(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(3)

1001 回覆
211 Like 3 Dislike
有啲失望
btw加油
未來燃 吹水吹到成個專家,世伯睇來好欣賞佢眼光
我就好有感覺啦,DC 同PS2我都有。
當年都係玩ps2多,不過當2部機都冇game 出時 DC依然插住電視時不時玩, 佢既經典game 係襟玩好多。
淨係daytona 都夠玩,真係做到街機完全移植

主角冇講出
當年 dc 玩老番 太麻煩先 hit 唔到
又係時候推推佢
我就好有感覺啦,DC 同PS2我都有。
當年都係玩ps2多,不過當2部機都冇game 出時 DC依然插住電視時不時玩, 佢既經典game 係襟玩好多。
淨係daytona 都夠玩,真係做到街機完全移植

主角冇講出
當年 dc 玩老番 太麻煩先 hit 唔到

DC係玩老翻最方便嘅主機,後期機都唔駛改
「哦!你好,頭先我聽到你地講緊兩間公司嘅產品同埋營銷策略,估唔到你年紀輕輕,又分析得幾好喎!思路清晰,好有條理啊!」

「我都係執人口水,人云亦云嘖!」

呂世伯瞧向他的一對子女,話題一轉道:「嗰啲業務分析、市場策劃可以靜間先講,你地媽咪依家煮好飯,喺時間落去洗手食飯喇!」

呂世伯與Humphrey行在前,我與呂靜宜在後,呂靜宜輕聲道:「雖然我唔知道你同我阿哥講緊咩?但係佢假假地話晒都叫IQ140,再加上會考9A嘅港大醫科生嚟,都好似唔夠你講,不如你加入學校嘅辯論會喔?」

原來呂靜宜哥哥的學術成績這麼優秀的,不過就算我在這話題的討論上能夠壓過他,並不證明我比他聰明,有一句說話叫做智慧就是經驗的累積,我只是以比他行先了十八年的智慧去為一個已知的結果去歸納出原因而已。

我道:「學姐好似都係辯論會嘅幹事嚟?」

「係啊!我畀佢遊說咗入會喇!」

「嘩!妳真係多嗜好喎!」

呂靜宜的媽媽預備了一頓豐盛的晚飯,六餸一湯,有蒸海斑、霸王雞、冬菇海蔘炆豬肉等。

呂靜宜道:「都話我媽咪煮餸好叻啦!好過你食老人雞多多聲啦!」

我讚道:「係啊!Auntie煮餸真係一流啊!」
呂Auntie笑了笑,替呂靜宜盛了一碗湯,道:「baby,飲多碗木瓜湯啦!媽咪落足料架,妳有媽咪遺傳,媽咪都係十八歲先開始發育,所以妳唔需要擔心,過多兩三年,妳嘅身材就會好似媽咪一樣咁好架喇!」

呂靜宜雙頰緋紅,嗔道:「媽咪,妳唔好亂講野啦!」

「怕咩嘖!我地平時都係咁講野啦!哦!係咪因為成皇志係度呢?」

呂世伯笑了笑,道:「係呢?成皇志,你住係邊架?」

不知怎麼的,我感覺到這頓飯有點像見岳父岳母的意味,但我和呂靜宜卻是清清白白的,我如實相告道:「我住係石梨貝啲廉租屋度。」

呂Auntie問道:「同爸爸媽媽住啊?你有無兄弟姊妹架?」

我應道:「爸爸同媽媽分開咗,我同爸爸、細佬同住。」

「喔!SORRY啊!」

「Auntie,妳唔需要覺得唔好意思,雖然爸爸同媽媽分開咗,但我知道佢地仲係好錫我同細佬。」

呂世伯道:「成皇志,聽你嘅對答比同年嘅男仔成熟好多,其實我同媽咪都聽過靜宜講起你嘅野。」

我試探道:「世伯,你咁講法,即係我嘅野,你都清楚晒?」

呂世伯道:「我地一家人好好感情,無咩收埋唔講得嘅秘密,我相信靜宜知嘅都話晒畀我地聽。」

我聞言不禁把視線轉向呂靜宜,呂靜宜現出了擔憂的神色。

我道:「世伯,我屋企嘅背景係比較複雜…」

呂世伯斷言道:「有句說話英雄莫問出處,當年我夠住係慈雲山啦!我都同過啲三山五岳嘅人打過交道,講舊史啲野出嚟嚇親你添,但係依家我都叫事業上有啲成就,我只係想同你講,唔需要去理其他人點睇你,做人最緊要係你自己點睇你自己,聽靜宜講你人仔細細就好有生意頭腦喇!第時有啲咩搵錢生意,記得關照下世伯啊。」
我偷偷地打量了呂世伯、呂Auntie一眼,她們並不像弄虛作假,而且他們亦沒有必要去弄虛作假,想到與他們初次見面,他們便這麼相信我的為人,反之4D班的部分同學對我群起杯葛,我內心有一點悸動。

晚飯後,我和呂靜宜把握時間到了BAND房練歌,她的BAND房近三百尺面積,我的家只是比這BAND房略大,BAND房內裡具備了錄音器材和鋼琴結他,前方是一道落地玻璃連幕門,另外三面牆是具備隔音功能的牆壁。

我坐在鋼琴前彈奏出生命樹,生命樹的旋律響起,呂靜宜手持寫上了歌詞的貓紙高歌道:

「~~原來就算攤開傷口要你面對
未曾使你掛慮
原來就算依依不捨你也別去…」

此時,呂世伯、呂Auntie二人亦走進了BAND房內,我立時停止了彈奏,呂Auntie道:「繼續喔!唔駛理我地。」

呂世伯亦道:「到時你地參加比賽,仲多人睇住你地啦!依家我地做下現場觀眾,畀啲現場氣氛過你地。」
呂世伯的話亦有道理,到時比賽台下的觀眾是全校師生,在全校的目光聚焦下演出,臨場亦有一定程度的壓力,現在要開始習慣被人盯住自己作演奏。

於是我第二度彈出了生命樹,呂靜宜唱道:

「曾將身體髮膚隨便北風宰割
但是我糟蹋了我你都不會有一絲痛楚
悲哀到碎落了黃葉只得堆空殼…」

呂靜宜一曲唱畢,呂世伯、呂Auntie報以熱烈的掌聲,說真的個人認為呂靜宜在音樂方面真的非常有天賦,她剛剛才是第一次完整唱出這首生命樹,但音域的變化等各樣拿捏都非常準確,就像是演唱自己的首本名曲一樣。

呂Auntie問道:「首歌幾好喔!但係我好似未聽過嘅!本身係邊個歌手唱架?」

呂靜宜指了指我,道:「首歌係佢一手包辦作曲同填詞架!」

呂Auntie以手掩住因驚訝而張開的嘴巴,讚道:「好厲害啊!果然係音樂才子啊!」

我是否要去習慣接受剽竊帶來的讚賞呢?

我和呂靜宜練唱了數片生命樹,然後她以BAND房的器材錄製了我的獨奏鋼琴版,這樣可以方便她獨個兒去練習,接著我們練習了我們參加合唱組的「會過去的」,練習了兩片後,我瞧見掛在牆上的時鐘標示出十一點半的時候,我便道:「今日練住咁多先,我要返屋企喇!」

我穿好了鞋,正待出門之際,呂世伯堅持駕車把我送回家,在他的盛情難卻下,我只好麻煩了他當司機了。
待續

正評啊各位
世伯交個女比主角
唔係住私樓都有雞脾食
唔係住私樓都有雞脾食

幾時都係住公屋同私樓都有雞比食

教父論升左級之後 得返 租個d 先含燃遮
唔同世伯就係大鳩志識得有錢佬嘅契機?
世伯係音樂公司高層
之後買左皇成志作既歌
Daily push
係車到 個老豆露出真面目
特登搵首歌黎聽,無介紹錯

agger

agger

Agger
唔同世伯就係大鳩志識得有錢佬嘅契機?

一般情況有咁嘅機會,之但係
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞