(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(3)

1001 回覆
211 Like 3 Dislike
其實我因為去旅行

所以出唔到文

你嘅快樂係建基於我地一眾讀者既痛苦之上

其實記住旅行前後都出多幾篇文就得架喇
待續

三月尾至四月頭
有大概一星期出唔到文

不如每天出少五十字,唔好停一星期啦

50字講到咩

50字
其實我因為去旅行

所以出唔到文

有交帶就得
有旅行
難得家長都 up 頭
可惜...
我諗真係要儲下文

如果停一星期好似好耐咁

考慮下
好睇
正評 加速
好睇
正評 加速

竟然卡士華無嫌大鳩志窮,btw餐飯入面大鳩志有冇雞比食?
推呀
呂靜宜憂心仲仲,陪我去找老馮求情,希望初賽當天,老馮可以格外開恩允許我到學校的禮堂參賽。

我們到教員室找到了老馮,我把我的請求對老馮說了一片,呂靜宜亦替我說項道:「所以馮老師希望你可以准許成皇志嗰日參加歌唱比賽,如果成皇志嚟唔到,嗰日我地只能夠棄權。」

老馮聞言皺著眉頭,道:「成皇志,依個唔係一個逃避責罰嘅理由,你做錯咗就要承擔返依個後果,點解你當初咁衝動將同學嘅書包扔去老師架車度,如果你係行動先前可以三思會有咩後果,你就唔會因為你自己犯下嘅過錯參加唔到比賽,你應該從今記住依次嘅教訓,犯錯係要負出代價嘅。」

「係,馮老師,我真係好後悔請你畀次機會我啦。」

老馮搖頭道:「後果越慘烈,你嘅記憶越深刻,我唔會允許你逃避依次嘅懲罰,我咁做都係為你好,我知我咁做,你可能喺內心入面怪我不近人情,但過多幾年後,等你大過咗識諗嗰陣,你就會多謝今日我對你嘅嚴厲喇!」

呂靜宜聞言急得快要哭,不斷道:「吓,但係…但係馮老師…」

老馮的不近人情,讓我感到憤怒,當初我被宋蓮無故掌摑挑釁在先,(最後宋蓮只是被記了兩個警告)我已經很克制沒有對她的身體做成傷害,只是扔她的書包洩忿,我也不知道自己的眼界這麼好,居然會一擲入魂,把她的書包砸在董老師的車子上,如果要我再多扔十次,我相信怎樣也扔不中停泊在五樓的平治房車。
正當我亦對出席初賽一事感到絕望之際,一把聲音響起,語氣帶點歉意:「馮老師,唔好意思,我聽到你地嘅對話,我有啲野想講。」

我們三人把視線移向那個發言人身上,赫然是那位被天降的書包擊中房車的車主——董老師。

董老師發現自己成了我們三人的焦點,神色變得有點羞赧。

老馮問道:「董老師,你對依件事有意見?」

董老師垂著頭道:「我認為馮老師應該畀佢參加今次嘅比賽。」

老馮身為處理學生紀律的訓導主任,手段一向獨裁,董老師居然膽敢挑戰他的權威,我瞧見老馮臉上浮現起不悅的神色。

老馮道:「董老師,我身為訓導主任,一定要處事公平,不偏不移,如果依次放任咗成皇志,咁會對其他同樣犯錯被罰嘅學生唔公平架!」

董老師反駁道:「馮老師,我地身為老師,唔應該扼殺同學發展潛能嘅機會,難得同學肯作多方面發展,我地係應該鼓勵佢地參與,如果我地唔畀佢地參加,咁樣會好嚴重打擊佢地嘅自信,對佢地嘅成長留下唔可以磨滅嘅陰影。」

我聞言差點忍不住要擊掌讚好,想不到平時羞怯溫吞的董老師,居然可以說出這麼賺人熱淚的說話,這刻我完全感受到他對身為教育工作者那份熱忱。

董老師這番話有節有理、搶片光環、贏盡掌聲,馮老師一時間亦難以招架,結結巴巴道:「之但係,之但係…」
董老師捏著拳頭,道:「馮老師,依件事我先係受害者,所以…所以我覺得你要認真考慮我嘅意見,至於你話會對其他同學唔公平,其實只要將罰留堂嘅日子順延一日,咁就無問題啦!」

這刻我眼中的董老師,儼如一名頭頂光環,背部長出了佈滿白色羽毛翅膀的天使,全身光華流轉,讓人難以直視。

老馮沈吟了片晌,最後喟然一嘆:「既然董老師,你都咁講咯!我尊重你嘅意見,聽日成皇志,你唔駛留堂,下次補番啦!」

老馮敗走後,呂靜宜讚道:「董老師,你頭先好型啊!」

董老師聞言兩頰各昇起了一片紅暈,現出了不好意思的神情

我打從心底由衷地感謝董老師的幫忙,想到我將要棄修他的物理科,我感到羞愧。

我感激道:「董老師,今次我真係唔知點多謝你。」

董老師道:「其實有人嚟叫我幫你求情嘅!你應該多謝嗰個人。」

我訝道:「吓!係邊個啊?」

「依層你自己諗喇!如果我講畀你聽好似唔係幾好。」

「吓!咁神秘?」

董老師霍然做出了同一屋簷下的經典手勢,握著拳頭,平放嘴角前,咧開嘴巴:「Osh,你地要奸爸嗲啊!」

董老師瞥見我和呂靜宜現出詫異的神情,他靦腆地轉身,急步走回教員室。

呂靜宜笑道:「真係估唔到平時怕怕醜醜嘅董老師,頭先會咁有型,佢反駁馮老師嘅說話,我覺得好感動,佢真係一位好老師。」

我點頭附和著呂靜宜,但卻想著究竟是誰人要求董老師出手相助?

(Chapter 42 完)
布甸
學姐求情?
難道係臭雞管佳莉
一定係布甸, 除非唔係
難道係臭雞管佳莉

管小姐 一定唔會 放心 佢係雞黎 點都係雞 雞姐係雞 無論點都係隻雞 拎d錢去洗啦 臭雞
學姐求情?

我都想學姐 其實機會大 因為好似得三人組知佢要留堂
學姐唔係讀文科咩,好似冇讀physics
又完啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞