鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區(3)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
唔該先
日日轉係唔聽即日來回 之前起北九州試過即日來回 而家想試下當地住一晚 反正我既行程唔會chur 應該夠時間
宮崎同霧島可唔可以即日來回 住鹿兒島搭JR
霧島即日來回無問題 時間充足
宮崎就要晨早出發同晚歸
宮崎check清楚jr同巴士時間表
2樣都好疏
宮崎返鹿兒島快車未夠1900就開 之後要坐返普通車(都係好疏先1班)
ic thanks
仲想問下霧島除左 霧島神宮 神話の里公園 仲有咩好推介
得一日 如果去行山會唔會唔夠時間
有提示
我最尾係西大山站 隔離間店 叫佢幫我call taxi 去長畸比
同大家介紹人吉一個隱世食堂 丸一蕎麦屋米芝蓮一星1300yen 一個set
可以考慮下向熊本玩下d特色列車eg sl 人吉
熊本站而家好多野食好正
指宿就住去食青葉 向指宿站隔離
marked
我想問下
指宿之玉手箱 隼人之風哩d車
我買pass 但係未拎pass 可唔可以book定先?
上網買?定係經旅行社?下面網址有教,唔明再問

https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/booking/manual.html
熊本淨係知勝烈亭 仲有冇咩推介?
拉麵有麵商人幾好食
同埋有間叫馬櫻馬肉都約幾出名
呢間我就無食過
毒撚自己去 如果大致上咁樣安排有冇問題?

day 1 中午到去櫻島 宿鹿兒島
day 2 指宿 宿鹿兒島
day 3 宮崎 宿宮崎
day 4 霧島 宿霧島
day 5 中午機返香港

定係應該去少個地方留多日鹿兒島?
但咁嘅話重應唔應該買pass?
啱啱熊本到著 來緊幾日都落雨
day1去櫻島點都要買welcome cute pass
獨遊咁去都ok 鹿兒島唔算多景點
你計計車錢 你呢個行程買jr pass 未必抵
你真係想計車錢計到盡可以試下計sunq pass 巴士3日psss
希望在明天 落雨可照玩 無咁熱
夜晚直頭有啲凍
hello黎緊會去8日7夜 想問下咁安排有冇問題因為唔識揸車全程都係靠JR同巴士

2/9 鹿兒島機場12點落機之後半日櫻島(櫻島pass)宿鹿兒島
3/9 指宿(指宿巴士pass)宿鹿兒島
4/9 霧島(霧島pass)宿鹿兒島
5/9 宮崎(南九州pass)宿宮崎
6/9 宮崎落鹿兒島(南九州pass)宿鹿兒島
7/9 熊本即日來回(南九州pass)宿鹿兒島
8/9 鹿兒島機場12點機走

唔該曬各位巴打絲打
幾好呀冇乜問題, 指宿有冇諗住搭玉手箱?
如果宮崎直接去熊本會唔會方便啲
KLOOK買
但係上網BOOK指定席係要俾錢?
我見個PASS話包幾程係唔包哩D? THANKS
南九州pass本身包10次指定席
去到當地先換pass 再劃位都唔洗俾錢
但有危機就係超受歡迎既觀光列車可能已經full左
例如去指宿果部成日full
所以如果一定要坐的話就先係網上劃位 (要加錢)
另外好似klook買果種好似做唔到網上劃位
Klook有
我同老婆第1次去鹿兒島,係度扒左好多資料,暫訂行程:
1/9 八點機,去到都中央站都起碼成點,大半日都係中央站同天文館鳩遊下
2/9 去櫻島 + 城山展望台
3/9 訂左頭班玉手箱去指宿,就諗住先去長崎鼻,跟住去唐船峽食流水麵,之後落開聞站搭JR 去西大山 / 跟住行去healthy land浸紗浴 (想問咁樣去有冇問題呢?)指宿巴士有時間表唔識睇,咩方向打咩方向,有冇bro可以話我知
4/9 諗緊落唔落熊本,想睇阿蘇火山, 另仲有咩景點可以睇呢? 如果高千穗牧場同阿蘇火山,邊個值得去呢?
5/9 落宮崎,係咪順序去左青島,再落日南呢?
6 & 7/9 都係鹿兒島鳩hea下算
8/9 中午機走
請各位俾下意見, thx
熊本去阿蘇火山得巴士,熊本 巴士去阿蘇站已經要2/3小時 仲未計再上山時間。阿蘇 即日來回熊本已經好趕 所以如果係鹿兒島出發 即日來回應該只可去熊本市區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞