[留英五年] 英國超市好物推介 不定期更新

996 回覆
387 Like 11 Dislike
薯仔可以買散賣,又冇人叫你買成袋果啲
薯仔發少少芽既話,批咗果忽走,摸下仲硬唔硬,有冇變色,冇既話食得
之前去左5年 而家返左黎都成2年 好掛住個邊
係,佢係一個小市鎮,但勝在交通方便,喺正英國鐵路中央交匯處,又近曼城,而且冇咁多外來人,英國桌球比賽有重大比賽都會喺呢度攪.等如打網球一定去温布頓一樣.

有城市氣色,又有outside居住感.

不過每個地方都有好同唔好,你未試過好
我未試過差,有時好難compare
英國買雪糕、雪條、蛋糕、朱古力、糖同果汁都好平
我果邊tesco拆開一包包賣35p
曾經留英半年
基本上每日都會行supermarket (同個朋友食飽飯行下當散步)
基本上所有野 不論價錢,質素 香港既超市都無得比
番到香港最唔習慣係水果 個邊比一兩鎊已經係食緊歐洲水果
番到黎香港 街市買又好 去超市買又好
對比上黎d水果好多真係唔掂 溶溶爛爛咁
買大量gin返屋企溝
係ber不過ALDI 都好平但啲雞有時有陣怪味
M&S Morrison Tesco 都有£10 Any 3
仲有Morrison £2.2果汁 兩枝又係高汁
雞胸肉 牛奶 扒類 特平
尤其係牛奶 3.4L先鎊半 係香港跟本買唔到
宿舍樓下有Tesco Superstore已經練成左餐餐自己煮
巴住邊?
Brighton啲野好貴
薯仔可以整熟佢 咁就唔會發芽
可以原個烚熟佢 整做mashed potato(乜都唔好加就咁猜爛佢)或原個熟嘅去雪
想食嘅時候拎翻出嚟reheat加牛油同cream 或者放入焗爐加熱焗到個面金黃都好好食

之前係加拿大生活過一排 又係一大袋食唔哂
我都係brighton讀~
我覺得brighton同london啲野差唔多價
巴打通常咁平 係邊個超市買
嚟緊九月去英國留學,咩都唔識留個名先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞