《小松奇妙物語!》(8)

1001 回覆
223 Like 7 Dislike
「兩路?」

「對方施放古老禁術──「月引」,世上應該得一個人見識過。」貝拉淡然地說。

「唔通你指…」莫格不難從他的表情,猜出一點答案:「嗰個早喺地球出現生物嗰一刻,就存在住嘅古老……」

「暗影長老。」貝拉既輕微、又尊敬的說出四字。

「暗影長老?乜水啊?乜水啊??」小松重複地問。

「一個,我哋需懷住極為謙卑心情,去會見嘅人。」貝拉的腔調聽起來,完全不放鬆。

「嗰個老嘢……我原本以為只係吸血鬼之間嘅傳聞,原來真係有?魔族之中,第一個誕生嘅男人。」莫格感到不可思議:「而且,你居然話佢仲生存緊。」

「古老嘅暗影長老,應該係唯一見識過「月引」,而仲存在嘅人。」貝拉確切地說。
有文
文呀
估唔到呢個時間有咁多人mon post
星期六有文呀
而家先晏晝一點咋喎
「我嘅身份……應該唔太啱過去……」莫格一手將凌亂個性的秀髮梳後,狂野的姿態稍為收歛起來:「存活近千萬年嘅生物,要殺死我,應該都只係彈指之間嘅事。」

「你只要稍為靠近佢居住嘅地方,都應該都會被強烈嘅殺意嚇走。」貝拉望向小松,續說:「我應該,會帶埋你去。」

「你帶佢去…!?」我不自覺緊張起來。

「放心,我知你擔心我會趁機會吸佢血。」貝拉輕鬆讀穿我的意念般,說:「但如今事關「吸血鬼」全族命運,我唔會為吸上一口珍血,而賠上全族性命。」

「唔似得嗰個人。」貝拉補充一句,盯著莫格說。

「難得你哋吸血鬼,咁為同族著想。」莫格輕輕笑完後,道出另一條路:「另一條路,你係指去搵胡費,吧?」

「你餓到咁,都可以咁理智思考出答案,厲害。」貝拉抱手。

「為咗享用小松……」貪婪的莫格,又抹一抹嘴:「我都想快手解決問題。」

「胡費is?」小松只將視線放到貝拉身上。

「胡費……狼人族首領,亦係我會一齊去食肉嘅老朋友。」莫格代答:「佢一族對「月亮」特別敏感,對月亮有一定認知,所以貝拉意思應該係指……佢可能知道「月引」一啲事情。」
「明白!」小松統一內容:「兩大路線即係,一條搵狼人族首領,一條搵暗影長老……!」

「無錯…我嘅小松真係聰明……」莫格又滲出一堆唾液。

「我一定要同小松分開行?」我只問一句。

「嗯,單憑莫格去搵胡費,可能會出現問題,喺戰鬥上。」貝拉指一指天上的紫月,說:「而且時間無多,「月引」就快將成個世界嘅人類,改變做「怪物」。」

「怪物…」

「要分清「怪物」同「魔族」兩個概念。」貝拉的身體,已化為半群蝙蝠:「怪物創造嘅,只有混亂。」

「就好似當日我喺學校天台救小松嗰陣,對付嘅男人……」莫格給出一個例子:「嗰隻,就係「怪物」嘅例子。」

他說,那個美少年就是怪物嗎?我想也是。

「嗖──」驀地,蝙蝠群將小松包著,且用兩腳的爪勾穩她正穿的邪神袍。

「咁完成後……」我凝望被勾上半空的小松他們,說:「富士山下見。」

我目送在天上離開的小松,便專心接下來的事。

「嗰個狼人首領,會喺邊到?」我轉身,問。

「應該喺自己老巢,咆哮崩谷。」莫格想要動身之際,觸動到腹部傷口:「嗚啊啊啊……你啱啱嗰下……真係差啲令我送命……」
又分開咗
「我都估唔到,會發揮出咁大力量。」

「咁就好…」莫格苦笑,舉起姆指:「保持住宜種力量,一陣你一定會用到。」

緊接,我們兩人亦開始趕路,前往位於空氣乾燥、空氣微熱,路勢陡峭的咆哮崩谷。那個地方的實際位置我也不太清楚,只是一直跟著莫格而行。

轉眼間,我們就來到入口。

他以食人魔強大的體力,我以龍泉刀的飛馭術,兩個不拖雙方的腿,來到此地。莫格用鼻子嗅一嗅,就繼續向前奔跑。

「你之前講我嘅力量,一定會用到……」由於這裡山壁窄狹,我亦只好以腳前進:「係咩意思?」。

「狼人遇上月亮,會發生咩事?」莫格反問。

「變成狼人?」

「其一,最重要係會失去理智,發狂攻擊嘅生物,同怪物無異。所以見到佢嗰陣,佢可能唔會太友善,我哋要令到佢清醒。」

話畢,一陣狼的咆哮,即從山谷深處傳出……

「嗷嗚──!!!!!!!!!!」
「我哋腳下嘅咆哮谷,係狼人一族…聚居地點…」莫格一邊掩住腹傷,一邊狂奔:「一旦到月圓之夜…佢哋喺性情大變之前……就會返嚟宜到……」

隨步伐而行,地勢越來越險峻。

在一旁那些石壁上,不難發現狼人深長的爪痕,恐怕全都是發狂時造成。即便只留有痕跡,但仍能想像得到當時的可怕。

「有屍體……」莫格停下來,發現一具狼人屍體。

我把屍體揭呈正面,發現其胃部被劃出一道傷痕,深入得腸狀溢流而出,血液都乾掉,看起來已有一段時間。

往後的路上,我們見到更多具被殘酷爪殺的狼人。那些屍體和血最終所指向的,是咆哮崩谷最深處的盡頭,一塊長滿青草的小盤地,抬頭是高高掛上的圓月。

現在,由於「月引」的影響,世界似乎失去了日與夜的功能,只有永無止盡的一片紫天,猶如等待末日來臨的一刻。

在那片青草地上,坐著個渾身鮮血的狼人。

他背對我們,低頭而坐,卻有一股無形的壓迫力讓人喘不過氣來。
「嘿,胡…費,你身上始終有陣威士忌味……」莫格輕手一擺示意我停下,自己靠近:「但今日…你仲有陣腥味……濃濃嘅狼血味……」

一絲的微風,掠過胡費的皮毛。

其染血的灰白毛髮,稍稍騷動,彷彿要將他召醒。

「胡費…咳。」莫格的身體狀況,看起來也不太妙:「希望你已經清醒。」

就在胡費張眼的瞬間,皮毛一瞬豎立!身經百戰,感受到危險的莫格,立即伸出早已準備多時的右手,徒手插入其右側背腹,並掏出了一顆血淋淋的器官組織。

「嗄…!!嗚…嗚嗚嗷嗷嗷嗷嗷嗷嗷!!!!!!!!」那隻狼人,終於咆哮起來。

一轉身,就呈現出狼性的兇相及銳利,迅速地奔到莫格面前,向他施出爪擊!把他類似腎臟的器官放了入口啃咬的莫格,跳起避開一擊,卻被狼人胡費的下一記飛撲捉到,狠狠的壓在地上。

「呯──!!!」塵土飛揚。

繼而,血花極速飛濺!莫格被任意地撕抓,多待受一秒肉骨都要給分離般。
好多文
好緊張
輕推
FB更新了 新POST,有興趣大家可以去睇下

https://www.facebook.com/%E5%A2%A8%E8%AA%AA-1417494148490607/?ref=bookmarks
見面會
小松同葵

墨b加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞