鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區(3)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
咩事咁好火
真係好明白,我都係同家人去成日會嘈,始終年齡層唔同價值觀唔一樣,我第一次有毒遊嘅念頭係中三,就係因為嗰次同屋企去旅行,條氣好唔順自己一個好過

往往話分開行比人黑面
我去旅行係想休息唔係受氣,加油捱埋佢巴打
去旅行都係為求散心休息,千祈唔好畀啲負能量影響自己太耐屌完佢哋就算
屌完就算啦
之前同老母去鹿兒島都係屌到仆街
中間有個阿e做和事佬
但事後聽佢成日同番佢d朋友講阿仔帶佢去旅行
佢應該都算係開心既

岩岩亂行,入左紅燈區有d尷尬

晚餐一樣價,唔洗排隊
今日返到香港,終於有啲時間包返前幾日膠

鹿屋過完一晚夜之後,下個目的地就係飫肥
不過出發去飫肥之前兜一兜去前一日途經嘅荒平天神 個神社好似迷你版嘅青島神社咁,喺個近岸嘅小島上面,由一條淺灘連接

跟住就正式揸兩個鐘車到飫肥
飫肥城跡係一個保養得極好同埋仍然好有活力嘅古城區,因為入面除咗係景點,亦都係飫肥嘅中小學所在,城外亦都係保留住古色古香嘅舊式街道,路邊溝渠仲清到做埋鯉魚放生池

喺飫肥比預期玩多個幾鐘之後見時間唔早就出發去日南水產準備又磯焼食午餐點知去到佢冇開可能GW啱啱完咗休息多陣 冇晏食就直去鵜戶神宮
鵜戶神宮個位好入,巴士去嘅旅客要行過一大段樓梯越過小山丘先到入口,而自駕嘅朋友就可以直到入口駐車場
鵜戶神宮特別之處就係佢喺海邊一個鐘乳石岩洞入面,另外嗰度仲有樣叫龜玉嘅開運石仔,盛惠一百円五粒,只要男用左手女用右手掉到粒石落去岩石上面紅圈入面就可以實現一個願望,好多日本老人家同情侶都係咁買係咁掉一百円落海不過我一百円就掉中咗兩粒身邊啲日本囡囡係咁 すごい

由於冇食午餐嘅關係,日落就揸去青島check in同食晚飯, 去咗青島最多人推薦嘅網元,打算試下個原本喺日南會食嘅伊勢龍蝦,不過一打開個餐牌就
窮撚表示成萬円一個set就算鳩數只係點咗個三千円嘅島御膳set,都好豐富同好好食唯有等有錢先下次返嚟食龍蝦
歡樂街
自駕遊真係好,我都想去荒平天神鳥居但唔係自駕遊完全唔知點去好
我自駕都覺隔涉唔揸車真心唔知點去…嗰條公路又冇巴士站,可能要喺鹿屋/南大隅搭的士
成個氣氛好正......成日覺得一次旅程,起碼要去一到咁嘅地方,係一個好靚景又冇乜人嘅地方靜下,思考下人生咁,自駕真好
自駕真係好正
可惜我唔識揸車
最重要係毒遊好難自駛
其實我好鍾意毒遊 只係而家冇得咁做
我覺得毒遊係追求多啲自我內在嘅感受同反省 仲有識朋友不過對於南九州呢類交通冇咁方便嘅地方冇得自駕就少咗好多可以去嘅地方
廣告時間
想食經濟又實惠嘅伊勢龍假,你可以去南鄉嘅港之駅
去到寫低貴寶號等叫名

我就等咗兩個鐘先入得去
等上餐好似要半個鐘
有貴食貴

去學,我唔識分左右唔敢學
多謝提供寶貴嘅資訊五千円好抵屌呀
唔使識啦GPS左右都指埋畀你
我上次去食冇呢個情況喎
巴打唔好彩
鐘生
難得搭jr就去到唔使自駕,價錢都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞