《小松奇妙物語!》(8)

1001 回覆
223 Like 7 Dislike
推啊 唔好比佢停
文呀嗚哇
墨巴
另一邊廂,飛至天台的蝙蝠群,竟給無數條紅線連住,牠們的動作像靜止了一樣,無法移動。

還想著要衝上去救小松的我,歇了口氣,將龍刀從莫格腹中拔出,

「啊…嗄嗄…」頭髮電得豎立的莫格,從口裡吐出黑煙。

莫格我先放著不管,急馭龍刀到天台上,查看一下小松的狀況。原來小松使用紅線的力量,將化為蝙蝠群的貝拉給捉住了。

貝拉再一次化為人形時,已是一身被綁緊的紅線。

「原來你仲有宜種能力……」貝拉絲毫不驚。

「點解你哋都有食小松嘅癖好。」我不禁一問。

忽地,樓下傳來沉重的一聲,一個身影急速躍到天台,於圍牆上落地。那人正是剛才承受了一刀的食人魔之王──莫格。

他神情看起來是有點痛苦,但仍能活動自如。

另一邊,貝拉用力一掙,亦把紅線的束縛解除,與莫格並肩而站。
「……」我愣住。

「唔需要驚訝。」貝拉留意到我的表情變化,便說:「我既擔當得族群首領,你認為我就只有咁多能耐……?」

「無可否認,你把刀剛才承放嘅威能……」莫格仍然按住重創的腹部,說:「我至少要幾個月時間去復原。」

「小葵!唔好俾佢兩個食我啊……」小松躲到我背後。

「我反而要感激你…嘿哈哈。」莫格聽後,嘿嘿一笑:「唔係你,我差少少就失控要食咗小松,等待唔到佢十八歲春天嘅來臨。」

「你食完之後,宜世恐怕再無得食人肉。」貝拉出言提醒。

「因為?」莫格不明。

「你留意唔到?剛才街上嘅人,已經被「月引」牽神,開始控制咗意念,變成行屍走肉。到最後變成怪物,就唔再存在人類。」貝拉說。

「呃…」莫格思考了一下,更明確地指向了小松:「唔需要!只要…只要食到小松……我就足夠,宜世唔需要再有任何人肉入我口,佢嘅質感同芳香要陪隨我至死亡!」

「佢到底對小松肉有幾執著……」我不禁自唸。

「白痴,咁係我哋種族會面臨滅絕威脅。」貝拉聽上去,是比較理智的一位。
「滅絕都好,反正食過小松,就無任何遺憾。食人魔千百萬年嚟,一直追求終生……就係完美嘅人肉。」看來莫格是聽不入任何道理。
「滅絕都好,反正食過小松,就無任何遺憾。食人魔千百萬年,都一直追求緊完美食材。」看來莫格是聽不入任何道理。

「你係族群首領,首要目標係保護「食人魔」存亡。」身為吸血鬼一族的貝拉,比起食人魔之王更關心其族群。

「宜樣唔需要你講……」莫格的臉像死灰一樣,說:「但我嘅手下,都已經消失。」

「你應該好清楚,係「月引」造成。」貝拉指向天上的紫月:「如今,月引之路似乎仲打開緊,我哋可以隨時入去。」

「但入咗去有咩下場,我唔擔保。」莫格說下去:「畢竟對方力量大得,可以施展出「月引」。」

「你哋有方法入去?」我問。

「當然,只要我哋想,隨時就可以入去。」莫格答。

「小松…我覺得你媽媽,就喺月亮嘅另一邊。」我低聲,說。

「你意思係……所謂「月引」係佢施展?」小松說。

「係…」

「你哋有冇方法,教我哋入去。」我問面前的兩位。

「有係有,不過難保入去之後,會發生嘅事情。簡單嚟講,想要入去就必須遵循施放者意念,否則無辦法直接入去。」

「所以你哋就怕,一遵循就不再控制到自我?」

「嗯,只有我哋首領級別,先抵擋到「月引」嘅意念。」貝拉頓一頓,說:「你哋人類,就比較難。」
「各位!我覺得……」小松驀地走出來,大喊:「要一齊合作解決宜個問題!!」

我們三個被她突然的舉動嚇得愣住。

「解決緊……」我們不約而同地說。

小松又舉起一隻手:「仲要商量嫁嘛!」

「商量緊……」

「係…係咩…」小松返回我背後。

貝拉重拾話題:「講到尾,其實我同莫格抵唔抵擋到「月引」,都係未知之數,畢竟宜個已經係數百萬年前嘅禁忌法術,我哋只係從長輩中口耳聽聞過。」

「即係毫無頭緒同方法……我喺宜個世界上嘅所有朋友、同學、未來老公,都要白白變成怪物!!?」小松越想越怕。

「小松…唔好害怕。」以為莫格要安慰小松,殊不知目的依然:「人類嘅肉,喺保持歡愉狀態下先最好食,最鬆軟。持續保持驚恐狀態,肌肉會持續緊張、收縮。」

「咁樣吧,兵分兩路。」貝拉給出一個建議:「我都想救番自己吸血鬼嘅族群。」
未來老公
太耐無入過post 重追先
點解一個月引感覺已經勁過V14啲乜乜柒柒病毒
未來老公咪你隻貓囉
小松=唐僧
瞓前一推
Push
Push
金鐘
鳩坐緊
以前小松叫葵做黑仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞