鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區(3)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
冇搭
不過個trip有坐SL人吉唔算太sad
拆炸
受做未爆炸的彈藥的處理作業的影響
二戰啲地雷?
嘩! 平時唔會爆咩
咁你香港地盤夠成日掘到啲二戰時未爆嘅炸彈啦
呢啲都好多都係唔識爆炸嘅啞彈
要特登去處理先至有機會爆㗎
唔知呢個係咩年代
自己一個係鹿兒島

星期五走

有冇巴絲都係到

可以食個飯
九洲真係好正
好想再去
好掛住
星期六第一次去九洲
睇你地講交通係咪要早啲mark好哂時間
到依家乜都無plan 諗住隨心尻遊
去九州邊度先

你起一起底睇我遊記, 我都係乜都唔識咁樣hea遊, 但因為我預嘅時間比較多, 所以有時間畀比我hea住玩, 交通嗰邊的確有少少麻煩,但冇plan 都唔會死嘅, 會令到你個行程冇咁有效率, 隨心都有隨心玩, 雖然可能會miss咗啲景點,但可能搵到其他嘢呢
上個周未啱啱行完韓国岳同高千穗峰, 韓国岳好易行, 而家蝦野高原正值杜娟花期, 遇到好多日本人去賞花.

唔自駕的話, 去韓国岳同高千穗峰可以係丸尾坐霧島連山周遊巴士上山, 不過一日得幾班巴士, 記得check清楚巴士的回程時間.

行完韓国岳到Ebino蝦野高原, 可以到蝦野高原莊浸吓日歸温泉(520Yen)先搭巴士落山
唔該曬

check左轉巴士時間表時間無變
就跟呢個
你喺鹿児島出發,可以坐高速巴士去空港,空港一日由早至黃昏有巴士去丸尾,唔駛浪費咗張JR pass.

去 空港 9:40 丸尾 10:14
返 丸尾 16:28 空港 17:02

時間fit晒霧島連山周遊巴士

張JR pass 我會攞嚟坐隼人之風,再坐去人吉,坐人吉SL去熊本,再坐新幹線返鹿児島
如果唔用JR Pass仲有另一個方法
650yen搭本線去國分再用周遊劵

7:19 鹿兒島中央 (JR)
8:09 国分駅 (JR)
8:25 国分駅 (巴士)
9:04 霧島神宮 (下車)
10:04 霧島神宮 (巴士)
10:19 丸尾④ (下車)
我都係鹿兒島啊巴打 你去九日有無覺等好悶
我今次去七日 買左張南九州jr pass就出發
咁樣抵過又快過坐機場巴士,又唔駛怕塞車
勁喎。 save低先
想問下有冇巴絲七月中去過鹿兒島呢?想問下會唔會熱到浸唔倒溫泉呢?
因為浸唔倒就唔想嘥錢住溫泉酒店,慳左果d 錢食左佢仲好,Thanks
如果獨遊嘅話, 去邊度我都好少會覺得悶

鹿兒島市內都ok, 唔會太多人迫死, 中央站個廣場 同天文館一帶已經夠我hea幾日, 雖然 除咗呢兩處地方 大多周圍都係普通民居 工廈 冇咩行, 但整體我都覺得唔錯唔會悶
夏天一定熱喇
20度尾30度 睇個人感受
日本人照浸
7月頭會飛鹿兒島

行程求指點

非自駕遊

第一日到鹿兒島
喺鹿兒島到行下食下野+住一晚

第二朝搭jr去宮崎
放底哂啲行李係鹿兒島
去青島,日南,鵜戶神宮

第三日高千穗再返宮崎行下Aeon

第四日返鹿兒島
睇下去熊本定指宿( 兩個地方其實都冇乜興趣), 熊本已經去過,或者有冇咩地方jr經既可以去下

第五日去櫻島,再返鹿兒島睇下有冇小朋友嘢賣

第六日又係行下鹿兒島就走

成個行程主要目的係食嘢同放鬆。
唔太好浸溫泉同神宮鳥居果啲, 同埋想買下小朋友嘢+超市野

其實想問下南九州pass包唔包埋南熊本, 上年去過南熊本, 有幾間超市喺jr站附近, 好平有幾好行
另外想問下係咪住返近jr站好啲
如果去天文館用welcome cute pass係咪應該都好近
住jr一定最方便
只去天文館唔洗買pass. 就咁坐電車都好平
去櫻島果日就買welcome cute.最抵
如果櫻島之後果日仲想去下城市/仙嚴園就加少少買2日welcome cute

指宿就睇景 熊本就可以shopping
熊本坐新幹線好快又舒服 想shopping就去熊本
指宿無野買
仲有鹿兒島個aeon都無咩好買
要shopping就隔離jr商場/天文館
鹿兒島都係鄉下
想買野坐新幹線去熊本都係好選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞