(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(3)

1001 回覆
211 Like 3 Dislike
明年今日同個故好夾,有共鳴眼濕濕
大鳩志讀好啲書做10A黑幫大佬啦
反正課程讀過自修狂做past paper算啦
溝哂啲女,威返次

10A加黑幫有諗頭

不過成皇志好憎黑社會
明年今日同個故好夾,有共鳴眼濕濕
大鳩志讀好啲書做10A黑幫大佬啦
反正課程讀過自修狂做past paper算啦
溝哂啲女,威返次

10A加黑幫有諗頭

不過成皇志好憎黑社會

偽黑底或者叫被黑底
正評加更
最近咁多文嘅
係幾抵讚
差不多到了一半
大滿足
主角 可以起筷

放學 音樂室 呂小姐 男主角彈鋼琴

向日本劇 之後就食女
文呀文呀
Daily push
Live 巴打寫得唔錯又多文 連續睇左3個鐘先live到
樓豬 今日係我生日 可唔可以出多篇文
明年今日 之後聖誕節冇女約會唔會 lonely xmas

生日快樂,爸打
推到出書
出書一定買

生日快樂,爸打

迴避重點

生日快樂,爸打

迴避重點

生日快樂,爸打

迴避重點

咁多啲啦!

打緊

畀啲正評鼓勵下先
樓主聽日我生日,聽日可唔可以打多啲
樓主聽日我生日,聽日可唔可以打多啲

你地個個都生日,家陣人日啊!
Chapter 40 聖誕歌唱比賽(上)

我訝異道:「咦!妳咁夜都未走嘅?」

呂靜宜反問道:「你夠係咯?」

「我因為扔書包單野畀人罰留堂,妳唔會又畀人罰留堂啊?」

呂靜宜抿唇笑道:「我本來喺到準備緊三日後嘅聖誕歌唱比賽嘅初賽,勉強揀咗Sammi首親密關係作為參賽歌曲,但係硬係覺得表現未如理想,咁咪去厠所洗個面,返嚟就見到你坐喺到自彈自唱,真係睇唔出你彈得幾好,係呢?你都未答我頭先嗰首係咩歌?」

「哦!伊申清嘅明年今日,我飲歌嚟架!」

「伊申清?明年今日?伊申清嘅CD我都齊晒,但係從未聽過有首歌叫明年今日喎?係啱啱派台架?」

糟!我一時口快,居然再次說出了不應該說的話,現在我應該怎去向呂靜宜解釋2002年才派台的歌曲出現在1998呢?

沒辦法了,我唯有這樣解釋吧!

「哦!其實咁嘅,伊申清係我一個好鍾意嘅歌手,咁我好希望佢可以唱到依一首歌,妳頭先聽唔出我嘅唱腔好伊申清咩?」

呂靜宜恍然道:「哦!你咁樣一講我又覺得又幾似喎!咁即係依首歌,曲詞編都係你一手包辦喎?」

為了完謊,我只好艱難地頷首,道:「嗯!妳…都可以咁講嘅?」
呂靜宜現出有一分詫異兩分敬佩三分驚訝四分仰慕的神色,鼓著掌道:「好厲害啊?曲詞編都完美,係唱就爭啲?」

我聞言有點尷尬,雙頰有些微紅,輕咳一聲道:「多謝。」

我對不起植爺、對不起少霞、對不起暉洋,高登仔經常說的一句話:「搭時光機返到過去抄襲。」現在我真的應驗了這句話,我回到過去,成了一個文化的剽竊賊匪,把別人辛勞的成果據為己有。

呂靜宜續道:「成皇志,原來你咁厲害架,不如你又參加嚟緊嘅歌唱比賽喔!」

「吓!要我喺全校人面前獻醜?我唔掂架?」

呂靜宜說服道:「咩獻醜嘖?頭先我見你自彈自唱,沉醉係音樂世界都不知幾咁型!」

我指了指自己,訝道:「我型?」

我很少聽到異性讚我型,除了有一次上班時,女同事見水機缺水,喚道:「型仔,去換水啦!」

呂靜宜俏臉微紅地點了點頭。

得到呂靜宜這種校花級的美女讚賞,我有點如在雲端的飄飄然感覺。

「咁你係咪參加歌唱比賽嘖!」

我搲著頭道:「咁啊!依層…」

霍然一種想法在我腦海浮現,就是在平安夜的學校禮堂,在管佳莉面前、在全校師生面前,自彈自唱出那代表我心跡的明年今日。
老實說,雖然我開始接受永遠也得不到管佳莉的事實,但管佳莉佔據我內心十多年,我並不可能立刻把她忘記,我就像一個剛經歷了大手術的病人,身體非常之虛弱,距離痊癒還有一段很漫長的道路。

我曾經看過一本書,內裡記述了一個母親,因為女兒一出生便夭折,她深受打擊,她的丈夫見狀,便要求醫生允許他們帶嬰屍回家一天,兩夫婦和嬰屍生活了一天,果真讓兩夫婦的精神得到治癒,慢慢接受了女兒逝去的事實。

逃避是解決不了問題,我要去面對我這精神創傷,最好的辦法就是在全校的師生面前,透過演繹這首明年今日,作出最深情的告白,我不是希望藉著這首歌曲可以打動管佳莉,讓她回心轉意;而是對多年來深愛著管佳莉的自己一個交代,為這橫跨了十多年、穿越了兩個時空的初戀劃下了休止符,將那個最完美的管佳莉、那份最單純、最真誠的情感封塵於記憶中。

我相信透過這一個舉動可以有效宣泄情感,讓我得到治癒,至於什麼名次獎項對我來說,並不重要。

我想通了一切後,道:「好,我想參加依個比賽,但係依家報名仲嚟唔嚟得切啊?」

「嗰日午飯,同學生會報名就得架。」呂靜宜又道:「不如我地參加埋合唱組喔?之前我搵唔到partner,依家有你喺度,報埋名啦?」
「吓!依層…」

我瞧見呂靜宜熱切期盼的目光,想到她在我低潮時,沒有和我割蓆,單憑這份情義,我已不想拂逆她的提議,而且有她當partner,應該最少有前三吧!

我道:「好喔!如果妳唔怕我拖累妳,咁我地參加啦!」

呂靜宜雀躍道:「YEAH!咁我地揀咩歌參加比賽啊?」

我想了想,道:「咁就揀會過去的喔?」

「吓!會過去的?邊個唱架?」

我訝異道:「會過去的喎?魯樹安同車近近嘅經典合唱歌,妳唔會未聽過啊?」

呂靜宜瞪大了雙眼道:「我真係未聽過喎?等陣先,依首歌係咪又係你想作畀魯樹安同車近近嘅歌?」

我在心中叫苦,想道:「乜依首歌又未面世嘅咩?我真係記唔起依首歌係幾時推出街喎!今日我究竟攪咩啊?」

我迴避呂靜宜的目光,道:「不如我自彈先唱一次畀妳聽下,睇下合唔合妳心意先。」

我十隻手指在琴鍵上律動,響起了暉洋作曲的「會過去的」的旋律,我唱出歪雲所寫的歌詞:

「早知一定與你分手最愛往往難以相廝守
愛過你之後我怕沒然後…
…沒有這犧牲怎可讓你我得救
每個劫數時間會善後…
…從前共你講不要分別不要歸去明明還流過一點眼淚…」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞