鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、宮崎、熊本)討論區(3)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
趕就一定趕,火車來回加埋都要四個鐘,日南巴士睇時間表做人,去到青島神社可能都天黑囉
day2 櫻島+霧島有d趕 一起要早起先趕到
day5 我建議返鹿兒島住 我一般都會避免臨上機仲要坐長途火車 長途巴士 怕有咩事追唔到班飛機
Day2,你想去霧島其實只係搭巴士去到溫泉市場,落車,沿馬路行去丸尾瀑布,睇完行返去溫泉市場上車走人
至於交通方唔方便,你睇下巴士時間表⋯⋯

https://www.city-kirishima.jp/kikaku/kurashi/kotsukikan/bus/documents/makizonokirishima20171201.pdf
講漏左 自駕
睇google map鹿兒島去青島神社2個鐘
0900出門 1130到 青島+日南行到1800左右
食埋飯2000之前回程

有無巴打試過係大約咁樣即日來回
但係返到鹿兒島都起碼2200打後,仲要玩完全日咁累再要揸兩個鐘車返去,點解唔喺宮崎訓一晚
想問下各位手足
向指宿西大山站 去長畸比 有無車
西大山站 附近有的士嗎?
如果行路可行嗎要多久
西大山站去長崎鼻嘅唯一方法係搭的士
但西大山站附近都唔易搵到的士(因為附近乜都冇),您可以試下幫襯嗰度間舖頭跟住叫佢幫你call
行路大約要行一粒鐘,揸車都要10分鐘先去到長崎鼻停車場再行落去
搭鐵路去西大山嘅遊客通常都唔會喺度落車,會繼續搭落去,其他會喺西大山逗留嘅遊客多數係自駕/搭的士/跟團
西大山可以行去德光小學搭巴士入長崎鼻 , 行大約20-25分鐘
架巴士就逢40分左右就有車 , 下面係個站既時間表

http://qbus.jp/cgi-bin/time/jun.exe?pwd=h%2Fjun.pwd&from=012000873&to=012000875&yobi=0&ji=9&fun=30

而個站就大約係呢個位

因為第二朝要搭船入屋久島
得6日但係又好多地方想去
另外想問下鹿兒島 有無咩燒肉店/居酒屋 推介, 爬左d 文 好似主要都係shabushabu
JR西大山站停得2分鐘夠唔夠時間影相
夠,只要你動作夠快
喺架車嚟之前已經會有班自駕遊客等車,呢班人已經影好條柱,佢哋主要喺月台兩端影列車,所以唔駛排太耐影柱
要注意嘅係月台幾窄下,多人會好迫,盡量唔好因為趕住影相而跑
準備閂門開車前車長會響笛提乘客上翻車,如果上唔切車就出事,附近極少其他交通,下一班車亦要等好耐,所以唔好淨係掛住影相
各位大大
高千穗 由熊本去部巴士係味一家要預約
預訂先啦
日本版可以去到先俾錢
我想問下指宿去池田湖個巴士線係唔係循環線?
我想係德光小學個站落 行去西大山
但係個時刻表搵唔到依個站
好驚落唔到車
如果得4日半 鹿兒島落機可以點玩
我睇黎睇去都好似唔係好搞時間去第2 D地方
搵2日去宮崎好唔好
jr pass 3 日
櫻島半日
指宿/熊本 可一日來回
宮崎就住一晚

霧島就近機場

自駕可以更方便
唔係循環線,不過來回都係同一地方
時間表係無德光小學嘅,想搵陣你用換乘案內
好驚搭過龍
應該係細站所以時間表冇顯示,用google map睇住或者同司機講定,真係驚嘅我都明
日本巴士係唔係禁bell落?
會唔會有牌話下一站係邊?
day1: 中午到 起市中心hea下 住鹿兒島
day2: jr去指宿 未知有咩玩 住指宿
day3: jr返鹿兒島再搭去熊本 住熊本
day4: jr返鹿兒島 之後想去霧島神宮即日來回 唔知夠唔夠時間
day5: 櫻島 仙巖園
day6: 返香港

有冇咩建議
下面係指宿 > 德光國小 同 池田湖 > 德光國小 既時間表
你可以禁運行時刻表睇佢詳細啲既停站
另外巴士有bell禁同埋車頭有顯示下一站係乜

http://qbus.jp/cgi-bin/time/jun.exe?pwd=h%2Fjun.pwd&from=000G01828&to=012000873&yobi=0&ji=4&fun=00

http://qbus.jp/cgi-bin/time/jun.exe?pwd=h%2Fjun.pwd&from=012000837&to=012000873&yobi=0&ji=8&fun=40
唔該巴打
Day2去指宿都係去果幾個地方架啦⋯⋯長崎鼻,浸沙浴,食流水麵(哩兩樣我都無做)
Day3去熊本城,水前寺公園行下,對隻部長熊有興趣可以去佢個辦公室
Day4一定夠時間,當然差在你幾點鐘出發去霧島啦.
Day5記得買one day pass
記得留意返巴士班次
好奇問點解要日日轉地方住?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞