鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區(3)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
兩晚宮崎既話
一日宮崎 日南
一日霧島咁?
off topic問下 你係咪OKC巴打?

點解會認得我
最近打擊太大
宮崎可以行下aeon mall,食下宮崎牛
一日來回都可以,但好辛苦
會好chur,本身日南搭巴士都難玩,班次少 早收車,如果可以喺宮崎搭頭班巴士出發都玩得晒,但都要三四點先返到宮崎
你仲要朝早先落宮崎,一日玩晒宮崎+日南
返鹿兒島嘅特急未夠七點就尾車,邊度夠時間
唔想放棄宮崎可以第二日去住一晚然後拆開玩,搭第三日嘅尾班特急返鹿兒島,咁應該夠你玩晒日南三個景點+宮崎神宮+橘通
指宿同霧島二揀一,第四日揀兩三個景點去快閃即日來回,亦可以選擇住一晚
去指宿可以去jr 線中間有一個宇宿站
附近有間sports depo有outlet
我買bb運動衫同波衫都算平
鞋都ok但唔算好平
兩日宮崎+日南+霧島
住一晚宮崎
咁會唔會好D?
睇過宮崎好似未必玩到一日
所以諗緊點改
btw 我地舊登吹過水
你唔自駕都應該係買jr pass
睇下你想唔想去熊本
day 1 : 落機 鹿兒島櫻島
day 2 : 鹿兒島
day 3 : (jr pass)指宿玩完落宮崎
day 4 : 宮崎
day 5 : 宮崎去霧島一泊兩食(jr pass完)
day 6 : 霧島走
之前去左北中九玩
今次主要想集中南九
指宿玩完落宮崎要搭幾耐
個問題係第二日你落到宮崎已經起碼10點,搭巴士去日南最多玩兩個景點,第三日就搭頭班車去日南玩埋最後一個然後返宮崎食嘢,行下橘通同宮崎神宮已經可能已經差唔多五六點,去到霧島啲景點都收晒,酒店晚餐時間都分分鐘過埋,所以先叫你返鹿兒島
都耐架,
1個鐘指宿返鹿兒島
食埋晚飯先去宮崎咁就偷到多啲玩既時間
指宿落宮崎要4粒鐘
建議你唔好咁貪心,放棄一個地方會好好多,就算而家我哋幫你諗到點偷時間令個plan睇落work都好,經驗話我聽去到一定冇咁順利
btw,第六日係咪中午機走?
搵一日去左霧島先 跟住去宮崎住
第二日一早去日南 跟住直踩返鹿兒島
咁?
霧島最好痴住往/返機場果日
因為霧島好近機場
搭去機場半個鐘
係中午至晏就機走
應該係日南指宿棄一個?
霧島棄好似都要咁多時間
咁又岩,南九州一落雨就咩都唔使玩
最好就第一日住霧島一泊兩食,慢慢hea下
第二日朝早叫酒店車你落霧島神宮站轉特急,去到即刻去日南,玩得幾多得幾多,玩唔晒就第三日一早再去,玩完返嚟行下先搭車返鹿兒島
咁既話霧島第一日去好似好D?
btw係咪住天文館附近最好?
鹿兒島一定要住中央站附近,尤其是你要搭JR
天文館附近冇嘢行,係夜晚可以食串燒(不過唔抵食)
但有D想住指宿溫泉
咁既話每日住唔同會好似好累
第一日去霧島就會要俾錢買jr飛
btw如果你唔周圍去應該平過買pass
day 1 : 落機 霧島
day 2 : 霧島去宮崎,日南果邊
day 3 : 宮崎玩陣先返鹿兒島
day 4 : 櫻島
day 5 : 自由發揮
day 6 : 鹿兒島走
根本好鬆動
天文館唔係算集中地?
不過都近中央站
btw想問佢地D電車係用卡定買飛?
住鹿兒島jr最好
係啲房細啲
上次揸車去鵜戸神宮,去到落勁大雨,結果喺架車坐咗成粒鐘先落車行
卡或入現金,車上可以唱錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞