[眾籌] 我地諗住拍條片, 講<逃犯條例>修訂通過咗之後香港會變成點, 希望大家支持下.

763 回覆
250 Like 1537 Dislike
推下.

唔好剩係負評啦, 俾下意見都好呀.
仙人都走數,你點保證唔走數?
正式嘅答案係, 我地會拍緊果陣upload我地嘅過程俾大家睇, 不過我諗你未必係要依個答案.

非正式嘅答案係, 我地同個製作公司簽咗約, 籌唔夠嘅我地自己包底, 依件事我地點都會做.
留名支持需要臨時演員可以搵我
多謝.
導演揸cam?
攝影揸cam.
如果籌到錢 幾耐會出到片?
六月十幾會拍起, 畢竟件事隨時變化好大.
60萬 on撚9 咁都比你諗到黎cap水
六十萬:人哋ming仔拍條片講英國脫歐,用幾個手繪公仔都己經講得好清楚個因果好正喇,你要講得清楚俾人知的話,最重要係你講故事嘅技巧呀,唔係掉幾多錢落去製作呀
乜嘢叫新晉導演呀,係咪個個識揸cam就係導演呀,呢兩個新晉導演之前拍過乜嘢作品呀
放心, 我地有大律師幫我地編劇做顧問.
我願意出$6
屌冇詳細睇
使唔使咁貴,同值唔值
咁多錢不如留嚟打官司
呢兩張圖好過六十萬嘅製作
導演:阮智謙

香港城市大學創意媒體書院畢業,主修電影,過往主要擔任導演及攝影師崗位。
2011年短片作品《朝生暮死》,獲得《2011 Fresh Wave International Short Film Festival》鮮浪潮大獎及公開組最佳電影、《the 21st Chilean International Short Film Festival of Santiago in Chile》、《2012 RENAISSANCE 2012 FILM FESTIVAL》、《2012 SKENA UP international students film & theatre festival》及《2012 international filmmaker festival of world cinema》official selection。

過往作品以關懷社會不同議題為主,於2014年拍攝防止家庭暴力主題短片《門外門內》,於2016年拍攝家庭關係主題短片《以前以後》及讀寫障礙主題短片《生如夏花》,該片獲得《the 21st annual Vancouver Asian Film Festival》official selection及《15th shnit Worldwide Shortfilmfestival》MADE IN CHINA competition, Special Mention。

攝影作品包括於2018年參與香港電台外判劇新導演戲劇系列 《玻璃窩》;2016年參與獨立電影《風景》;他們在島嶼寫作系列二,文學家紀錄片《1918》及《東西》;2015年以監制及攝影師身分參與有關寄養家庭短片《相濡以沫》,同年以第二攝影師參與電影《十年、冬蟬》;其他電影崗位經驗包括2018年電影《中英街一號》擔任第一副導演;2014年參與香港電台外判劇燃眉時刻系列《最後的地圖》擔任策劃;2012年電影《DIVA華麗之后》擔任場記。

導演:葉嘉麟(Yeh)

香港中文大學新聞與傳播學院畢業,現主要製作劇情及紀錄短片。曾參與製作全民養老金學者方案及康和互助社聯會製作紀錄短片、香港電台訪談節目系列«鏗鏘說»。編導劇情短片包括:畢業作品«斷了線»入圍第三屆平地學生電影節、香港電台新導演放映室《銀包》、第十二屆鮮浪潮國際短片節本地競賽《艷陽天》,並獲最佳編劇,曾參與烏甸尼遠東電影節及倫敦華語視像藝術節。

=====

請多多指教.
我唔會話依兩張圖唔好.

但依兩張圖就只能夠召喚到果十三萬人出嚟.

咁你覺得十三萬人夠唔夠贏依場仗呢?
你要說服嘅係唔知唔理族群就要落下功夫架啦.
點解要喺蘋果度買位,點解唔可以喺各大討論區度出post?就咁放上youtube度唔得咩?製作都要眾籌,點解仲要洗多舊錢去買位?
你條片可以叫到更多人出嚟
計劃就係咁囉.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞