鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區(3)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
因為酒店喺嗰到 所以無得唔去
問一問。如果果邊交通好大問題 我估你都。可以叫遊客中心幫幫手有無得取消霧島酒店咁
如果本身去唔去唔倒應該會比你取消掛
搭去鹿兒島機場再轉霧島巴士
瘋狂吹奏炙屋牛藏
巴打食過未先?
幸加園 香港人套餐
佢瘋狂係度介紹俾人
最後等到第二朝 0612走

一個好特別既經驗
可以同朋友講一世
真 雖然因爲咁冇咗一日 去唔到櫻島
但係呢啲經歷真係用錢都買唔到
講起櫻島

之後同人吹水可以話, 阿叔我新幹線都瞓過!
有冇手足試過阿蘇租單車?
搵唔到呢方面資訊
9月尾去 有冇酒店係啱4個人住 即係一間房過
宜家係指宿翻緊鹿兒島,打算去遊食豚彩食黑豚涮涮鍋
有無巴打食過?
唔覺有單車
阿蘇火山應該無人想單車上山
有無巴打去過屋久島
如果去既話最好預幾多日?

黎緊去6日5夜 鹿兒島出入 早機去 中午機返
如果仲想去埋櫻島霧島高千穗既話係咪應該唔夠時間
屋久屋要行山 過夜
最少3日2夜
如果入屋久島既話係咪都可以住死一個地方
分3日去唔同既登山口開始行都ok?
見好多網上面既行程都係行到邊住到邊咁

同埋如果得6日5夜拎左3日2夜去屋久既話
淨番既時間想去哂櫻島霧島高千穗峽會唔會唔夠時間
第一次自駕遊完全唔識預時間
去屋久島的話
應該趕唔切去高千穗

大約行程可以係咁

day1 櫻島
day2-4 屋久島
day5 離開屋久島 -鹿兒島-住霧島
day6 霧島 直接去機場

雖然我未過屋久島 。但島唔大 你反正都要自駕 點住應該唔太大問題
6日5夜去埋屋久島真係好趕,揸車要夾船期好煩,搭船都搞你半日
你仲係中午機返,變咗你最後一日同冇咗冇分別
你應該係搭UO 0730飛鹿兒島?呢班機落地拎埋車都要大約1300先喺機場出到發,唔好信google map個車程時間,通常需時更耐先去到

建議您放棄屋久島,寧願你去日南好過,高千穗峽更加係不可能任務
Day 1 霧島 宿霧島
Day 2 日南 宿宮崎
Day 3 宮崎 + 鹿兒島 宿鹿兒島
Day 4 櫻島 宿鹿兒島
Day 5 指宿 宿鹿兒島
Day 6 去機場

如果一定要去屋久島,可以咁(留意揸車上船要book,而且船費唔平)
Day 1 霧島 宿霧島
Day 2 陸路入櫻島 水路出 宿鹿兒島
Day 3 搭船去屋久島 中午到
Day 4 屋久島
Day 5 1330搭船走 1740到鹿兒島 宿鹿兒島
Day 6 去機場
巴打食左未 後日到我出發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞