鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區(3)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
宮崎-鹿兒島得特急jr. 成3個鐘一程又疏
宮崎景點坐巴士又遠
所以根本無可能
指宿 +熊本食過晚餐都仲叫possible
我都好想去屋久島,巴打你研究完十可唔可以再share
唔該哂咁多位巴絲
再研究下屋久島同宮崎果面點取捨
我都好想去屋久島,巴打你研究完十可唔可以再share

其實我都係問下班fd想去邊面多啲
屋久島3日2夜我地應該唔會行埋繩文杉
第1日環島四圍睇下
第2日上太鼓岩
第3日就早少少出番去睇下有無時間落埋指宿
我朝早搭玉手箱落指宿
4點零指宿直落熊本食晚餐
再周圍行下 , 10點零搭翻新幹線翻鹿兒島
咪玩啦,指宿去熊本成兩粒幾鐘,去到食嘅嘢咪又係同鹿兒島差唔多
回程又要搭返成粒鐘新幹線返鹿兒島,仲要夜晚新幹線疏車
夜晚兩邊一樣咁靜,一樣冇嘢行搭下市電就知,條街漆黑一片

熊本站附近乜都冇,要食嘢就得站內肥後市場,有壽司串燒拉麵食,算係嗰頭嘅食肆集中地
一係搭市電落下通,不過都係少嘢揀同好靜,有啲西式嘢食同連鎖食肆咁
你係由頭到尾揸同一架車(車跟埋你上船)定去到屋久島先租過另一架?
如果係由頭到尾都係同一架車就唔使諗第3日早少少出番去落指宿
因為一日得兩班船會載車,早班船都要1440先到,碼頭揸落指宿要起碼一粒鐘,去到都四點,最多行兩個景點就要返鹿兒島
上次去北九州 熊本城岩岩震完唔去得
熊部長又咁岩去左其他活動唔係度
結果淨係去勝烈亭食左餐晏再鳩行下就走
熊本市內真係無咩值得去
入去再租啊 諗住睇下早啲走抽唔抽到時間去指宿試下沙浴
定有無邊日行程抽少少時間去指宿會好啲
同埋屋久島最後果半日有仲有無咩地方行下
唔去繩文杉既話行下杉園係咪都唔錯?
咁都好啲,高速船又快又密,搭10:40船走,返到嚟都係12:35
唯一煩係要去租返架車,如果搞搞下成兩點先開到車又係唔夠時間喺指宿玩
不如櫻島調去呢日玩,去櫻島個碼頭就喺隔離,不過就冇車揸,要搭周遊巴士,指宿就調去本身去櫻島嗰日去,咁就可以揸去指宿,因為指宿公共交通疏好多
入去再租啊 諗住睇下早啲走抽唔抽到時間去指宿試下沙浴
定有無邊日行程抽少少時間去指宿會好啲
同埋屋久島最後果半日有仲有無咩地方行下
唔去繩文杉既話行下杉園係咪都唔錯?
咁都好啲,高速船又快又密,搭10:40船走,返到嚟都係12:35
唯一煩係要去租返架車,如果搞搞下成兩點先開到車又係唔夠時間喺指宿玩
不如櫻島調去呢日玩,去櫻島個碼頭就喺隔離,不過就冇車揸,要搭周遊巴士,指宿就調去本身去櫻島嗰日去,咁就可以揸去指宿,因為指宿公共交通疏好多

櫻島果度點解無車揸
你喺屋久島還完車先走,咁你返到鹿兒島咪冇咗架車
除非你去到鹿兒島即時去租返架車,但碼頭嗰度得一間ORIX租到車,附近都冇其他公司,唔介意租ORIX就可以拎完車揸去櫻島
7月尾出發,第一次出歐洲
應該live希望有人睇
好餓 唔好再出食物圖
Miss左 hotel bus 去白水館... 係咪要搭的士先去到
想問下大家呢個行程點睇
day 1 : 落機 鹿兒島
day 2 : 宮崎
day 3 : 霧島
day 4 : 指宿
day 5 : 櫻島
day 6 : 鹿兒島走
諗緊全程stay鹿兒島好唔好
同埋想問下宮崎去日南要幾耐
仲有諗緊指宿stay一日好唔好
試下同酒店講下?
自駕?
自駕由宮崎橘通去青島神社大約40分鐘,去鵜戸神宮就大概個半鐘
如果你係自駕,建議你第一日就去霧島/宮崎,免得第二日要行回頭路
唔想第一日去霧島亦可以將櫻島同霧島排埋一齊,因為櫻島可以經陸路去霧島,唔駛搭兩程船
指宿建議之前嗰晚喺鹿兒島訓,個人覺得即日來回鹿兒島夠做
緊記一定要轉酒店,唔好咁多晚住晒鹿兒島
not 自駕
諗緊stay宮崎定指宿好
如果一日宮崎+日南 會唔會好chur
thx巴打
要搭6點班jr
去完日南果邊啲景點應該4點幾
又要食野又再返鹿兒島
建議您住兩晚宮崎
返到香港了
好彩都算好天冇咩落雨
食左3餐牛,3餐豬,3餐雞
返到香港應該唔會再掂肉住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞