(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(3)

1001 回覆
211 Like 3 Dislike
情人節可憐下我呢個毒燃 加更唔該
放低左隻臭雞,成個人精神曬
加甜please
正評+1

春泥, 識食一定食宛琳珊
正評+1

宛琳珊
學姐
布甸
管佳莉
都有支持者

楊鳳瑤同呂靜宜未見有
邊有咁快啪呀?

緊係

依個故老少咸宜

好有教育意義

你地當晒甜故除定褲睇

不過唔排除有甜
春泥巴打 呢期好似寫作狀態回復咗喎

遲啲唔知
玩咁大呀成皇志

學術交流

唔好諗埋一邊
正評+1

宛琳珊
學姐
布甸
管佳莉
都有支持者

楊鳳瑤同呂靜宜未見有

呂靜宜 大小姐控
情人節 加更得唔得先
情人節 加更得唔得先

加更 啪啪啪 ! 加更啪啪啪
啪啪啪
啪啪啪

集氣!
食左藥好眼訓,有文未?
快啲啦,放工仲未有文睇
快啲啦,放工仲未有文睇

而加先放工?
「吓!咁突然…我未有…準備喎!」

呂靜宜奇道:「你講野奇奇怪怪嘅?我屋企有鋼琴、有結他,你仲要準備啲咩啊?行啦,235埋站喇!」

呂靜宜握著我的手腕,拉著我向巴士站跑去。

我瞥了呂靜宜的手一眼,真想不到她會這麼大膽?

我們坐上了開往荃灣的235號九巴,我以手機致電給阿婆,告訴她我今天不來吃晚飯。
阿婆的聽力不太好,我重覆了數次,她才聽得明白,結果我被阿婆臭罵了一頓,她道:「你個衰仔,唔返嚟食飯,又唔早啲打電話返嚟!煮咗你米,又嘥晒!你真係嘥晒啲米飯啊!」

「哎唷!阿婆,我都係啱啱先知返唔到嚟食咋!下次我會早啲打番嚟架喇!係咁啦!拜拜!」

呂靜宜以手掩著嘴巴偷笑,道:「電話嗰個係你婆婆啊?佢鬧你鬧得好好笑啊!」

我白了呂靜宜一眼,道:「妳仲笑,我畀阿婆鬧都係因為妳,原本我已經返咗去食飯喇!嗱!我唔理啊!妳叫我陪妳練歌,今晚餐飯無得走啦!我唔要麥噹噹架,起碼去老人雞叫個桶餐。」

「食咩炸雞喔!咁熱氣,到時比賽失聲就弊喇!」

「吓!呂大小姐,妳唔係諗住老人雞都慳番唔請啊?」

「飯實要食,我屋企煮咗飯,我媽咪煮餸好叻架!你嚟度加雙筷嘖!」

我訝道:「妳媽媽喺屋企?」

呂靜宜點頭道:「唔止我媽媽,仲有爹地、阿哥、Daphne同埋Mariana。」

「吓!乜咁齊人啊!Daphne同埋Mariana喺妳邊個啊?」

我初時還以為只有我和呂靜宜兩人獨處在她的家中,想到待會我要面對她的家人,我便感到有點緊張。

「佢地係我屋企請嘅菲傭,我六七歲嗰陣已經喺度喇。」

「吓!菲傭都有兩個?妳間屋好大架?」
「又唔係嘅,爹地話Daphne離鄉別井好慘,就請埋Mariana陪佢。」

我豎起拇指讚道:「吓!世伯真係唔話得,直頭可以叫得上做良心僱主,連工人嘅心理狀況都照顧埋。」

「我地從來無當Daphne同Mariana係工人架,我地當咗佢地係一家人嚟。」

我笑道:「打妳地工都幾幸福,我都想做啊!仲請唔請人啊?」

呂靜宜笑道:「咁你識做啲咩家務喔?」

「吸塵、洗衫、煲飯、煎隻蛋都得嘅,但妳叫我煲湯、煮餸就真係唔得喇,我阿婆煮餸好好食架,佢成日話佢幾歲就要落田幫手,十歲未夠就煮晒成家人嘅飯,話我咁大個人連炒碟菜都唔掂,話我好無用。」

呂靜宜幽幽地嘆了一口氣,道:「你點會叫無用啊!我就真係無用喇!細細過就學彈琴、唱歌,畀歌唱老師讚幾句就以為自己好有天份,但係頭先聽到你作嘅歌,我先知道咩叫天才。」

「妳…真係唔好再讚我喇!其實我…」

「睇你成塊面紅晒咁,人地讚你,你會怕醜?」
我不知怎去向呂靜宜解釋,我盜用了別人的作品,得到了不屬於自己的讚賞,我是感到羞恥和不安的。

呂靜宜續道:「不過我頭先見你彈琴嗰陣,啲指法唔係咁正確咁。」

此時,235號九巴到了力生廣場門口,下了車,我跟著呂靜宜走。

步行了十分鐘,我們到達了愉景新城。

呂靜宜的家在頂層的一個複式單位,聽她說她的家面積達二千多尺,即是我石梨貝的家的八倍面積。

她以鑰匙打開了大門,一名菲藉女子以半鹹淡廣東話道:「小姐,返嚟喇!」

呂靜宜應道:「係啊!Daphne。」

此時,另一名菲藉女子上前為呂靜宜遞上了拖鞋,呂靜宜道:「Mariana,唔該晒!」

Mariana說著半鹹淡的廣東話問道:「小姐,依位係邊個嚟架?」

「依個我同學嘅架!佢今晚會喺度食飯架!」
此時,一把綿韌甜美的聲音響起,道:「baby,返咗嚟喇!」

我循聲瞧去,一名黛眉如畫、杏眼如星,體態曼妙無比,步姿裊裊依依,端的是一副風情萬種模樣,驟眼看最多三十歲,但那騷在骨子裡的女人味,讓我覺得她實際年齡應該並不止三十。

那女人瞧見我,微微吃驚,道:「靜宜,你帶咗朋友返嚟啊?」

呂靜宜應道:「媽咪,佢係我同學嚟架,佢叫成皇志。」

我聞言感到詫異,眼前這個有七八分像水野朝陽的女人,居然就是呂靜宜的母親?外貌那麼年輕怎麼可以誕下呂靜宜?等等,呂靜宜還有一位哥哥,按照這樣推算眼前這女人隨時有四十歲以上。
待續

你班友打文要諗要時間,我之前話星期2,,4,6先有文,依排連出咁多日

連情人節都出文

聽日小休一天,回下氣先
待續

你班友打文要諗要時間,我之前話星期2,,4,6先有文,依排連出咁多日

連情人節都出文

聽日小休一天,回下氣先

母女丼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞