鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區(3)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
正,又可以去中央mall食好西
最緊要唔好影響心情,過多陣就可以去
中央有間利久牛舌唔錯
唔緊要la,想睇
大雨到JR都停既話,巴士都應該未必開?
I hear a river there dries up
仲係鹿兒島去機場嘅巴士度,遇到大塞車。
應該趕唔到16:10港航班機…
GG…
可能班機都因為落雨而影響降落,或者會delay
希望啦!
目前見到delay 20分鐘。
HX671
good luck to you !

香港新聞又再報鹿兒島超大雨既災情
大家要小心啲
香港嘅,鹿兒島嘅爸打都小心
成個星期冇日正常 滯留鹿兒島之後又滯留宮崎 日日都好頻撲 打亂哂行情 已經冇預到尾班車走之類 但冇辦法你果頭冇事 人地縣都大雨要停駛

宮崎出發上丸尾因為jr cancel咗一班 而好打亂哂部處
好彩下一班車冇cancel 因為上丸尾架巴士會尾班車起霧島神宮駅開出
原本1855到 又delay咗5分鐘 尾班巴士上丸尾就1901
一落車唔理三七廿一衝出車站

見到架車士尾燈 我唔理check 飛衝咗出去 個司機唔知係咪後鏡望到我 轉完彎停低等我上

去到丸尾都唔敢周圍去 好大雨又大霧 本身預去高千穗牧場同神話之里都去唔成
天佑香港
岩岩先食完野落到熊本
咁夜!
最後點落熊本
最後都係等新幹線落黎 等完放低行李去左下町果邊食飯咁
恭喜
買左機票打算11月去南九州
DAY1 : 下午5點到熊本,遊行市內附近 (住熊本)
DAY2:上午繼續熊本,下午坐高速巴士去宮崎(住宮崎)
DAY3:大半日去高千穗峽(住宮崎)
DAY4:朝早出發去鹿兒島,市內遊(住鹿兒島)
DAY5:全日櫻島(住鹿兒島)
DAY6:朝早番去熊本再去黑川溫泉 (住黑川)
DAY7:朝早由黑川坐車去阿蘇火山先,之後再番熊本(住熊本)
DAY8:頭半日繼續熊本,5點到機場準備回港
大致路程係咁,會唔會話好趕?
第一次去想睇D大路景點先,宮崎既時間會短D,主要因為想食和牛同睇高千穗峽。
因為唔係自駕遊,主要都係坐JR同巴士,應該要買2張SUNQ PASS同1張南九州PASS配合用。
巴士係唔係要預約先有得坐?
南九州D JR又洗唔洗預約?之前去東北乜都要BOOK左先
唔該咁多位
宮崎直達高千穗, 巴士通常得禮拜六日開, 予約制; 我閒日去, 去到延岡再搭巴士上去高千穗
https://www.miyakoh.co.jp/media/bus/express/download/takachiho-cln-201904.pdf

JR搭急行的話劃定自由席,個心咪定D, 好過臨急臨忙先

宮崎日南果邊都好正, 唔去的話都可以去青島食下龍蝦嘅
唔該哂巴打 好彩睇一睇個行車表,咁啱想去個日唔開車。
睇黎先要去延岡先轉巴士上高千穗
但坐JR先去延岡再轉巴士既話,張JR PASS得3日,後面宮崎<>鹿兒島同鹿兒島<>熊本個兩程就配合唔到用。
我明明見人話有高速巴去宮崎<>延岡架…點解我SEARCH唔到
https://www.miyakoh.co.jp/rosen/0_jikoku/7-01_20190401.pdf
https://www.miyakoh.co.jp/rosen/timetable-rosen.html
大約一個鐘一班
去到延岡可以喺巴士中心買個宮崎巴士一日劵(1500羊), 高千穗<>延岡 來回都包到, 但唔包來回宮崎同延岡(呢個你望下sunq pass係咪果日用, sunq pass好似好大部份巴士都包)

JR去延岡都幾快同舒服, 點都好過搭巴士, 除非你果日用到sunq pass
原先打算DAY2-3用 SUNQ PASS, DAY4-6用JR PASS, 最尾幾日又用SUNQ PASS咁。
我見JR宮崎去延岡單程都2500YEN用PASS又唔抵,唔用PASS又貴貴地
巴打你係見到有宮崎來回延岡既巴士?我睇你個兩條LINK, 上面個條係高千穗timetable,下面個條LINK就彈左去宮交個宮網。
我係宮交個宮網淨係見到下面咁寫住通常運行,但好奇怪無時間表個d
延岡~宮崎線(ひむか)
(宮崎交通(株)) 通常運行
JR買來回會平少少
早排check都仲有ひむか係來回呢兩個地方, 但唔知點解官網無咗, 不過有D班次都受大雨影響, 唔知關唔關事

宜家又搵到
https://www.miyakoh.co.jp/express/himuka.html
時刻表
https://www.miyakoh.co.jp/media/bus/express/download/nobeoka-jikoku-20181001.pdf

你見閒日都超早, 禮拜六日好少少
仲要計埋班次gap time同去高千穗嘅來回時間, 要睇錶做人, 所以我搭JR多D班次時間選擇

遲D有時間會打番非自駕南九州遊記, 你十一月去之前可以參考下(雖然我無去熊本..)
唔該哂巴打!
去程個時間真係西到…就算有宮崎<>高千穗個架都好西D時間…
睇黎應該要學你坐JR先得。
等你打左遊記我再參考下!
霧島溫泉旅館一泊二食有冇推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞