(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(3)

1001 回覆
211 Like 3 Dislike
文呀
Chapter 43 聖誕歌唱比賽(下)

在董老師說項下,老馮終於作出讓步,允許我參加明天的初賽,放下了心頭大石,我以臨急抱佛腳的心頭,在留堂後去到呂靜宜的家作最後的練習。

我已經為她灌錄好「生命樹」的DEMO,當她得知我要堅持以自彈自唱的方式去參加比賽時,她訝然道:「吓!你咁樣去參加比賽好高難度喎!一心二用,其中一PART出錯都會影響埋另外一PART,真係會好蝕底架!」

我搲著頭道:「咁…我又唔係為爭獎,只要入到決賽就可以喇!」

「點解你唔錄DEMO去嘖?咁樣會容易掌握啲,勝出嘅機會都大啲?」

「贏輸其實唔重要,但係如果唔係喺全校人面前自彈自唱,就無咗個意義喺度。」

呂靜宜試探道:「點解?係咪因為…管佳莉?」

「唔…與其話係管佳莉,不如我係為咗自己,我想以咁樣嘅方式去為依一段感情劃上句號。」

「雖然我都唔係好明白,但我尊重你嘅決定,咁啦!你練習一下啦!」

「多謝!」

於是我便開始自彈自唱起「明年今日」,站在我身旁的呂靜宜,不時糾正我的指法,果真自彈自唱、即席演奏對於我這音樂造詣連半桶水亦算不上的人是相當有難度的,我練習了十次才完整自彈自唱了一次。
呂靜宜問道:「駛唔駛彈多幾次熟習下?」

「夠架喇!我地練番合唱啦!如果因私忘公對妳好唔公平。」

於是我們便以灌錄好的DEMO去進行練習,由於明天放學後就要進行初賽,到了十一點,我們便結束了練習。

我們從BAND房走出來的時候,碰見了Humphrey,我向他微笑點頭,他問道:「HI,嗰首『明年今日』你作架?」

對於這個問題,為免麻煩,我只好對不起原本的作曲作填人,像禮義廉的議員般厚顏無恥地直認不諱道:「哦!係啊!做咩啊?」

「首歌好好聽,我好鍾意。」

「多謝!」

呂靜宜瞧著Humphrey走回自己的房間後,笑道:「我阿哥好少讚人,都話你係一個音樂天才嚟啦!如果你細細個有適當嘅培訓,應該會大有作為。」

我迴避呂靜宜的話,道:「早啲休息啦!我走先喇!拜拜!」

我走下了旋轉樓梯遇見了呂Auntie,她道:「練習完喇!」

「係啊!Auntie,多謝妳依兩日嘅招待,妳煮嘅餸好好食啊!」

「咁多啲嚟食啦!多個人多雙筷啫!聽日比賽,你要畀心機啊!」

「哦!我會架喇!Auntie,再見。」
翌日,回到學校,我才知道原來班內有很多人亦報了名參加歌唱比賽的初選,宛琳珊、成敏研、方詠珊參加獨唱組;管佳莉與曾倩萍參加合唱組,不過最讓我感到不舒服的是黎早強向我透露陳依官、陸泳祥、林海原、霍去登、郭左杰、姚智風六人以石凌風的「前前後後 左左右右」參加今次的歌唱比賽,我事前並未知道他們參賽的消息,看來我已被他們完全逐出了他們的小圈子裡。

我問道:「黎早強,點解你唔參加嘅?」

黎早強答道:「我本身都唔參加依啲活動嘅!我仲以為你係同我同一類人,上年中三同你一班,你都話唔想上台畀人當小丑笑,今年居然咁大轉變,獨唱同合唱組都玩埋。」

「係咩?我有咁講過咩?」

「你一定有講過,無嘅話我乜都得啊!」

的確從前的我怯懦軟弱,連站出黑板前面對全班朗讀課文亦會緊張得手心冒汗,回到1998後,我的確改變了很多,從前我不敢去做的,差不多統統都做了。

自從發生了扔書包事件後,我的形勢變得更孤立了,現在除了黎早強會和我說話外,大多數同學可以的話,也避免與我接觸,他們在我背後瘋傳我有第四期狂燥症,受到少少刺激亦會情緒失控發狂揍人,這當然一功於宋蓮的功勞,對於抱有成見的他們,我多解釋也沒有用,而且我亦懶於去解釋,個人亦樂得清淨。
More
「哦!你好,頭先我聽到你地講緊兩間公司嘅產品同埋營銷策略,估唔到你年紀輕輕,又分析得幾好喎!思路清晰,好有條理啊!」

「我都係執人口水,人云亦云嘖!」

呂世伯瞧向他的一對子女,話題一轉道:「嗰啲業務分析、市場策劃可以靜間先講,你地媽咪依家煮好飯,喺時間落去洗手食飯喇!」

呂世伯與Humphrey行在前,我與呂靜宜在後,呂靜宜輕聲道:「雖然我唔知道你同我阿哥講緊咩?但係佢假假地話晒都叫IQ140,再加上會考9A嘅港大醫科生嚟,都好似唔夠你講,不如你加入學校嘅辯論會喔?」

原來呂靜宜哥哥的學術成績這麼優秀的,不過就算我在這話題的討論上能夠壓過他,並不證明我比他聰明,有一句說話叫做智慧就是經驗的累積,我只是以比他行先了十八年的智慧去為一個已知的結果去歸納出原因而已。

我道:「學姐好似都係辯論會嘅幹事嚟?」

「係啊!我畀佢遊說咗入會喇!」

「嘩!妳真係多嗜好喎!」

呂靜宜的媽媽預備了一頓豐盛的晚飯,六餸一湯,有蒸海斑、霸王雞、冬菇海蔘炆豬肉等。

呂靜宜道:「都話我媽咪煮餸好叻啦!好過你食老人雞多多聲啦!」

我讚道:「係啊!Auntie煮餸真係一流啊!」

港大醫科生
推 春泥巴打可唔可以一口氣出晒 歌唱比賽😂唔好吊我癮🙏🏻🙏🏻🙏🏻
「哦!你好,頭先我聽到你地講緊兩間公司嘅產品同埋營銷策略,估唔到你年紀輕輕,又分析得幾好喎!思路清晰,好有條理啊!」

呂世伯瞧向他的一對子女,話題一轉道:「嗰啲業務分析、市場策劃可以靜間先講,你地媽咪依家煮好飯,喺時間落去洗手食飯喇!」

呂世伯與Humphrey行在前,我與呂靜宜在後,呂靜宜輕聲道:「雖然我唔知道你同我阿哥講緊咩?但係佢假假地話晒都叫IQ140,再加上會考9A嘅港大醫科生嚟,都好似唔夠你講,不如你加入學校嘅辯論會喔?」

原來呂靜宜哥哥的學術成績這麼優秀的,不過就算我在這話題的討論上能夠壓過他,並不證明我比他聰明,有一句說話叫做智慧就是經驗的累積,我只是以比他行先了十八年的智慧去為一個已知的結果去歸納出原因而已。

呂靜宜的媽媽預備了一頓豐盛的晚飯,六餸一湯,有蒸海斑、霸王雞、冬菇海蔘炆豬肉等。

呂靜宜道:「都話我媽咪煮餸好叻啦!好過你食老人雞多多聲啦!」

港大醫科生

華生

港大醫科生

華生

明年今日 唱完後求學姐 主動錫主角
文呀

要主角一鳴驚人呀
推定先
好頂癮啊 樓主 出多幾篇啦
寬頻師父話原來個ROUTER壞咗,所以電腦連唔到線,我聽日收工去買個ROUTER,今日無文,我都係攞老媽子部機,上嚟交代一句
router都要call sick
我要文呀
插lan線唔得咩?
唔插router唔得咩
Daily push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞