[留英五年] 英國超市好物推介 不定期更新

996 回覆
387 Like 11 Dislike
點沖先最好飲?
首先soft water同hard water啲水嘅味道唔同會影響啲茶
如果你嗰度啲水太硬嘅話我建議用water softener/filter 對你身體都好啲
(我住SW 啲水勁soft 所以每次出東部/北部都好唔慣啲水嘅味道.... 最離譜係Bath, 鹹到)

英式奶茶正統沖法
1. 用滾水暖熱隻杯 30秒~1分鐘
2. 倒晒隻杯啲水佢, 跟住落茶包, 加滾水, 等3~5分鐘
3. 加鮮奶, 糖可選擇唔加
4. 飲得

注意地方
1. 唔會用花奶/煉奶 會蓋過茶味 香港用花奶/煉奶呢個係無鮮奶先用
2. 英式奶茶唔會好似港式奶茶咁淺色 落少少奶, 少少淺啡色就夠
好似無咩人講酒同汽水 我超愛Cider 同埋Fentimans嘅全部汽水

強烈建議飲吓Fentimans Cola 飲完包你覺得可口可樂係垃圾
呢隻用好多herb製造, 真係傳統Cola嘅味道嚟

另外個人鍾意G&T
最正嘅Gin當然係Bombay Sapphire啦, 連個樽都好靚

配搭Fentimans Lemonade或者Fever-Tree Elderflower Tonic Water嚟飲, 最後加啲青檸/檸檬
正到
其實大部分茶嘅牌子銷量都不停跌緊,唯獨係Yorkshire tea年年都升,証明佢真係有忠實擁躉
再加上佢係大牌子裡面無比外國公司收購依然係自家經營嘅牌子,無論係味道定道德上都應該支持
Btw Appletiser 係可口可樂野
Savse 啲果汁真係好好飲
我知,我指coca cola呢個飲品唔係公司
喺跨國企業裡面coca cola"算係"有良心
比起Nestle同Mondelez...
Danone都ok
Nestle
杯葛咗呢間垃圾好耐
*I mean Nestle
Same
講真Nestle d 野objectively 都唔覺得好
呢句真係聽得多,不過我十年無飲過日本牛奶所以比較唔到
如果真係味道唔同嘅話應該係因為以下理由
1. 消毒方法唔同 呢一點有日本人研究過 日本主流採用LTLT 英國採用HTST
日本係62℃~65℃ ,30分鐘
英國係72.1℃,15~25秒
不過呢個係咪味道唔同嘅主要原因都好難講 始終variable太多
2. 享受方式唔同 日本人好鍾意齋飲鮮奶 但英國人好少會咁做,佢哋係用嚟開奶茶同整嘢食/甜品,所以鍾意嘅口感唔同,日本人因為習慣就咁飲,所以鍾意creamy口感,多數只飲whole milk,你喺日本係幾乎見唔到skimmed milk
而喺英國semi-skimmed milk佔咗全部鮮奶銷量8成以上,可能係咁所以whole milk嘅口感都比較水

另外 睇你去邊間買奶 Morrisons真係難飲(另外啲奶農講過Morrisons成日剝削榘哋所以我都杯葛緊
Tesco啲奶抵買得嚟味道ok
Sainsbury最好飲而且過咗BBD成個禮拜先開始變質
M&S只飲過兩次覺得唔錯,不過好貴兼未到BBD已經變質所以唔建議

我覺得英國牛奶幾好飲喎,不過我喺SW住,飲緊本地牛奶,唔知啲牛奶同其他地區有無分別,始終英國啲牛奶大部分都係喺Devon出產
認真,依家英國啲餐館好多都唔再係香港人做,因為上一代嘅香港移民退晒休,而佢哋啲仔女有讀書會做白領工,所以變成新嚟嘅大陸人接手,好多都麻麻地
尤其London,因為租貴,好多自家經營嘅都摺晒(無晒茶餐廳),得返連鎖店

反而日本嘢就好正 依家拉麵舖選擇好多 我食過 一風堂同埋金田家,lunch set都好抵,一風堂貴啲但份量大啲同埋真心好食👍bonus: 個manager真係日本人嚟,好好客,又加分
金田家個lunch set平啲但唔夠飽,要叫啲小食

仲有一間好有特色嘅叫Bone Daddies,成間bar咁,夜晚去好有氣氛,推薦
樓主呼籲大家雖然英國生活好但都關心下呢個月香港嘅事。
BBC新聞呢排都有香港嘅專題,今晚直頭有超過10分鐘的頭條新聞係講香港今日嘅情況同各方嘅睇法,有香港、英國同北京。
可以嘅話就利用我哋係英國嘅優勢,share多啲比呢度嘅local朋友同事知。
唔好忘記自己點都係一個香港人。🇭🇰
一路都有追開同捐錢比The Guardian
其實英國人都唔係唔知自己以前令幾多其他國家受害
不過大家都無能為力啦…
連自己國家未來都決定唔到(望吓Brexit再望吓嗰兩個會做PM嘅垃圾),仲會理其他地方咩…

仲有英國喺Brexit之後要更加靠大陸
分析得好詳細 我買奶通常淨係食粟米片同埋加落茶,完全唔知原來有咁大分別
你係咪價格調查員點解會記錄得咁仔細?
啱啱睇到個評論員都係話英國就算想幫香港維持依家嘅權利但Brexit 之後需要好多中國嘅資金,所以應該唔敢得罪中國。
飲開Sainsbury,有機會試下emmi瑞士奶,不過未發現英國有得買
UHT嚟個喎
有鮮奶仲點會飲UHT
UHT難飲到仆街,係香港無鮮奶先飲
嚟緊月中會去英國唔知天氣點呢
有啲咩零食係必買㗎
UHT
你好似對FMCG幾有研究, 係咪做呢行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞