[留英五年] 英國超市好物推介 不定期更新

996 回覆
387 Like 11 Dislike
係英國住左幾年,發現其實係英國嘅自己煮嘢食其實比香港平靚正得多 啲supermarket 成日會做半價甚至更低價錢 我主要去Tesco 同 Sainsbury’s ,因為近屋企 得閒仲會去一個local market 類似香港嘅街市,不過就遠啲。

希望大家可以交流一下覺得係英國超市抵買同正嘅嘢,同埋想比大家知英國生活並冇想像中咁貴,亦都希望幫到啲嚟英國旅行/讀書/工作嘅人

拋個磚

Oreo餅夾oreo雪糕 Tesco on Sales £1.5
係我最鍾意嘅甜品,唔係間間Tesco 有。一盒有六舊,計返港幣兩個幾就有,又平又好食

Tropical 果汁 Tesco 2 for £3
呢個牌子相信大家唔陌生,但係呢個價錢仲平過香港買果汁先生冇記錯香港係Tastes 買好似成$40枝,但而家只係要$15。橙汁可以揀唔同嘅果肉度
係 好多野平過香港
鮮肉同yoghurt不得了
牛扒
好掛住英國d supermarket
係香港見到d野貴英國咁多真係買唔落手
啱啱買咗包pork belly ,只係£1.99,打算挑戰整東坡肉
Strong post lm
你哋點買toast?
我以前成日買成loaf返去食極都食唔晒
擺兩日就雪入冰格只可焗toast
薯仔一樣點搵報紙包食得幾快都係未食晒先發芽

已返香港
英撚lm
16年grad 表示以前日日都買餸煮飯。
而家M&S 仲有冇£10 Mix and match 肉?
Conner yogurt 減價嗰陣35p 咋
More 遲啲會去英國
3 for 10 雞胸係咪已經最抵deal?
咁啱你講嗰兩樣我都有
麵包我都係放喺冰格然後要食就焗返熱佢
薯仔又係會發芽,但係唔太嚴重嘅話我有時都會照食

d牛扒真係平到成日整黎食,仲要係好食既. 返到香港見倒個價錢真係差好遠又唔算太好食
自己煎牛扒最撚正
M&S好似變咗£12,Tesco仲係£10
個人唔太鍾意食yogurt,不過有時為健康都會食。但特價嗰啲通常兩三日就過期
我通常唔會all in雞胸,會揀三種唔同嘅嘢。有時Norway 三文魚都係3 for 10 ,仲抵
仲有Iceland 都多正野
Lm
原來3 for 10可以mix and match?????
放棄東坡肉變咗滷肉飯,因為唔想淆幾多鐘

牛扒真係好正,自己整得仲好食過出邊普遍的餐廳
咁虛無好難答你,鍾意城市定鄉村風格?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞