鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區(3)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
浸緊露天溫泉,唔係好收到wifi一陣可以出repo!!
覺得唔錯
浸到頭到暈

話說去嗰時高千穂日出嘅時間係五點半,為咗搏大霧睇下會唔會有國見之丘雲海,所以五點未到就起咗身,望下個直播鏡頭黑媽媽但有啲人影,就照去

結果係真係得大霧
之後就返酒店繼續瞓瞓瞓下瞓到8點時聽到啲貨櫃車駛過嗰啲轟轟聲,又好似又有人推我起身咁…擘大眼望見個天花燈掣fing嚟fing去get到係地震嗰時已經停咗太眼瞓又繼續瞓返…點知瞓多陣就嚟多次大聲啲長啲嘅地震就真係醒咗企起身冇耐有一兩下餘震,人都差啲仆底結果原來就係之前嗰個6.3級地震

check out嗰時reception豎起咗塊牌話是日高千穂峽暫停租船瞬間sad咗…不過好彩小火車照常營業即刻出發
高千穂小火車其實來回都只有大概二十分鐘車程,不過停喺峽谷之上所望到嘅景真係好靚

搭完火車之後就去高千穂峽,雖然冇得划船但都要一睹係咪真係咁靚

我認了鳩影直出都咁靚真係不得了

之後就去食流水麵醫下肚,因為人少啲同多啲嘢食可以揀嘅關係,去咗左邊嘅田舍家,我單點咗個五百円嘅流水素麵,原本打算之後再點多個蕎麥麵食,點知原來佢落咗好多次麵食完玩完已經夠飽

午餐過後就去女友指定嘅櫔又棚田影相同造訪天安河原(不過天安河原真係乜都冇)

高千穂之旅就係咁完咗,喺落返去宮崎途中停咗喺日向打算去馬背岬,點知完來落車仲要行成公里先到因為時間關係,所以就只係行200米去高少少嘅燈塔加無線訊號發射站,離遠影咗個岬同疑似當日地震所發發生嘅海域

之後的都提過了
你自駕遊定坐車?
高千穗峽交通方唔方便
想問巴打馬肉喺邊間食
花式自爆
之前我開遊記,每次都會預覽一次先
啲相影得唔錯
咁早起身真係太考決心
我當初學左半年初班,之後停左冇讀,果幾年乜都唔識

係之後去日本睇live要同人交換gds,做香港幫日本人代購交收開始慢慢講野先得,不過家下70%聽得明,但唔係好識講,我文法果到好差,寫封信都要每一句google
但日本人好多都知唔識,會就下人咁
好似我同佢講我冇車牌,但唔識隻字點講,變左我講:我唔識渣車咁,跟住個啊婆會教我講 車牌日文果d,自己再記熟d字

基本上前台會同你講間房係邊幾點check out,大浴場係邊,前台d咖啡,浴衣free,.幾點食飯,你想揀幾點

晚餐果時因爲有雞刺生,會問你o唔ok,(佢反正有個爐比你燒,唔岩食咪丟上去燒下)
同問你加唔加錢叫酒飲
以後都會嫁喇

Lunch都要8千幾
估唔到紅絲真係囡
高千穗部小火車上面寫著"令和"
菅乃屋緊係啦
但我覺得試刺生揀番有保證好d
旅行唔舒服好陰功
我自駕
唔自駕去高千穂其實係十分唔方便,交通唔方便,景點散,另外要睇夜神樂就基本上 要過夜
見你行程想去宮崎嗰邊同高千穂,咁就只少要兩晚唔喺鹿兒島瞓,宮崎來回高千穂淨係車程都要四至五個鐘
青島嘅話就小心啲鋪頭忽然唔開
巴打你追返之前啲post嘅話有好多其他巴絲嘅攻略
已經book咗兩晚酒店住宮崎站附近
高千穗嗰邊最想睇係高千穗峽
Google睇過好多攻略好複雜
又要留意住d班次
宮崎去高千穗唔難呀
有高速巴士
http://www.miyakoh.co.jp/bus/express/takachiho.html
用JR Pass由宮崎去延岡坐 08:06 特急にちりん6号 09:09到,坐10:00巴士去高千穗11:00到
http://www.miyakoh.co.jp/bus/rosen/0_jikoku/7-01_20190401.pdf
真係要注意行裝同飲多啲水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞