[眾籌] 我地諗住拍條片, 講<逃犯條例>修訂通過咗之後香港會變成點, 希望大家支持下.

763 回覆
250 Like 1537 Dislike
真係想盡辦法搵錢
四五十歲五六十歲有幾多會上討論區

成日上連登以為就個個上討論區=得連登一個討論區?

你閱讀能力有咩問題
蘋果或成最終贏家
咁快潛左水
屌到敗走 鳩up一段字想拿60萬 痴撚線
G持
個個收市價糧
六十萬拍條片

Portfolio都無份憑咩要比錢你地拍先?
忍唔住講兩句

首先講,六十萬拍二十幾分鐘加廣告費,未去到好唔合理。

拍片以鮮浪潮公價計,一條片十幾至二十幾分鐘,大概八至十萬,呢個係成條crew 大部份唔收錢嘅價,因為仲要畀場租,租機租燈,服裝化妝,出車,仲有後期(可能用某啲音樂要畀版權咁)

有平有貴,有人慳慳地拍得晒,有人爆咗幾萬要r sponsor 。

(講畀大家聽係等大家有得預)

廣告費我唔知幾多,亦唔知值唔值(傾向覺得唔值,叫佢平啲會好啲)

導演資歷
其中一個攞過鮮浪潮導演獎,唔係易攞,有啲底嘅。(雖然近期佢又唔係做咗好多嘢,唔知發展成點)

第一,我建議分兩條大數去眾籌,一條係只為拍片,一條就係for 蘋果廣告。至少你條片有budget拍,唔會被蘋果呢個位拖倒

第二,你要有再清晰嘅大數,邊一part要收幾多,咁可以釋除疑慮

第三,蘋果收幾錢,大家可以質疑有冇效,唔信嘅唔好過數,簡單唔晒拗,樓主覺得有效就由樓主諗計,我地冇得阻樓主決定
發覺樓主d回答都幾撚串
#15講得好好(重點在於表達技巧)

先唔講你條片的必要性
就睇你呢篇文筆

如果唔係想睇你有咩想表達
正文第一個「響」字開始已經唔想睇

眾籌——風格、主題、吸引性
呢啲基本野上網睇下先
唔係「多字」就叫有心
睇完成篇都無「內容」
成篇野九唔搭八

就咁想叫人幫手
一分錢 一分貨?
要拍就拍刺客教條啦
我覺得將60皮
唱成10蚊紙,釘係傳單到派出去仲好過你地個垃圾IDEA
相信我同大部份人睇完你個post都有同一個感覺。
- 你俾唔到實質證據同原因證明你條片可以吸引到平時唔留意新聞既人
- 貼兩個所謂導演簡介出黎就當宣傳九唔搭八
- 所謂宣傳手段就係擺上蘋果、viutv果度播
- 6月中件事都發酵得7788啦
- 一啲成績都未有就出POST眾籌
- 60萬點樣用又冇詳細交代
- 網上已經有好多fact sheet
- 值?
你連target audience人數有幾多都唔知淨係話好多,不如你俾少少錢做下research派下問卷睇下你target audience有幾多人同受唔受你呢套先啦。
唔係肯唔肯捐既問題,亦都話知你係咪6月中無論如何都會出到貨,你連基本資料都未準備好,做野咁馬虎一直喺度紙上談兵,俾唔到信心大家去支持你,你有信心係好事(可能係),但唔代表你班kickstarter audience會同你一樣有莫名奇妙既信心。
你要宣傳就重新開過個post寫份詳細proposal俾大家睇啦,不過首先睇左人地啲眾籌係點樣做先 https://www.kickstarter.com/
我覺得你似係上黎9up幾句呃錢搵笨架喇,不過我仍抱住一絲希望你係真心想做呢樣野,只不過係冇能力。
樓主你去借財仔啦
樓主
過左咁耐你都係潛水
理得你講得幾咁七情上面
當你absent 0分好過
有60萬不如學建制派一車車貼錢俾啲老人家去遊行請願算啦
咁都cap 到兩皮野 收錢去大魚大肉啦
2個都麻麻
係你這方法唔work啊
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞