鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區(3)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
唔係呀 同朋友一齊
我終於搵到atm了
Btw感謝你
長崎稻佐山夜景

仙景呀
叫你下次再去過
rip
離題一講,聽日記得上街啊
雖然呢度係旅遊post,但唔好掛住旅行,大事大非都要留意下
又有藉口下次再去
係邊到揾到?
聽日一落機就去
為死者安息
聽日見
天文館沿途有d百貨 地下嗰層有唔同銀行atm 見到有銀聯
Did you go to Sakurajima? It’s completely off the beaten track. A really beautiful and peaceful place. Sometimes it’s nice to be away from the hustle and bustle of the city 🌃
櫻島正呀, 我覺得碼頭附近 可以浸腳個公園 最正
船上個烏冬最正
碼頭隔離間國民宿有日歸温泉浸, 碼頭左手山坡上有個恐龍公園, 有瀡滑梯玩, 春天仲有櫻花睇.
上次去落超級大雨+塞車
仲要尾二一日先去鹿兒島市
最後只能塞住車遠望乜都見唔到嘅櫻島火山
喺天文館通食個拉麵就漏夜返霧島執行李
想問問VISIT MIYAZAKI BUS PASS同宮崎県内路線バス全線 1日乗り放題乗車券有無話只可以揀其中一個黎買?

VISIT MIYAZAKI BUS PASS
http://www.miyakoh.co.jp/bus/visit_miyazaki_bus_pass/taiwan.html

宮崎県内路線バス全線 1日乗り放題乗車券
http://www.miyakoh.co.jp/bus/rosen/ticket/1day.html

因為我下禮拜三去高千穗, 要去延岡搭巴士先去到 (呢兩張好似唔包宮崎往延岡, 但包延岡去高千穗, 求指正)
如果可以買晒呢兩張, 咁可以另一張用黎青島半日遊

有無大神指點下, 感謝!

(sunq pass 8000羊但之後日子未必搭巴士, 下禮拜四會返鹿兒島, 未決定搭巴士定JR, 因為JR PASS會下禮拜日開始用三日)
無錯,哩兩張都唔可以用
唔知你邊日,如果就啱日子你可以搭宮崎至高千穗巴士,方便無需轉車
http://www.miyakoh.co.jp/bus/express/takachiho.html
平日最好搭火車去延岡啦(普通車1650円,特急自由席2310円),因為巴士班次個時間唔靚
http://www.miyakoh.co.jp/bus/express/himuka.html
下禮拜三呀,無直達車
咁可能搭jr到延岡,再買巴士pass到高千穗

就係想買埋另一張pass, for下禮拜二青島半日遊,因為果日會由鹿兒島搭jr到宮崎住

多謝牛仔大神解答
去青島點解唔搭JR?
今次住holiday inn, 都喺附近, JR子供之國落車, 但之後要去日南果邊サンメッセ日南呀, 鵜戸神宮呀, 好似得巴士去到附近
哦.....原來去埋果到....
係呀,要搭巴士先得
其實得兩晚住宮崎, 其他日子都係住鹿兒島

禮拜日會搭隼人之風, 已經劃咗位, 但去到吉松之後唔會搭另一架上熊本, 所以去到吉松只可以坐番回頭車番鹿兒島
禮拜一搭指宿玉手箱, 唐船峽食流水麵, 去長崎鼻, 呢D係咪買指宿巴士一日劵就OK?
A dazzling sun has been forecast for the whole week for Kagoshima, just right for onsen and sunbathing !☀️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞