[留英五年] 英國超市好物推介 不定期更新

996 回覆
387 Like 11 Dislike
你之前有冇去過英國生活?
ASDA同aldi
聽完你講都覺得返到香港會好灰,
又要焗住食大陸肉同菜,
唔似得係英國咩都係local farm 信心保證
Free range egg or happy egg 都平過香港一大截
你去asda可以£2鎊幾買淨全翼,我屋企附近有齊tesco asda morrison lido iceland
今日行Tesco發現咗Pork Shoulder Steak
好 撚 正
豬肉竟然有Marbling 又唔肥 又唔算貴
唯一係比一般Tesco隻丹麥豬扒要煎耐少少
同埋難出Crust
我煎得唔夠熟再叮過 出翻黎都完全唔鞋
食落去口感同平價和牛有得揮
味道就差少少 要多鹽搭救
我附近得間Waitrose
巧貴
之前買過完隻雞嚟整,但係覺得切個陣太難搞,都係買翻 thigh, wing or breast
£3 7舊Thigh 好似無咁齋 Tesco有得賣
£3 meal deal
有無圖
好奇一問,有無人會買7-8點特價野?
一條包10-30p,一隻雞一鎊
自己煮好撚平

一出街想食平啲都無乜選擇,得啲南亞炸雞burger

Birmingham 撚
lm
Leeds 有冇咩好野食?
我係英國飲奶當水飲
平就home bargain 同asda,lidl同iceland無乜用
Tesco同Sainsbury’s 就通常貴啲,啲料靚啲
我唔知有呢個特價嘢
呢個真,超有奶味
飲到嫌
Farmfood之前£1.6 4L,我一日1L
而家我公司提供埋奶我都好少飲
間間唔同,每晚7-8點當日到期野75%off
通常大條面包固定10p,所有berrys提子都係10p一盒
放工放學可以留意下一個月伙食可以降到唔洗£30
呢間買上等野唔錯,食物質素幾好,但真係偏貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞