[留英五年] 英國超市好物推介 不定期更新

812 回覆
340 Like 9 Dislike
咁得倫敦先岩住慣香港嘅人

仲有兩個月就離開英國

LONDON太貴....會試下搵LONDON周圍既SUBURBS

本身係澳洲住開邊度? 我係SYDNEY 住過一排

MELB

距離CITY都有10KM左右
我怕太少人可能成個TOWN得一兩個職位就無咩可能請

再加上太偏僻都住唔慣

仲有兩個月就離開英國

LONDON太貴....會試下搵LONDON周圍既SUBURBS

可以望吓Zone 4-9

再加上太偏僻都住唔慣

屌真係無乜嘢都唔好嚟midland,尤其是birmingham好撚雜,治安幾差下。

咁仆街 會唔會有老強事件

呢啲嘢其實英國好多都會發生,聽過friend個friend(男)俾人係倫敦搞,之後做退咗學冇見過佢。

我咁講係因為birmingham國外人多,咩人都有,同埋本身啲midland嘅local都冇南部嘅人有禮貌,所以比我有得揀我一定揀住南部,日日對住個海。
嘩屌唔該哂

我之前剩係上REAL ESTATE睇過下

地產app快過去地產鋪拎paper睇,
你個budget大把選擇

唔該哂

即係manchester leeds呢d比較好? 我會試下搵呢d suburb有無工, 希望是鳩但搵到份就tum得掂老豆老母

你可能誤會左我哋講嘅嘢
Manchester Leeds 嗰啲並唔係London 既 suburb ,直頭係第二個城市嚟㗎
屌真係無乜嘢都唔好嚟midland,尤其是birmingham好撚雜,治安幾差下。

呢啲嘢其實英國好多都會發生,聽過friend個friend(男)俾人係倫敦搞,之後做退咗學冇見過佢。

我咁講係因為birmingham國外人多,咩人都有,同埋本身啲midland嘅local都冇南部嘅人有禮貌,所以比我有得揀我一定揀住南部,日日對住個海。

除非你想住city
地產app快過去地產鋪拎paper睇,
你個budget大把選擇

唔該哂

即係manchester leeds呢d比較好? 我會試下搵呢d suburb有無工, 希望是鳩但搵到份就tum得掂老豆老母

你可能誤會左我哋講嘅嘢
Manchester Leeds 嗰啲並唔係London 既 suburb ,直頭係第二個城市嚟㗎

SOR講得唔岩

LONDON對我黎講太貴太迫, 所以想住遠少少但又唔會太遠唔方便去LONDON睇波, 想知有咩CITY岩我咁解
3 for 10 雞胸係咪已經最抵deal?

雞就買原隻啦,再唔係買翼或脾

無oven

大煲都有個呀
我唔知有呢個特價嘢

間間唔同,每晚7-8點當日到期野75%off
通常大條面包固定10p,所有berrys提子都係10p一盒
放工放學可以留意下一個月伙食可以降到唔洗£30

我會睇準時間出擊。放工買啱啱好

Same
日日放工返屋企擺低野就出擊

1.5£ 十四歲食到廿一歲仲食緊

呢個真係世界級好食
我試過喺英國超市用1.5鎊買咗兩盒haagen daz 家庭裝
真係平到你唔信

我嗰陣tesco特價,一次過買爆個冰格

再加上太偏僻都住唔慣

仲有兩個月就離開英國

我之前住st Albans ,好posh 但樓領同倫敦一樣。
Kent都好住

Midland多knife crime
我住Coventry , 有同事踢完沒比人Stab

1.5£ 十四歲食到廿一歲仲食緊

呢個真係世界級好食

又平又好食又飽肚
我附近得間Waitrose
巧貴

好耐之前去開Sainsbury’s ,有一次跟朋友去Waitrose,自此之後都係去開Waitrose,返唔到轉頭

佢啲quality真係唔錯
去到英國都要幫襯返李嘉誠

仲有兩個月就離開英國

我之前住st Albans ,好posh 但樓領同倫敦一樣。
Kent都好住

岩岩係個APP到睇過下, 300K POUND都好多選擇

Midland多knife crime
我住Coventry , 有同事踢完沒比人Stab

COVENTRY自己隊波收哂皮
我覺得呢隻真係食到返唔到轉頭

靜係食過一次 唔多啱口味

佢呢個系列隻lime同roast chicken千鳩祈唔好買
前者唔知做緊乜
後者腎病都似

咸到仆街
我附近得間Waitrose
巧貴

好耐之前去開Sainsbury’s ,有一次跟朋友去Waitrose,自此之後都係去開Waitrose,返唔到轉頭

我仲要用3 UK
唔該哂

你可能誤會左我哋講嘅嘢

SOR講得唔岩

LONDON對我黎講太貴太迫, 所以想住遠少少但又唔會太遠唔方便去LONDON睇波, 想知有咩CITY岩我咁解

其實倫敦都好拿大,大過香港,所以睇你住邊忽,唔住zone 1,2,3 五百萬港紙都買到樓

我仲要用3 UK

Oreo 隻雪條仲正😍 不過已經好少見到,上次係Ocado 買
你哋點買toast?
我以前成日買成loaf返去食極都食唔晒
擺兩日就雪入冰格只可焗toast
薯仔一樣點搵報紙包食得幾快都係未食晒先發芽

已返香港

咁啱你講嗰兩樣我都有
麵包我都係放喺冰格然後要食就焗返熱佢
薯仔又係會發芽,但係唔太嚴重嘅話我有時都會照食

薯仔發芽食死你喎
你可能誤會左我哋講嘅嘢

SOR講得唔岩

其實倫敦都好拿大,大過香港,所以睇你住邊忽,唔住zone 1,2,3 五百萬港紙都買到樓

BUDGET 3~4M左右

我同我女朋友兩個人住, 唔使太大

Kent都好住

岩岩係個APP到睇過下, 300K POUND都好多選擇

St Albans 坐廿分鐘火車就到 St Pancras , 又近Luton airport

我仲要用3 UK

我都係
用緊3個月無限果個add-ons
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞