鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區(3)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
個人覺得:
和牛>>>>>國產牛>>黑豬
不喜勿插
Viu TV而家講緊屋久島
黑毛和牛?你食邊間
橘通り ミヤチク食宮崎牛
係宮崎?我唔去
唔鍾意阿蘇都要支持下
6日5夜去埋屋久島真係好趕,揸車要夾船期好煩,搭船都搞你半日
你仲係中午機返,變咗你最後一日同冇咗冇分別
你應該係搭UO 0730飛鹿兒島?呢班機落地拎埋車都要大約1300先喺機場出到發,唔好信google map個車程時間,通常需時更耐先去到

建議您放棄屋久島,寧願你去日南好過,高千穗峽更加係不可能任務
Day 1 霧島 宿霧島
Day 2 日南 宿宮崎
Day 3 宮崎 + 鹿兒島 宿鹿兒島
Day 4 櫻島 宿鹿兒島
Day 5 指宿 宿鹿兒島
Day 6 去機場

如果一定要去屋久島,可以咁(留意揸車上船要book,而且船費唔平)
Day 1 霧島 宿霧島
Day 2 陸路入櫻島 水路出 宿鹿兒島
Day 3 搭船去屋久島 中午到
Day 4 屋久島
Day 5 1330搭船走 1740到鹿兒島 宿鹿兒島
Day 6 去機場

唔該哂巴打
如果上面果個唔去指宿
DAY4改做去高千穗 住多晚宮崎
櫻島改落DAY5既話可唔可行
可以改去高千穗
櫻島半日已ok. 你自駕更加可以邊玩邊住 easy
求節目名
上網睇番先
厲害了!蘇哥兒
唔該哂咁多位巴絲
再研究下屋久島同宮崎果面點取捨
屋久島呢集介紹唔成
但考慮緊去唔去指宿好, 好似就係為左個砂浴來回要渣三個鐘頭車, 有冇巴絲可以比D意見呢
指宿 有自然景 砂浴 沿路海景
鹿兒島周邊景點唔多 有時間可以一去
但唔去又無話好失望咁
LM
樓主未出發? 唔係7月去歐洲?
係呀所以仲諗緊, 或者去round one 同 Aeon 都冇左成日

想問下鹿兒島有冇串燒店推介呀? 去日本一定要去食串燒先掂
剩係講成班人被困
可以見識吓日本既搜救情況
9月尾去 暫時應該係打算去 宮崎 霧島 熊本如果搭到新幹線都可能會去
去完翻嚟覺得宮崎同指宿都有特別之處,但鹿兒島市無咩特別,同大城市比又無咁多野行,同郊區比又無咁悠閒
咁成個plan唔同晒
我會建議Day3就去高千穗,宿宮崎(早出發可以去埋日向,當中途休息)
Day4朝早行下宮崎神宮就揸車落返鹿兒島,晏晝返到鹿兒島就行下城山嗰啲輕鬆景點
不過留意返宮崎<>高千穗單程要揸成三個鐘先到,來回就六粒鐘未計停車休息下,要小心早日落行山路冇街燈,真係考你手車掂唔掂
Day5去櫻島其實認真玩要大半日,講緊係去晒大部份景點,半日只可以揀幾個大路景點
鹿兒島市中心嘅規模似普通二線大城市,不過熱鬧程度就爭好遠,但又未到郊區嘅荒涼
天文館通日頭冇乜人行夜晚有班人去食串燒叫好啲
中央站過咗夜晚八點就好靜
不過馬路就多車行,似普通大城市,想行街嘅話可能揸車沿著產業道路一直行仲多嘢行,有間大驚安、鹿兒島物產館、Aeon Mall
可能揸車會好啲
我係去完宮崎先去鹿兒島,一去到鹿兒島感覺好似去左大城市咁,車水馬龍。但之後發現原來市中心無咩好行,舖頭又早關門,夜晚8 9點就幾乎只淨翻驚安殿堂同餐廳,諗住去食上面巴打推薦嘅aeon mall燒肉原來又唔係市中心
如果一日指宿+宮崎再番鹿兒島係咪好CHUR
剩係搭JR來回都用咗你7、8個鐘,你話呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞