鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區(3)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
我7/7先去
btw如果真係落大雨即刻轉場去西松屋,akachan, birthday, gu, Uniqlox

btw希望好天啦
下 會咁架? 咁咪好尷尬
你係福岡被拒? 我仲要唔識日文
一間間姐,福岡好多都歡迎遊客既
屋台村其實係扮屋台既餐廳
冇咩特別好食
出去食黑豬黑牛好過
對屋台冇乜興趣,上次去福岡都係經過就算,完全冇意慾想入去食
好啦 唔該巴打
姐係去影下相算
唔洗客氣

熊本打個卡都幾好 探下熊本熊
熊本仲可以去埋shopping,話晒都係大城市,商店多好多
thanks
其實都係去行下街同食幸福pancake
熊本城果啲都去過
求指導熊本有咩好食
食過 勝烈亭,天外天, 馬肉
最出名果3間都俾你食過
無貨介紹
7月頭同屋企人去鹿兒島+宮崎5日,求建議
Day 1:下午到鹿兒島機場,搭巴士去宮崎check-in
Day 2 :日南海岸巴士一日遊(會買pass,預計去鵜戶神宮、復活島石、青島)
Day 3:朝早搭巴士去翻鹿兒島酒店check-in,跟著大概3點半入櫻島,夜晚出翻去屋台村食晚飯
Day 4:指宿一日遊(搭指宿之玉手箱,去到指宿就搭巴士,預計會去池田湖、唐船峽、砂浴,黃昏搭翻指宿之玉手箱翻鹿兒島)
Day 5: 食完午餐翻香港
行程OK.
DAY1-DAY3可以買SUNQ PASS 3 日南九州, 係機場可以換PASS http://www.sunqpass.jp/traditional/index.shtml
DAY3 點解要成3點先先過櫻島? 想休息下先??
照計你食完午餐已經可以出發
SUNQ PASS 3 日南九州 包哂你
機場去宮崎
宮崎全日
同宮崎返鹿兒島
鹿兒島巴,
鹿兒島去櫻島的船

照計應該好合你用.....
鹿兒島機場-宮崎駅 高速巴士 2220円
Visit Miyazaki bus pass 1500円
宮崎駅-鹿兒島中央駅前 高速巴士 2780円
Welcome cute一日券 1200円

四樣加埋都只係7700円,仲可以包埋鹿兒島市內巴士、電鐵同櫻島巴士,SUNQ pass南九州要8000円唔抵喎
請問有冇人係熊本果度食到正既海膽丼
之前係北海道食過一次舖左兩層既海膽丼,之後去邊食都食唔返果隻味,聽聞天草海膽好正,想試一試
應該唔會去食立壽司
定係插一程天草市呢
就係為左個海膽丼
仲可以睇海豚
sorr sorry. 無計過抵唔抵
Tabelog睇過熊本市內全部海鮮丼既鋪頭都好低分,反而鹿兒島中央有間海鮮丼評分好高,見佢menu有個海膽飯竟然只係1500円,睇落唔錯
thanks, 主要都係想搵返有冇一啲專食海膽嘅餐廳
因為通常一般既海鮮餐廳食海膽都係睇運
btw,宜家應該會去埋天草睇海豚,食海膽
如果expect九州海膽係北海道食到嗰啲味咁好可能會失望
唉,我都失望過好幾次
唯有再去返北海道食
唐津海膽幾好食
不過唔係呢個post討論範圍
唐津有一間鰻魚飯好正, 上次去咗呼子食海膽都ok

回歸正題, 熊本有冇咩晚餐推薦
南九州想搵啲海鮮食都難,我會去青島食龍蝦
但南九州真係出名牛豬雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞