[留英五年] 英國超市好物推介 不定期更新

812 回覆
340 Like 9 Dislike
仲有Iceland 都多正野

海鮮正
我買開大杯裝4 鎊for 2

試過1個月內食左3桶家庭裝 真係好平
Summer 番到hk好掛住啲雪糕

係呀,佢唔似香港咁多奇怪口味
但已經做到抵買抵食
最鐘意食雲尼拿味加士多啤梨

哈根大師無咖啡味
台主走先 我幫你頂住
連登仔不嬲都話外國生活好貴 香港世界第一又平又方便
開呢D POST 一定係踩港撚

但已經做到抵買抵食

哈根大師無咖啡味

大陸人先叫哈根大師
我附近得間Waitrose
巧貴

Pensioner 先去
點解咁多英國撚都無人話ben&jerry雪糕cookie dough好撚好食
好奇一問,有無人會買7-8點特價野?
一條包10-30p,一隻雞一鎊

我唔知有呢個特價嘢

間間唔同,每晚7-8點當日到期野75%off
通常大條面包固定10p,所有berrys提子都係10p一盒
放工放學可以留意下一個月伙食可以降到唔洗£30

我會睇準時間出擊。放工買啱啱好
但已經做到抵買抵食

哈根大師無咖啡味

大陸人先叫哈根大師

改翻 sor
我通常去中超買叉燒醬,然後焗黎當叉燒

求教學

無呀,就咁塗d醬落pork belly到,"葉"一陣,跟住再塗下蜜糖拎去焗 ,焗完切件咋

雞翼咁整都好正豉油+蜜糖 入焗爐15-20mins
點解咁多英國撚都無人話ben&jerry雪糕cookie dough好撚好食

我食到一半揼咗.....太甜...頂唔順
3 for 10 雞胸係咪已經最抵deal?

雞就買原隻啦,再唔係買翼或脾

無oven

£3 7舊Thigh 好似無咁齋 Tesco有得賣

Thigh 唔焗唔食 無
我諗緊係咪標錯價

英國超市標錯價會照賣畀你

我有次反而係其實得雲尼拿味賣緊2.5,但我唔知,因為見到strawberry cheesecake都放埋一齊...

到俾錢個陣先知原來呢隻味要4蚊,即刻同佢講話我見你放埋一齊,所以誤會左,結果佢都肯2.5賣俾我

係呀,佢地好注重客人購物體驗.
上次喺ms超市買咗sushi, 但好似唔新鮮
我拎返畀佢睇,佢個經理sor哂ry咁,
叫我揀多兩盒新鮮,最後嗰兩盒都冇問題.
仲有20鎊超市coupon送畀我

其實我唔係投訴,
我純粹想一換一啫
香港一早畀人屌死咗 (我講個客人)

我食到一半揼咗.....太甜...頂唔順

係,太甜

好好食 依家先發現有啲相逢恨晚

但已經做到抵買抵食

哈根大師無咖啡味

有coffee拖肥味架喎
咁可以搭車入既

我意思係如果住到東北, NEWCASTLE個D就會下下要搭好撚耐車先可以去睇波就好煩
住係正中心點去邊到睇都唔會太遠

即係你想下季英超追住車路士黎睇? 英國啲火車費好貴喎

如果係咁就唔應該揀正中心點
而係住近啲London啦
起碼過一半場都係入London睇

BIRMINGHAM算唔算近

之前睇過都唔太貴

作客飛都唔係咁容易買

有黃牛
為咗睇波買車?

本身係澳洲都有車, 無車好唔方便

如果你想住England 中心位就 Manchester, Nottingham, Sheffield or Leeds,全部都係一二線城市,有適量嘅亞洲嘢,其中Sheffield 應該係最平。

OK喎, TY

會留意下幾多錢D樓
啱啱買咗包pork belly ,只係£1.99,打算挑戰整東坡肉

呢盒我啱啱買左

大家都無懼豬瘟

好好食 依家先發現有啲相逢恨晚

£3 7舊Thigh 好似無咁齋 Tesco有得賣

Thigh 唔焗唔食 無

炆 煎 甚至白洽其實都得 加啲蒜就OK
洽完之後仲可以攞雞湯煲飯

BIRMINGHAM算唔算近

之前睇過都唔太貴

你budget係幾多?

作客飛都唔係咁容易買

就算當佢作客場場追足
但係佢隊波淨係去其他場一次
而喺自己場唔只一次而係一半賽事
所以揀正中心咪計錯數
除非佢齋睇一次主場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞