回覆
0 Like 14 Dislike
有冇ching 試過restart電腦後bios出
Keyboard not detected
仲發覺d usb port唔work
Restart 前仲用到
但係windows 10應該有野update
因為我係禁update and restart
是咁的,我部asus notebook 接駁大mon 使用,但經常冇啦啦就會用唔到,大mon 黑畫面,得番個notebook mon,仲要重插都冇反應,要等個大mon 心情好先再用到,請問有冇咩辦法解決?
p.s 個大mon 玩ps4 既時候完全冇問題
想問下我部機依家得個ssd 480 gb, 一個drive, 就乜game windows 都係放係到,如果我想開個drive 要點做,要買多個hard disk 定就咁𠝹多個drive 出黎?

另外想問下ssd 當普通hdd用都可以?會唔會好易壞?唔係好識,上網睇話ssd 係有寫入限制,成日dl 野del 野會唔會壞快d?
主機板 asus prime B365M-A Micro-ATX

想用收wifi 同藍芽,
係咪需要買隻接收用的usb?
試吓set畫面Hz . 同你果mon最好一樣或低少少
試吓唔好超頻ram , 睇吓入唔入到
問返廠
睇吓lan線果頭入面d線有冇斷,
停用介面卡,再啓用
睇吓係唔係router既設定有問題。
入bios set usb port供電
畫面輸出Hz
第一,hdd係穩定過ssd超多, 基本上係25年都唔會壞,而且修復數據非常容易,就算壞左,都可以叫師父同你提取返d資料。

但係ssd一壞左就冇得救, 資料係90%全部失去。
仲有, ssd千期唔好分drive, 因為只要ssd既分drive表格 一壞,你成個ssd既資料就會冇得救。

ssd既特性你可以上網睇。
例如你見到佢係有4塊容量既晶片
咁ssd既運作模式就係:
由1,2,3,4 依次序寫滿。

如果要修改晶片既內容, 咁就係:
先把該晶片既資料全部複製到 ssd既 ram上面,再一次過清除該晶片上既所有內容,然後再將改好左既資料全部放返入去。

所以如果ssd愈滿, 一但要修改資料,就會愈傷ssd. 咁當然用電腦係一定需要改資料。
如果有3塊空既晶片俾ssd, 咁ssd就會用空白既位置,寫入新既資料,再無視舊既資料,咁就可以唔洗刪舊晶片既資料啦,即係唔洗對舊晶片再寫入一次全部資料, ssd會長命好多。
你可以用外置設備又得, 用pcie既卡又得, 用底板內置又得, 睇你自己選擇
底板問題多,依係燒左d野 , 其次係火牛問題
Hz 果D 我冇搞過, 而且呢家我裝左driver 之後 設備管理員果邊會有 張GTX 760 會有 錯誤 43 唔該巴打
你果張卡有冇俾人整過?
你睇吓driver既setting有冇得改?
冇比人整過呀, 呢家唔係屋企 今晚再裝多次driver睇下, 巴打你意思係 改咩野既setting?
裝完driver , 有 nivida控制面板
嗯嗯⋯ 咁係控制面板 改咩野
同埋果個 error 43 關唔關事? 唔該晒
error 43 cap圖出黎
控制面板改吓d , 咩品質, 畫面頻率, 垂直同步 etc
外置係咪收得好d?
唔關事,只係可以拉遠d線,放係容易接收到既地方,而且可以加防火牆之類
想問如果本身電腦hard disk 有事,換個portable hard disk會唔會有問題?
用緊ASUS RT-N12+ HKBN,前幾日電腦開始上唔到網,router係著哂燈。但手機連到wifi而且仲上到網,換左條lan線都唔得。有無師兄知咩事
係hkbn既問題
試過換線,又試過停用,但都會彈番出黎,不過琴晚用電話down介面卡既驅動更新再入落電腦就整番好。都唔該巴打!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞