鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區(3)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
鹿兒島大塞車?
魚生無叫到
岩岩醒起佢碗湯都好鬼難飲
好腥  但個麵配埋個汁真係幾好食
難食果間係長壽庵定市營果間?
我食果間就市營
已經係tabelog最高分果間
想問下熊本來回高千穗 得4.5個鐘玩夠唔夠

定係下次先
連搭車定唔連搭車
搭高速巴士都要3個鐘一程
自己揸車快少少
玩果part 4,5個鐘夠哂,但你要預5-6個鐘去左交通果part
佢個鯉魚刺身難食到仆街, 作嘔~
參考左之前D巴打講高千穗既意見之後,決定個行程改成咁
計過度過咁樣先用得盡D PASS (窮撚係計較D)
除左DAY 1要不停轉車之外, DAY 2 同 DAY 3可以睇情況互換

day 1) 1700到熊本機場 > 2040到鹿兒島中央站轉2106既車 >2345宮崎(JR PASS#1,住宮崎)
day 2) 宮崎 > 延岡 > 高千穗(JR PASS#1,住宮崎)
day 3) 宮崎 > 霧島 or 其他地方(JR PASS#1,住宮崎)
day 4) 宮崎 > 鹿兒島(JR PASS#2,住鹿兒島)
day 5) 鹿兒島 > 櫻島 (住鹿兒島)
day 6) 鹿兒島 >熊本 > 黑川 (JR PASS#2 + SUNQ PASS,住黑川)
day 7) 黑川 > 火山 > 熊本 (SUNQ PASS,住熊本)
day 8) 熊本 > hk (SUNQ PASS)

另外有無巴打住過黑川?有無邊個住宿推介下?
DAY3去霧島唔直接住霧島 再去鹿兒島?
霧島返宮崎係走回頭路

另外係宮崎你唔打算去日南/青島?

SUNQ PASS記得
(1) 係熊本機場就要開PASS. 熊本JR站無得開.
(2) 上日文網站訂位(九州橫斷巴士) 好FULL

其實你個DAY1都幾趕. 如果飛機一DELAY就GG....
放工時間熊本市內好塞車,我就用咗兩個鐘先到火車站
你第二日去高千穗點解唔由熊本坐巴士上?
見你好似只係住宮崎但唔玩,不如全程都住熊本
因為day 3個未真係好firm會去霧島,有機會學你咁講去日南/青島個邊。
如果去霧島既話會參考你既意見改住霧島

SUNQ PASS記得
(1) 係熊本機場就要開PASS. 熊本JR站無得開.
<<< 係咪even我day6先用到都要day 1就開?

我估中午12點機唔會點delay掛其實無諗到咁遠
sunq pass -指係去counter講明幾號開pass同拿預訂巴士預約的票
sunq pass同jr pass一樣 要係當地換左先 可以用。因為熊本jr站係無巴士counter (巴士總站係熊本市中心) 所以如果你係坐新幹線由鹿兒島jr去熊本jr 再直接轉巴士就要一早換定sunq pass
兩個鐘咁耐?
我個plan就1700落機,預計坐1956新千代架新幹線。
會唔會趕唔到?
因為我睇過熊本坐巴士上高千穗個時間唔係太啱我,
宮崎坐JR上延岡再轉巴士好似fixable少少,加上day2同day3既行程可能隨時因天氣調動,所以就唔選擇係熊本上
唔該哂巴打
我mark低去到機場換左先
講講下day 1好似好趕咁
sorry想問下鹿兒島跨年係咪無野做
可以12月30飛鹿兒島 如果無野做就1號先飛
唸住鹿兒島入 福岡出
total 13日左右
會買青春18
感謝
希望大家俾D意見
2個男人去

10月去
暫時行程:

Day1: 中午福岡到埗 成日city 9fing 宿福岡
Day2: 朝早去柳橋連合市場 之後拎車去熊本 city 9fing 宿熊本
Day3: 起身食完野就去高千穗玩一日 宿高千穗
Day4: 高千穗去阿蘇,黃昏去黑川 宿黑川
Day5: LUNCH 後去由布院 宿由布
Day6: 由布中午去鳥栖PREMIUM-OUTLET 之後番福岡還車 宿福岡
Day7:準備番香港 買手信/藥妝

想問

1. 熊本 建唔建議去?淨係知個度好多好野食(?)
2. 之前追po 見有人話草千里,河內滕園 值得去 加唔加到落去我呢個行程?

3. Day34 會唔會好趕?

4. 熊本 and 高千穗 宿 有無介紹?

5. 有無人book 過 黑川 帆山亭?見佢booking 個度要日本電話 同 地址,可以點book?

sor 好多野問
熊本有熊本城 熊本熊 美食 你自駕行下 再加下車程唔短 中間停一停熊本係ok.
熊本酒店都係大路商務酒店
反正之後黑川同由布都可以住溫泉酒店
咁熊本住返普通商務酒店都可以

上得阿蘇火山 就沿路中間停一停草千里 停30分鐘去下觀景台就得
博物館不用入

由布後可以睇睇去唔去九重夢大橋
落到中九有車會好好多
熊本唔算太特別 睇下你想玩咩
個人覺得outlet唔算好平
上次我係經門司港再落由布
門司港有個唐戶市場
btw 你呢個係北九洲黎
之前係北九度問過,佢地叫我黎南九問下
我地答得幾多得幾多。
如果北九州果邊問左
你溫泉果part 試下問溫泉果個post
溫泉酒泉一般可以試下jalan 同日文樂天
話說有冇人去過與論島?睇相就好正,但查下往來交通同島上交通就知衰,島上消費都好似好高,有冇人去過講下?

鹿兒島坐船去要20個鐘查一查google map先發現,話就話屬於鹿兒島縣,但係沖繩隔離....
坐20個鐘,為咩要去呢
咁不如直接由沖繩過去
搭飛機啦
http://www.yorontou.info/1c9969a272366d7f5a74aa0f04217dfb46192722.PNG

哩D地方,最好租埋車,唔係邊到都唔洗去
等你哩篇嘅遊記
7月尾櫻島有煙花祭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞