(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(3)

1001 回覆
211 Like 3 Dislike
巴打今日有點兒拉布喎
搞埋阿哥
搞埋阿哥

暫時阿哥最正
阿哥 同主角 男男
巴打今日有點兒拉布喎

拉就係拉

拉親肩膀位

郁都痛
無計
巴打今日有點兒拉布喎

拉就係拉

拉親肩膀位

郁都痛
無計

Pish
有文未
Chapter 41 聖誕歌唱比賽(中)

呂靜宜的哥哥伸出手來,道:「我叫Humphrey,你係…」

我握著Humphrey的手,自我介紹道:「你好,我叫成皇志,係呂靜宜嘅朋友。」

Humphrey道:「你仲未答我,有咩可惜?仲有你頭先嘅說話好奇怪,你話『真係令人懷念啊!DC有好多正GAME,莎木1、2、生化聖女密碼、人面魚、PSO等。』你說話嘅語氣就好似以一個睇古董嘅眼光去睇依部最新嘅主機咁。」

想不到呂靜宜的哥哥洞察力這麼強,我一句無心之失的說話便讓他察覺到不對勁,這都要怪我經常抱住2016年的心態和習慣在1998年生活。

我微微一笑,胡說道:「其實我有一個習慣,每當我見到一樣新產品,就忍唔住扮成一個未來人,以超前幾年去評定一種產物嘅成敗?」

Humphrey有點詫異,道:「唔,你有依種想法都幾得意,係呢?咁你覺得世嘉出嘅依部DC可唔可以打敗SONY,成為新一代嘅家用機王者?」

「我頭先話嘅可惜,就係世嘉出依部DC雖然有佢嘅個人之處,但係我認為佢最終都係會失敗。」

Humphrey問道:「點解你會咁樣認為呢?」

「我覺得世嘉好似唔係得到好多第三廠嘅支持,好似square同enix依啲出產RPG嘅遊戲大廠支持,之前就係因為square出咗FF7等一系列嘅RPG係PS上面,Saturn先輸畀PS,始終遊戲軟件係決定一部主機嘅成敗。」

Humphrey反駁道:「我認同遊戲軟件係決定一部主機嘅成敗,但係生化聖女密碼出係DC上面,鬼才飯野賢治更加高調將D之食卓最新一集由PS系轉代DC上面,而且世嘉仲會推出劃時代嘅系列作莎木,我睇GAME書講莎木係一隻好自由嘅遊戲,裡面每一件事物都整到好真咁,咁嘅遊戲陣容絕對可以挑戰PS嘅皇者地位。」
我搖了搖頭,道:「我對世嘉嘅前景就唔係咁樂觀,生化嘅品牌效應並比唔上一早已經深入民心嘅太空戰士同勇者鬥惡龍,另外莎木係一款好有前瞻性嘅遊戲,但佢嘅前瞻性可唔可以結合到遊戲性呢?一個新嘅品牌真係可以挑戰到已經有一班固定FANS嘅太空戰士同勇者鬥惡龍?仲有我聽聞莎木依款遊戲世嘉打算出幾集,而且仲投資咗好多人力、物力落去,世嘉將大部分資源投資落去一個未知嘅新品牌到,你唔覺得好冒險咩?如果莎木最後出嚟嘅成績未如理想,會做成巨大嘅赤字,更甚嘅可能會令世嘉嘅財政做成結構性嘅影響。」

Humphrey再反駁道:「有無你講到咁嚴重啊?依啲都係你加上好多前設做成嘅推測嘖!或者莎木可以大成功,變成一個可以同FF、DQ一較長短嘅遊戲品牌呢?」

「嗯,的確有咁嘅可能但係前事不忘,後事之師,我發現咗DC同任天堂之前部N64有一樣出奇相似嘅地方,就係佢地用嘅遊戲軟件,都唔係主流軟件,N64用匣帶,棄CD—ROM;而DC就用GD—ROM,棄最新嘅DVD—ROM,以我所知一隻GD—ROM只能夠盛載最多1GB嘅容量,遠低於DVD,歷史有好多例子話畀我地聽,喺遊戲載體上面棄主流,而另起爐灶,通常難以得到第三廠商支持。」
Humphrey皺著眉道:「依啲說法有啲穿鑿附會,我覺得DC早著先機,仍係有優勢喺度。」

我搖頭道:「有時早著先機,反而係一件壞事,對手可以睇準你嘅弱點嚟打。」

Humphrey道:「SONY好似話一年後先出PS2,到時DC已經出咗幾款殺手級大作,嗰陣PS2先啱啱出,無咩GAME玩,始終GAME先係左右一部主機嘅成敗。」

「如果PS2可以向下兼容,一出就已經可以玩到數以千計嘅GAME呢?又或者佢利用佢可以播放DVD影碟功能做賣點,以一個同DVD機相若嘅價錢推出,甚至可以開拓另一個市場,吸引到啲唔打機嘅人嘅市場。」

我以上的說話都是世嘉淡出主機界後,那些專家的事後分析,現在說出來當然讓人感到難以信服。

此時,我聽到腳步聲,一名男人從旋轉樓梯步上二樓,笑道:「你地有咩咁好傾?我係樓下都聽到你地把聲啊!」

Humphrey和呂靜宜異口同聲喚道:「爹地!」

眼前的男人,身型高大、肌肉結實、一身古銅色的健康膚色,臉上流露出自信的笑容,看清楚一些,男人還有幾分卡士華的影子。

呂世伯目光與我相觸,然後道:「你就係靜宜嘅朋友成皇志?」

「係啊!世伯,你好。」
待續
食佢啦喂
拖故
90後睇唔明依到
應該話冇咩大反應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞