鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區(3)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
霧島神話の里公園
遊覧リフトやスーパースライダーについては、天候の急変等により、
安全優先のため予告なく休止する場合がございますので、お電話でご確認くださいませ。

霧島神話之里公園
關於觀光電梯以及超級滑塊,因為因天氣的突然的變化等因為有安全優先的通知而停止的情況所以請用電話確認。

問咗先去穩陣啲
http://www.shinwanosato.jp/contact/
係喎⋯⋯自吞

不過下個月都有幾日無嘢玩

http://www.shinwanosato.jp/2019/05/post-216/

Maintenance period of June,
It is from Monday 17th to Friday 21st.

During the above period, the park facilities
● Cable lift ● Super slider ● Train
● putter golf ● grass sled
I am all dormant.

Please be forewarned.
Thank you very much.

SHINWANOSATO PARK
有冇咩建議個PLAN
Day 1
飛熊本 (stay 熊本)

Day 2
高千穂 (平日去)
熊本 去 高千穂 (搭bus 09:22) (2060 yen)
https://www.kyusanko.co.jp/sankobus/toshikan/takachiho/table/tt1.pdf

lunch 千穗之家

高千穂 去 延岡 (搭15:40) (Visit Miyazaki Bus Pass $1500yen)
http://www.miyakoh.co.jp/bus/rosen/0_jikoku/6-01_20190401.pdf

延岡 去 宮崎 (搭17:35) (Visit Miyazaki Bus Pass $1500yen)
http://www.miyakoh.co.jp/bus/express/download/nobeoka-jikoku-20181001.pdf
/ JR延岡 去 宮崎?
Dinner 炙屋牛藏
(stay 宮崎)

Day 3
宮崎 1 day (Visit Miyazaki Bus Pass $1500yen)
車站 西1 等(08:25-9:54) / (09:40-11:09)
鵜户神宮 (11:02/12:12/13:21)
SUN MESSE (12:17/13:27/14:37/15:31)
青島神社
Lunch 魚益
(搭JR返宮崎)
Dinner 塚田農場宮崎本店
(stay宮崎)

Day 4
霧島 (平日去)
宮崎JR去霧島 (搭JR 09:36)
霧島神宮駅 (搭bus 11:41)
神話の里公園 (搭bus 14:29)
霧島神宮 (搭bus 15:53)
霧島JR去鹿兒島 (搭JR 16:18)
行李問題!!霧島神宮駅間食店可寄存但有休息日?
(stay鹿兒島)

Day 5
指宿
玉手箱
砂浴
(stay鹿兒島)

Day 6
櫻島
Lunch 廻る寿司めっけもん
天文館 Shopping
城山公園展望台
(stay鹿兒島)

Day 7
鹿兒島返香港

行李問題!!
首先想問高千穂去延岡&延岡去宮崎既巴士個gip會放到?
霧島神宮駅間食店可寄存但間鋪會有休息日?
張JR pass應該高千穂個日就用黎JR延岡去宮崎就冇咁CHUR?
但係要cut指宿(6月去砂浴又好似會好熱)
有冇咩好建議
霧島神宮駅冇記錯好似有locker,記錯請指正,但冇用過亦冇見人用過

霧島神宮駅有間食店可寄存我就唔清楚,我係到霧島神宮駅再搭巴士到神宫,落車行幾步路同樣有間食店可以放嘢
下個post整合我加埋神話之里個官網入去,提下其他人去之前check下官網開唔開造褔後世呀唔好sad
apas好多台仔blog推介夜晚任食,原來lunch都唔錯

500yen/set 即係點?總之上圖塊扒只係1980?
想問下依家仲上唔上到阿蘇山?
上網睇圖佢講緊圈住左個area係唔入得,定要小心留意?
呢排有冇巴絲去過可以report下
day3 阿蘇火山,你午餐時間係阿蘇山上 應該都係係草千里食 阿蘇站同草千里都係鄉下地方無咩特別餐廳推介 見到咩就食咩
阿蘇站有個農業超市 你可以停一停睇下有無靚生果(我去果時當日有阿蘇農家收割既勁靚既士多啤利)
由布院最好都係停溫泉酒店一泊2食 唔多食店開晚市

day4 由布去別府可加別府纜車/九重大橋
別府就去食壽司啦 個地獄蒸唔太好味

熊本諗下食唔食馬肉
官網show可以入幾多 果個就只可以去到果個位

我去既2日都上唔到火山口。 前後幾日有得上
所以只好信官網

不過草千里都幾靚
太擔心行李 考慮下用錢解決 係宮崎用速遞寄過喼去鹿兒島酒店 隔日到。 中間頂一日咁
day 3 買左bus pass仲坐程jr?
但係我睇官網得6月維修個消息 冇即時消息

早知喺鹿兒島遲d出發 2點去到石原莊就柄埋唔出去

不過個dinner洗滌左我個心靈
Lm
dinner食咗咩
實時阿蘇山口會唔會開
http://www.aso.ne.jp/~volcano/info
上面整合有
住石原莊包個膠先
入去住會有一個staff專門服侍你嗰團人
唔知係咪book房嗰陣揀左英文 今次serve我嘅係個外國人 但係對食材嘅認識都好好(順帶一提:好似total有5個staff識英文 其中一個識中文)

晚餐menu在此:

有好多魚都係喺隔離條河捉,菜同葉又係附近生長嘅

另外有個和牛明明menu冇但係比左我地,而且係日本人而唔係serve我嗰個外國人上菜,我有d懷疑係比錯我地

so far除左個飯我覺得麻麻地 (因為係薑做主角嘅炊飯 而我唔太好薑) 其他都好滿意 係有d貴

請原諒用foodie影相太多味精
即其實佢係1km內範圍都唔會開?
其實我係想行山去隔離個山,但當中其中一段山路係1km範圍內,咁即係過唔到去
唔該晒先,如果咁樣唔專登落阿蘇了
點解唔搭高千穗至宮崎巴士?
星期六日先運行
睇個格局就知係好昂貴
真係新鮮到條魚喺隔離河捉上嚟, 真係好犀利, 舊魚係咪好正
Oh...
長途巴士通常都有行李架放嚮座位下
指宿唔浸沙浴都有其他地方參觀嘅,唔好忘記巴士班次有幾梳嘅
其實佢樣樣都好食 但係又冇去到mind blown
不過計埋環境 服務 idea嗰d嘅話 tabelog咁高分都合理
感謝ching 建議
因為我地唔食牛同馬
搵唔到 應該事但食間居酒屋🤣
神宮駛係有 不過少到得幾個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞