鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區(3)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
我月中出發都有D擔心, 鹿兒島縣, 宮崎縣都話要疏散, 有冇巴打知其實買左保險呢D可唔可以計天災取消行程claim 番份保險架
重貴過啲pass
巴打辛苦喇
過夜多唔多人
而家開車未?
from 鹿兒島最新最fun

【多謝關心】鹿兒島は元気です!
7月4日鹿兒島交通給景點/商店現況整理
琴日提到嘅大雨,今日終於雨勢稍緩,有唔少地區仲出返太陽添啦~好多謝大家關心鹿兒島!我地再為大家整理一下市內嘅交通同景點、商店現況,希望幫到而家喺鹿兒島嘅朋友們。雖然雨就停咗,但係好多地區嘅山泥傾瀉警告就仲未解除,所以依然都係要小心啊!
果然大雨過後的天空都總係特別靚,好似連今日嘅櫻島火山噴出嘅煙都比以往靚。
------------
鹿兒島交通整理:
<飛機>
往來香港及鹿兒島航班正常升降
<機場巴士>
鹿兒島中央站至鹿兒島機場巴士正常行駛,惟因部分高速公路禁止通行需要改道。
行車需時較平常長,請預留足夠時間前往機場
<高速公路(國道)>
九州自動車道 加治木JCT~横川IC
東九州自動車道 鹿屋串良JCT~末吉財部IC
指宿Skyline 谷山IC~頴娃IC
國道10號線 鹿兒島市吉野町磯~姶良市重富
國道220萄線(垂水市) 浮津~牛根境
<JR九州>
九州新幹線 熊本~鹿兒島中央 減少班次行駛
鹿兒島本線 川内站~鹿兒島站 暫停行駛
日豊本線 南宮崎~鹿兒島 暫停行駛
肥薩線 八代~隼人 暫停行駛
吉都線 吉松~都城 暫停行駛
指宿枕崎線 鹿兒島中央~枕崎 暫停行駛
日南線 田吉站~志布志 暫停行駛
特急「霧島」「伊三郎號・新平號」終日停駛
特急「翡翠山翡翠號(かわせみやませみ)」「指宿玉手箱」終日停駛
肥薩Orange鐵道 八代~川内 暫停行駛(日本時間10時後逐漸恢復行駛)
<鹿兒島市內交通>
鹿兒島市電 郡元~谷山 暫停行駛
其他市內巴士如常運作
櫻島有部份地區巴士停駛
鹿兒島景點/商店整理:
○7月4日暫停營業的景點如下:
平川動物公園
仙巖園
鹿児島ふれあいスポーツランド
霧島藝術之森
鹿兒島市立美術館(上午休館)
○昨日提早結束營業的商店今天均會正常營業:
山形屋
AMU Plaza
Aeon Mall
Maruya Gardens
最後都係嗰句,最緊要安全啊!希望大家喺鹿兒島玩得開心!
7月10去 好驚
希望早日天晴,大家都冇事
咁即係只可以留嚮市內玩,邊到都唔洗去
雖然唔關我事,不過見到咁搞法,都幾心酸
我7號去都未驚過
至多係鹿兒島玩幾日
遲下又再去過
巴打有無整定plan b
我去鹿兒島市 指宿 霧島
霧島我會取消,因為要上山
怕有山泥傾瀉
冇地方去咪去行商場
食野,去round one 打機
巴打想問下round one 喺邊架? 同埋係咪機舖黎?
因為擔心度度都去唔倒都要諗定plan B
其實唔使太擔心啦
至多落雨姐
唔會好似前幾日咁豪雨
因為本身plan 左去埋宮崎日南果邊, 又唔知果邊有冇事, 加上唔知係咪又係上山既路, 見你話唔去霧島, 搞到我都唔知去唔去好

巴打想問下round one 喺邊架? 同埋係咪機舖黎架
I hear the river in Fukuoka has dried up. By the way holidaying in Kagoshima over the summer is a safe bet since the yen has dropped significantly icee the last three weeks
....significantly over* the last three weeks.

Sorry typo
唔使太擔心,睇過幾個天氣預告都話鹿兒島未來10日都唔會有大雨
Round One係機舖,不過唔止打機咁簡單,有啲大舖有保齡球 桌球 K房,一棟嘢乜都有得玩
而且有好多分店,喺google map打round one就自然幫你搵邊度有
機鋪除咗round one仲有sega taito等
唔該巴打你先
呢家要度定先, 諗住有咩事Plan B可以去Aeon 同機舖磨一日咋
Taito 我搵左Amu Plaza 有, 但sega 就搵唔倒鹿兒島市有
唔該巴打 但佢個幾日 60%機會落雨
落雨咪落雨law
基本上七月去都預左落雨架啦
普通落雨同狂風暴雨有分別的,正常雨量唔會有任何問題
鹿兒島中央對面間Aeon好細
想去大間嘅Aeon Mall要搭巴士或者揸車去谷山嗰間Aeon Mall,巴士就鹿兒島中央有站
巴打唔該你先, 本身我自駕既所以去邊都冇乜問題, 見喺中央站渣去都半個鐘倒, 同埋我都預左會去果度大果間Aeon

燒肉正呀, 仲要咁平, 我都預左兩餐去宮崎食牛架, 仲有霧島果間燒肉放題
霧島神宮出面有間1500yen放題
我聽人講霧島果間叫きりしま畜產, 好似 90 分鐘放題黎, 話D牛正到爆

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞