《小松奇妙物語!》(8)

1001 回覆
223 Like 7 Dislike
#point1#
準備出
就出啦就出啦
「我可以點樣幫你打開?而且打開咗,我點確保會發生咩事。」

「宜方面,你可以問問你朋友。」杞島博子保持微笑。

「芳?」

「打開「四象門」,將會連接到一個混沌嘅世界,被稱為「赤夢世界」。」芳詳細說明:「入面封印住大部份遠古邪神,由古至今由你族裔看守住,葵…你已經係第五十六代後人。」

「咁你一個人,入去「赤夢世界」係?」

「我要借助入面眾神嘅力量。」

「…向邪神借取力量?」即便我不曉得當中道理,從字面上也覺不祥。

「無錯,多年以嚟……」杞島博子不徐不急,說:「我只有一個目的。」

「……」

「將人類世界,所有被人類稱為「怪物」嘅群體,會被轉送到另一個世界生存。」杞島博子沿住祭壇,邊行邊說:「我嘗試過勸任何「怪物」群體嘅長老,想佢哋移居去另一個世界,但我發現喺我有限、都微弱嘅力量上,根本做唔到太多。」
「所以,就必須借助「赤夢世界」嘅邪神,去完成目的?」芳問。

「無錯。」她淡然地說。

「但你有必要咁做……?」我試圖猜測出,她的本意:「你係……人類吧。」

「人類,難度就唔可以幫助怪物?」杞島博子把披紗掀下。

一張精緻的鵝蛋臉,不言苟笑的神情、冰冷卻堅毅的眼神和沉靜的氣質,都在神秘的披紗掀開後,一一呈現。

綜合各種,不難看出其認真嚴謹的性格。

你不會覺得,能跟她開到玩笑。

但如果你認識活潑的小松,便會覺得她母親的臉相,正如長大後的小松,又會多增了幾分親切感。

「葵,無論你同意與否,我會遵循你意願。」芳坐好。
「你點解,一直唔返去你家人身邊?」我選擇,問出這個問題。

「家人,唔一定係好。」杞島博子眼皮合上、沉思:「我諗,冇時間同你解釋太多。」

「咁你個女……」

「我都好掛住佢,但我有更重要嘅事情要去完成。」

「如果我開門嘅話,你可唔可以返去佢身邊……」

「我迫不及待,就想見到佢。」

「咁好,開門!」我對祭壇大喊,下達命令。

一片沉靜。

「葵,唔係咁樣開……」芳說。

「???」

「心懷尊敬,去諗住將道門打開。」芳教導。
芝麻開門
開門
終於等到啦
開門喇 各式各樣既搵錢門路
葵好可愛
笑撚咗
開門!
唔知點解覺得老母係奸
尋找媽媽的故事

跟老母去赤夢
我都覺 博子似係做緊得佢以為岩既事
小松老母好J
似係
「???」

笑死
老豆v14先係奸 老母應該好既,啲失蹤呀婆呀嫲 失憶呀公呀爺似係比老豆搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞