[留英五年] 英國超市好物推介 不定期更新

996 回覆
387 Like 11 Dislike
我覺得香港出街食飯個價錢range好大,有$30到$800都好常見。
反而英國你去普通小店同埋高級餐廳都係£10到£50左右,所以出街食不如就食豪啲算,佢既服務同食物質素都值得呢個價錢
勇士正評左
我都覺好多人話悶都係可能讀緊書/讀完畢業冇耐,未試過係香港工作,唔明香港要面對既壓力...同埋有伴都係重點 如果得自己一個 任何地方都會悶死人

Ching過左英國幾耐?
就黎一年
黎緊會買間屋 再plan小朋友
有伴或者一家人咁過嚟就梗係好啦因為留係英國其中好大嘅一個constrain 就係冇人冇物,返工唔似讀大學嘅時候咁易識到朋友
又唔係唔收嘅,只係好少見到有人用,我哋多數都用卡
今日去咗個market 買餸,個感覺似香港嘅新街市。
有新鮮蔬果海鮮同肉類,價錢比超級市場平,不過我覺得除咗海鮮之外質素冇超市咁好。
買咗啲羊架£3.5,帶子£5同雞髀£2.5。

買樓本地人首置好似借到9成?
唔係畀咗50鎊要找10鎊內嘅場合基本唔收
我去餐廳超市基本上都收
去supermarket好似驗屍咁仲要嗌經理出黎
好似H&M primark個啲£50以上都要嗌經理但係都收嘅
換返細紙啦,唔會唔收,但會驗屍多
同埋找到一堆散重唔方便,平日用最多都係10同5 quid
下次用卡啦,除左中餐廳,周圍都收卡
介紹下Poundland/world , 故名思義係£1,好似香港啲十蚊店/日本啲100¥店咁
有好多生活日常用品買,包括沖涼用品同零食,仲有party用品。
價錢咁平質素就唔好有太大想像,一分錢一分貨啦

係機場買枝水就找得散,我第一次黎英國都係咁
英國嘅M&S好大間,我去呢間有三四層。除咗食品仲有買衫,不過唔多年輕人會喺度買。
上面有好多樓都講過話m&s嘢食比較高質,的確係咁,價錢合理,平過香港好多。

買咗兩塊牛扒,今晚煎黎食
Parma ham 大概£1到£3
仲有未見過咁粗嘅露筍
同埋各式各樣嘅酒類,由£5到£40都有
原來巴打係sheffiled
我通常會係poundland 買汽水平好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞