[留英五年] 英國超市好物推介 不定期更新

996 回覆
387 Like 11 Dislike
我做Hedge fund dev. 我上tax service睇佢話32.5% tax左右? 我計漏pension?
income tax + national insurance 32.5% *
City council tax?
睇你點用啦 冇得講
英國落雨先係正常
包機票住宿?
打算去多唔多其他city? 交通除左火車可以搭coach ,National Express and Mega Bus 有機會平好多。
我個人覺得夠,除非你想買好多名牌
我就三日都夠但我想聽下你點樣七日London 都唔夠
大家覺得Ben and jerry 邊隻味好味?
Tax Rate (Band) Taxable Income Tax Rate
Personal allowance Up to £11,850 0%
Basic rate £11,851 to £46,350 20%
Higher rate £46,351 to £150,000 40%

賺頭11850鎊唔計稅,
之後去到46350 計20%
去到90000 計 40%
唔係全部9萬鎊都收你4成稅
不過仲有NI 扣完應該一個月都收返5千鎊
住kingcross附近 想問下巴打有乜超市值得去 我見有啲巴打有講既超市 london得好少

仲想問下 係咪買travelcard 就可以任搭佢地啲train同埋用到2 for 1
仼搭係london既train ,去唔到其他city
知唔知2 for 1 既話 係咪入場比佢就會用到個discount?
thanks bro
上網黎緊會去倫敦 睇過下好似iceland比較平
你旅行嘅話應該唔會係iceland買啲咩無乜特別零食,都係急凍野多
UCL有冇咩ACCOMMODATION hall推介
去超市d self-serving machine 到入落去找錢
香港人真係慘過狗,d野又貴又垃圾,人工又低
上網買飛買返兩個人 如果唔係入唔到閘
再揀2for1 travelcard 佢會apply discount

佢咁岩查飛個時你要show travelcard
就係咁
咁應該要去返waitrose / M&S
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞