《小松奇妙物語!》(8)

1001 回覆
223 Like 7 Dislike
文?
無文
有冇人FF嘅小葵同小松係咁
留名
10點左右出
9點地震你仲出到文嗎
聖壇內,聽得外面寒風噓噓。

兩人一虎,畏縮在洞內。

「小葵,你唔係講笑…?」

「佢冇講笑。」芳答。

「咁你有冇講笑……」

「芳都無講笑。」我答。

「咁我…」

「小松,你擺明講緊笑。」

「嘻嘿……」小松流露出奸奸的笑容:「宜到係富士山?真係估唔到,不過你話見到我媽媽,到底係咩事?」

「佢啱先出現,用咗某啲力量將人間所有怪物帶走,然後就不知所蹤。」我轉問她:「咁你由發生咩事…啱啱嘅情況……」

「我偷偷哋去咗杞仁返工嘅地方!發現佢居然係捕捉啲神秘生物嘅主管級人物。」小松仍然用全名稱呼父親。
「一個捉怪,一個放怪,你家人真係有趣。」芳說。

「白虎仔,你意思係?」小松望向芳。

「杞島博子為咗令世上所有怪物遠離人類捉捕,而借助邪神嘅力量,指引所有怪物前去另一個世界。「怪物」不過係我哋對佢嘅稱呼……聽嗰位邪神講,佢哋叫「魔族」。」

「我媽咪失蹤咗咁耐……」小松目瞪口呆,有些訝異:「點會無啦啦出現……」

「或者,佢一直等緊我為佢「開門」?」我瞪向祭壇中心:「嗰到,可以通往邪神所在地──「赤夢世界」。」

小松行過去正中間,原地跳了兩、三下:「冇事發生嘅…?」

「咁係因為,要我心懷信念先開到門。」我續說。

「啊,朱雀同玄武,都跟隨指引,去咗另一個世界。」芳插一嘴,說:「我感受唔到,佢哋嘅存在。」

「咁會魔族會被指引哂去邊?」小松問。

「好似係「紫魅世界」。」
「又係嗰個世界……」

「杞島博子應承過我,會返去你身邊,只要事情完結。」我說。

「……」

「就耐心等下。」

數天以來,我和小松就在洞穴裡等待。

餓了,就吃芳帶來的食物。

渴了,就喝富士山泉下的水。

可是一連數天過去,她母親仍然未回。

「唉。」小松坐在白茫茫的雪山上,輕嘆:「等咗幾日喇,小葵。」

「我都唔知佢幾時返……」

「嗰月亮仲係紫色啊。」小松指住上空。

「嗯,唔通仲指引緊魔族離開…?」
推 !好緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞