歡迎問電腦問題2

1001 回覆
0 Like 14 Dislike
啪火牛制,重插ram
可能壞底板
藍mon時,記帶個code再google
7月換機,ryzen3000系列
你用google?
i mean chrome?
我有兩個問題

問題一
最近打緊D舊GAME,
用570玩, 都係好LAG,
睇番, after burner,
個mem Hz boot 唔起...長期400,
另一部2080
一開GAME 就起圍上去8000, 好順,

問題二
依家屋企個NETWORK SYSTEM...
只要我部DESKTOP (上面果部2080) 一用LAN線,
全屋網路就會LAG到核爆...
依家要改用WIFI 先無事.
今日我換LAN線試,
如果唔得, 係咪姐係ROUTER 問題
q1
開furmark run機睇下
q2
check router settings
Q1, FURMARK 著到, 正常,
係玩果隻GAME唔正常 (童話)

Q2, 唔關SETTING 事掛
我有兩部台機,
兩部WIFI 電腦,

依家係其中一部台機, 只要唔ONLINE, 唔用LAN線就冇事
一用LAN 線, 就會面停駛
改用WIFI冇事
q1, go afterburner panel, press ctrl+f set the core level curve or use wattman
q2
what router is it?
q1.windows電源管理
q2. desktop中左毒
Q1, 番去試下先,
姐係強制佢搵佢個CORE???

Q2, R8000 NETGEAR
係WO...冇SET過電管,,,

Q2, 都似係, 個CPU USAGE 長期拉高到20%
唔洗問飛馬, 你老實同我講
塊板既Cpu供電有幾多個插槽俾你插
而你插左幾多隻洛去。
唔洗答, 我幫你答。
你塊板係8+4 , 12 pin 12v cpu供電
而你隻牛只係有8 pin 12v cpu線
由一開始你就買錯左隻牛。

選擇火牛,
一係你就買全模, 然後買一條pcie 6+2pin轉 cpu 4pin既線。線通常係香港冇得買,要去amazon 買。 咁樣就可以用多出黎既pcie 6+2 火牛槽位 , 俾cpu 4 pin供電。

或者你有錢, 買隻有12 pin cpu供電既牛,不過冇人會咁做。除非你要用到1000W.

如果只係用8pin供電俾cpu.
由於你隻cpu 9700kf , 係好大W.
而且會自動超頻。
一超頻, 條8pin線可能會頂唔順, 塊板都會頂唔順, 會過熱, 輕則燒線, 重則燒板。
點解會燒板都唔識auto overheat shutdown? 因為係線同供電既電子零件燒,果度係冇感溫。

唔信試吓,我估條8pin線應該有87 度 左右, 可以煮蛋食。
試吓换粒bios電池先, 然後唔插 harddisk, 唔插 ram , 睇吓開唔開到機, 最重要係, 清吓塊板d塵先。
應該係塊板死左
q1 yes, like Nvidia 最大效能化
q2 lan線咩quality,
8+4 個 +4唔係用尼分擔電荷炸咩
外皮斷到8899啦
可能流電,試下換線
部老爺機(i3770k asrock z77 extreme4 HD7800) 上年先死左條Ram(8*2 DDR3),二手買左4*4 最近又得返一條 boot到 得返4gb,點解咁邪?(PSU? MB?有問題)

火火地最近AMD ryzen zen2 好似唔錯,如過砌過條女,浄係換MB Ram CPU 得唔得?有冇咩野要留意?(多工唔打機有冇 list?)

唔該師兄
Yes

但除左平時上網下載野外,如果係window updates 個啲又點設定?
唔係
cpu供電, 黄線係12v , 黑線係0V
pcie供電, 先至係 3x12 , 3x0 , 為之6 pin , 而+2pin係2x0 , 係用黎設定顯卡既硬件。
所以會有 6+2 pin, 3條黄色, 5條黑色。

而cpu供電, 你果塊係 8 pin , + 4pin.
你塊板左上角個位,係真係要供電
6x12v , 6x0v先夠用, 如果唔係每條黄線就要頂1.5倍電流,咁咩線都死啦。
我建議你等ryzen 3000 , 12nm同 7nm既熱量係差成倍。

你可以唔等ddr5,
Mb ram cpu一定要一齊换代,
harddisk資料可以保留, 但係唔建議用舊windows, 最好直接在舊harddisk裝新windows, 反正唔需要格式化都裝到, 係d程式要再安裝多一次。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞