《小松奇妙物語!》(8)

1001 回覆
223 Like 7 Dislike
上次買佢冇比書簽我
無比書籤我
我都冇書籤
邊到有簽名版買
砌好新電腦了,今日或明天會出番
書展 大眾書局那邊
頂!!我都唔記得囉
Push
等你
夜少少開始出
開始未
今晚無心情睇
「歸根究底,一場,奧密同女神嘅鬥爭啊。」小松聽完故事後,冒出一絲感嘆。

「要解決宜一切,去星之祭壇。」長老給出指引。

「去咗之後點吖?」小松信守承諾,將奧密的黑金長袍脫掉予長老。

「奉獻自己。」長老只輕輕交代一句。

「吓?」

長老轉眼就披上長袍,喉嚨深處發出一絲沙啞的笑聲:「光明嘅詛咒,再對我無用......」說罷,便轉身沒入更深、更暗的洞穴裡。

得到長老的指示,小松再次牽住貝拉的臂離開。

期間,小松茫然一問:「貝拉,星之祭壇邊到嚟?」

「傳說,女神初初如流星墮入地球,所降落嘅位置。」貝拉答。

「原來你係知道!」

「喺人間活咗幾千百年,魔族歷史我都清楚唔少。」
兩人重回地面後,走到最近的山谷高處。貝拉很自然地化作一群蝙蝠,將小松捉起、飛行。

「唔知小葵同阿莫格先生搞成點呢?」半空中,小松問。

「首先要去會合佢哋。」貝拉說。

「咁樣飛下飛下,你夠唔夠快嫁?」

「至少,比佢哋行路要快。」

沿經一些城市時,可以看見人類早已失去神魂,目光變得空洞,像被那美得像櫻花的紫月牽走魂魄一樣,只管抬頭凝望。

「哇,唔係啊,成個城市都無個正常人咁嘅!?」小松只不過落了洞穴一會兒,就發現地上的人又變了樣。

「紫月持續落去,靈魂會被攝走。」

「爺爺同公公應該頂得順呱......」小松自言自語。
飛了好一會兒,像坐了輛搖搖晃晃的客機後,終於抵達富士山湖泊前。沒想到,葵和莫格早已到達,還帶了位朋友──胡費(重傷)。

「小葵──!」小松一落地,便奔往他那邊。

葵望見迎來的小松,不知如何反應是好。該抱住?該避開?該一動不動?千百萬種想法,在腦中回轉,臉頰就發紅。

「嗚呃!!」但,小松永遠是名意料之外的人類。

在擁抱前一刻,她水土不服,不得不往旁嘔吐,且不忘碎唸:「貝拉...下次...要再......飛慢啲......」

「冇下次。」貝拉化回人形。

「三大魔族首領都喺到......」胡費意志尚存,能看見周遭:「真係萬年難得一見。」

「小松,你搵到關閉月亮嘅方法?」

「唔...」小松辛苦呈臉,按住小腹:「要去星之...祭壇。」
「祭壇...」葵默默點頭,說:「同胡費講嘅一樣,都係要去星之祭壇關閉月引,仲要帶埋細路版邪神。」

「佢應該仲喺山上間旅館,我之前委托老闆同職員幫手好好照顧啦。」小松遙望富士山那邊。

「...!」葵眼睛稍為睜大,震驚了一下。

「...!」小松學他睜大眼睛,裝作震驚:「What!?」

「地球上嘅平凡人類,都應該被月引影響得七七八八......」葵的言下之意,表示旅館的人員已失去作為人的理性。

話未說完,兩人已經急忙奔往山上。

而剛在互相噓寒的首領三人組,這才驀然望向他倆的背影。

胡費:「嗰個男嘅...係...嗰個女嘅......?」

莫格:「主僕關係。」

貝拉:「情侶吧。」

莫格:「冇可能,我觀察咗佢哋好幾個月。」

貝拉:「承認吧,莫格。」
兩人疲於奔命往山上去,也快不過貝拉的一飛,莫格的一跳。見小松跑不到一會就累得要命,葵索性將她背起,繼續往山上旅館前進。

「唔食肉嘅下場,跑兩步都無力。」葵的嘲諷,很平淡。

「我養到你咁大......」小松學老人家口吻,說:「就係要你背我行!」

「你...好似,養咗我不過半年、一年。」葵搖搖頭,腦裡全是與小松的回憶。

雪花不斷迎面落下,小松替他拍去頭上的積雪:「但我就感覺成個世紀咁長...嗄。」

「前面點行?」葵看不見前方的路。

「唔知啊!直衝呱!!?」小松也看不清。

就當葵直衝到一半時,一把叫聲喊停他們。

「喂,兩個雪下嘅白痴。」貝拉揮揮手:「你哋跑過頭。」
條女幾錢
「啊!」小松轉頭。

她望見旅館的名字,確實無誤。

「係宜間啊!奧密喺入面!」小松指著。

「奧密?」

「呃,即係邪神......」小松想了想:「好難突然解釋俾你聽,總之佢其實係比我哋更高階嘅生命體!」

「明白。」葵背著小松,來到旅館門前。

裡頭燈光通明,但一點聲音都沒有。

莫格直接踢門步入,但只見一片凌亂。

那些職員、老闆,全都變得雙眼無神。

「已經漫延到宜到啊......」小松向每位員工的對上一眼。
追文都好似追咗成個世紀咁長
「佢仲喺到。」葵打開那租住的房間。

小孩子模樣的邪神,仍在沉睡著。

而負責看護他的員工,亦早已失去魂魄。

葵從那名呆若木雞的員工手上,接過小邪神並抱衪出去:「胡費講,要關閉紫月有兩個方法,『一:供奉大量靈魂』『二:俾「神族」短暫上身』,不過條件都係要喺星之祭壇進行。」

「長老都話......」小松此刻回想,長老可能是一語雙關:「要奉獻自己。」

兩項選擇,都提到「奉出」語意。

「大量靈魂講白啲,就係用活人做祭獻。」莫格顯得不太在乎,雙手托在後腦:「快手去城市殺幾百個人類,拖屍去祭壇就完事,佢係要用第二個方法。」

「俾「神族」上身,小心會被反噬。」貝拉淡然,說:「而且唔係每個人嘅體質,適合俾「神族」上身。」
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞