《小松奇妙物語!》(8)

1001 回覆
223 Like 7 Dislike
生命之水啦
著住對襪飲咖啡好啲
墨b安唔安全?今日有無瀨嘢?
墨巴有冇事?
墨b加油
香港人加油
墨巴得閒報個平安 好驚你俾人拉咗
分享一下感受,6月12日我總共出了兩次金鐘。

第一次是朝早大家圍立法會嗰陣,因為見到好多人同霸哂成條路,氣氛好好,唔似有大戰。我企咗半日之後,就開始想返屋企補補眠,直至食食下嘢準備訓嗰陣,見到新聞有記者俾人打中頭,即刻無名火起,叫埋朋友一齊出去。

去到嗰陣已經係兩個氣氛,如果朝早係充滿希望,下午就係充滿壓抑同恐怖,特別係催淚彈射出嚟嗰陣嘅聲,同把速龍隊跑過嚟捉人嘅壓迫感,來回拎物資走咗幾次難之後,大家開始被迫入商場。

入到商場之後由於我朋友幫手拎咗個物資,一打開發現係梳打粉嚟,所以我哋快速搵物資站放低,以免拎嚟拎去比警察捉到,到時就大鑊。後嚟我無意間諗到警察迫人入商場呢個方法,好似6月9日 300幾個義士比迫入死路咁,覺得有啲不安,所以即刻拉埋朋友走,果然唔夠十分鐘,就見到消息話警察圍住咗商場

入到地鐵站好出奇地,五部賣票壞哂,有個港鐵職員話唔洗錢可以入閘,到站之後同職員講係金鐘嚟就出得。我同朋友又諗起,有post講警察扮港鐵職員,所以返到去自己住嘅地方就同職員講,自己喺北角跌咗入飛票,最終補番錢就出得。

之後返到屋企,都覺得有啲灰暗,但宜幾日見到大家無放棄,仲咁努力,就有勇氣繼續支持落去了。
衷心希望今次香港人可以長期抗爭 而唔係三分鐘熱度
安全最重要呀,留得青山在
614 油油行動 正式啟動

大家一齊入黎發夢,幫手推同share出去

614 油油行動 正式啟動
https://lih.kg/1217162
唔讚成聽日搞
一黎聽日唔開會既話 蝕左個理由 輿論會輸
二黎用油跣人 跣到普通市民既 輿論都係輸
三係集氣集資星期日同星期一表達啦
聽日開始番 出文
辛苦了墨巴 安全就好
安全就好
入到地鐵站好出奇地,五部賣票壞哂,有個港鐵職員話唔洗錢可以入閘,到站之後同職員講係金鐘嚟就出得。我同朋友又諗起,有post講警察扮港鐵職員,所以返到去自己住嘅地方就同職員講,自己喺北角跌咗入飛票,最終補番錢就出得。

竟然
沒有錯,聲音從大門傳來。

眼見富蛇早已深睡,我便獨個前往,打開城門。

「咔…」

「咔咔咔──」

「呯」塵土飛揚。

「小松!?」我不敢相信,眼前會出現她。

「你真係喺到……」小松探頭進來,觀望周圍。

「邊個帶你嚟…?」

「我好奇得濟,披上咗邪神先生叫大袍,就好似生咗對翼咁,可以自由移動……然後又好奇你喺邊,就用紅線搵到嚟。」小松的確換上了那件華麗、神秘的黑金長袍。

「咁邪神佢冇人照顧……?」

「離開前我已經叫咗旅館職員幫手睇下佢。」小松搭住我膊頭,說:「我隻貓重要啲!」

「嘖,我已經唔係貓。」我冷笑。

及後,我給她進來學院內,暫時歇腳。

「你點解會嚟咗宜個……富士山底下…?嘅神秘地方……」一邊行,小松一邊好奇地問。

「係一個叫富蛇嘅人帶我嚟,佢話我可以喺到搵番一啲記憶。」我坐回自己剛睡的床上:「但似乎零功效。」
「有冇搵到我媽媽嘅線索?」

「冇,不過可以肯定嘅係……」

學院的中央天花上,是個圓環形的玻璃窗,往高一望可看見數之不盡的繁星,以及澄月。

「佢用咗某種形式,將世上所有魔族帶走。」我說。

「係咪紫魅世界?」小松抱住雙腿,坐在我旁邊仰望那月亮。

「我諗係…」我續說:「但宜家入到去,都唔確保可以獨善其身,畢竟宜家入面應該充滿住各種魔族怪物。」

「嗯…」

「我聽日開始,會搵其他魔族幫忙,就好似邪神所講……我諗佢意思正正就係,怕就算搵到你母親,都無辦法接近……」

「你意思係……」

「畢竟,大家都唔清楚……杞島博子嘅目的。」
「唔…」小松點頭。

「你們真吵。」富蛇發開口夢,喃喃了幾句:「怎麼好像有女生聲音…還在夢境嗎……」

「…佢真係富蛇先生?」小松給我低聲耳語。

「嗯。」

「怎麼…」富蛇似乎被我們的聲音,弄醒過來:「真的有女兒香的味道……」

說到這裡,他猛地醒過來,張眼一見小松便即伸出蛇拳,想將她絞殺!幸好,我及時擋在小松面前,制止住他了。

「佢係…小松。」

我說。

互相解釋過關係後,富蛇才放下敵意:「就是說,這少女曾經是你的救命恩人?」

「係。」我點頭。

「好吧,但她身上所穿的袍,很不尋常。」富蛇指出。

「唔尋常?」

「除咗手袖過長之外,都冇咩唔尋常嘅……」小松舉起兩隻幼手。

「這是……」富蛇靠近她長袍一嗅:「神族的氣息。」

我拉開他們的距離:「的確曾經俾神著過,不過宜家俾小松著住咗。」

我又順道一問:「小松,點解你唔除咗佢?」

「好似有種魔力咁,我唔太想除咗件袍。」小松雙腳離地,原地跳起:「而且冇想像中咁重,輕到好似識飛咁!」

越跳,小松真的距離地面越高……

「哇!!」到她留意到時,先是一下驚訝,然後是一陣歡叫。

「這是「神物」,自然蘊含非凡的力量。」富蛇點點頭。
墨巴辛苦晒
「睇嚟大家都唔洗休息。」我見富蛇沒了睡覺的意思,小松亦在旁邊跳得很高興。

「繼續調查吧,時間拖延得越久,地球上越多由人類轉化的怪物。」富蛇說。

「咁我先去搵食人魔之王,順便帶番小松出去。」

「奇怪…你怎穿越富士山下那火漿岩層。」疑惑的富蛇,向小松詢問:「難道你的袍……」

「我都差啲以為自己會跌落岩漿死,條紅線居然引我到火山下面……」小松拉好帽子,說:「但著咗就一啲都唔熱。」

「這件神袍,看來價值不菲。」富蛇微笑。

我和小松透過富蛇的伙伴──白蛇,穿越過富士山下的火熱岩漿,再次回到平靜的湖面。在撐船回到岸上之前,就已經感覺到有些不尋常動靜。

「葵啊葵,我哋準備返旅館?定有其他打算?」小松一上岸,便問。

「去美國水牛城,搵食人魔之王。」我答。

「吓!咁遠?點去啊!?」小松吃一驚:「搭飛機?唔係喎你好似有……」

忽然!樹紗中,冒出一個人,並在我們面前落地。

「搵我?嘿。」那身狂野的打扮,正是我剛好要找的食人魔之王。

居然會巧合地找上我們,並馬上在我們面前……

月下,我們彼此對視……

印象還停留在,他擊敗美少年那一刻。
「一講曹操…曹操就到……」小松眼睜睜望著他。

「認住我,莫格金爾德。」他凝視著小松,舔舔嘴巴:「與其話我一講就到,倒不如話我一直就跟蹤、監視住你,嘿嘿。」

「咩…咩話…?」小松不太相信。

「啊…為咗你,我已經好耐冇食肉、肉肉肉。」莫格金爾德咬牙切齒,說:「我一直等緊你生日,氣味仲差少少就成熟芬香……」

「天台嗰次之後,你一直等緊我十八歲!!?」小松數數手指,想了一想:「我仲有五日先生日!」

「蠢材…!」我低聲責罵:「做咩同佢講……」

「呃…係喎。」小松呆然。

「哈哈哈哈哈哈!」莫格金爾德仰天大笑,不當作一回事:「反正我會聞得到。少女啊,最好味就係十八歲嘅時期,青春混合成熟,唔太超過……我活喺人世咁多年,對放入口嘅人肉一直有所要求,先會變得今日如此強大……成為「王」。再過幾日吞食你,應該就可以超越宜家嘅瓶頸,更甚成為神明……」
「神明…」

「我哋魔族,你哋口中嘅怪物,唔一定係為苟且存活而殺害你哋人類。好似我,為追求力量成為神明,都一直努力緊。」他每時每刻,嘴角都滲出著一絲唾液。

「即係你由學校天台見到我嗰日,就開始跟蹤我我我!!?」小松反問。

「當然,我唔可以俾珍貴嘅食材落入他人口中。」說罷,莫格金爾德慢步靠近:「但見你哋剛才提起我,我就忍唔住現身提一提醒你……」

「仲有幾日就要俾我食,帶住興奮同顫抖嘅心情吧,係你嘅榮幸。」他說出讓人害怕的事情。

「你…你痴線嫁,俾條頭髮你食就得!」小松大罵。

「係…!?真係?我已經好耐冇嘢食落肚……」一說到吃,莫格金爾德呈現出餓狗之相:「食條頭髮當開胃菜應該可以…唔…唔得……我要將饑餓變成最美味嘅調美料……然後大口咬你大脾、腰腹、手臂嘅肉一口!」

說著說著,他陷入了重度的幻想中,久久不能自拔。

「喂…食人魔之王。」我打擾他的妄想,說:「我搵你,係有原因。」

「你係邊個?我一直無視緊你,你身上嘅貓騷味……令我有啲唔耐煩。」莫格金爾德抓抓頭。
「咩貓騷!小葵超好聞!!」小松立馬抱住我,深深吸了一口。

「停…停止!」莫格金爾德馬上激動起來,說:「咁做…你肺部會吸入佢嘅貓騷氣味!而令肉質味道稍為改變……」

「嘿,想我停止呀?」

「你唔好再傷害自己。」莫格金爾德不敢觸摸小松:「乖乖等多五日,等俾我嘅胃液消化……」

「唔得喎,因為天空變咗紫月,人類會隨時間慢慢變為怪物,到時我應該都唔會再喺你眼前咁可愛活潑嘅一位少女。」小松舉起食指,嚴正地說。

「我…知道,有人發施展咗「月引」將世上所有魔族召喚,除咗小數好似我宜啲魔族頂端可以抗拒入侵意念嘅指令外,其他都一一消失。」莫格金爾德似乎懂得一點。

「為咗令小松唔變成怪物嘅前題下,暫時幫助我哋吧。」我提出。

莫格金爾德沉默不語:「……」

「受到宜個月亮影響,小松肉質多少都混雜咗一啲不明成份。」我似乎說得很嘔心,比小松暗地打了一下。

「啱。」莫格金爾德靜了數分鐘後,開腔了:「就算五日後,你十八歲,我食咗你,受紫月影響,你身體細胞多少都有一啲轉變,宜種微弱嘅差異,正正係味覺最終嘅追求……要追求力量嘅巔峰,成為受人崇拜嘅神明,恐怕要一絲不苟。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞