(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(3)

1001 回覆
211 Like 3 Dislike
到我生日了 加文
btw會影響原本進行既時空了
今次仲要影響得好勁

未必既 如果只係單純係學校入面既人知道明年今日呢件事 冇爆出去 衣神清 應該都係照唱明年今日既 我覺得

硬係會覺有人會話發現 曠世奇才咁宣傳大鳩志

其實第一部曲內容唔係太過聚焦係用未來的知識
到我生日了 加文
btw會影響原本進行既時空了
今次仲要影響得好勁

未必既 如果只係單純係學校入面既人知道明年今日呢件事 冇爆出去 衣神清 應該都係照唱明年今日既 我覺得

硬係會覺有人會話發現 曠世奇才咁宣傳大鳩志

如果唔止得主角一個返咗黎嘅話...

大鑊了
呂小姐 唱咩歌 9估開始

祖兒 : see me fly
學姐唱分手快樂,等人知道蝗語都有好聽歌

唔使比人串大陸妹

學姐支持者!

唔使比人串大陸妹

學姐支持者!

之前有位唔知爸打定絲打改個username 做管佳莉

無見好耐

唔知係咪嬲咗我

Sammi 2002 金曲 煞科

唔使比人串大陸妹

學姐支持者!

之前有位唔知爸打定絲打改個username 做管佳莉

無見好耐

唔知係咪嬲咗我

春哥: 學姐其實係唔係官2代 現在佢自己都唔知?
之後主角因爲食左佢 做左中國領導人

祖兒 :1999 年先出道

呂小姐先唱冇人知 woo

但呂小姐喜歡唱 Sammi 歌喎, 佢原本打算獨唱 Sammi 既歌 ...

但呂小姐喜歡唱 Sammi 歌喎, 佢原本打算獨唱 Sammi 既歌 ...

當年 除左衫尾 好似冇咩得選
無知一問,男主成個C朗咁款點會食唔倒女?
無知一問,男主成個C朗咁款點會食唔倒女?

真樣
留名
我覺得大鳩志 唱姐倫嘅 回到過去仲正
我覺得大鳩志 唱姐倫嘅 回到過去仲正

明年今日 大家好有哄鳴
幾時再有文
快啲出埋(下),我想睇大鳩志迷倒身邊女同學
同埋管賤人想返撻俾大鳩志拒絕
佢都梅咗好耐,喺時候彈返起
好心急
因為這首歌挺冷門,加上先前我又不是經常演繹,所以我想了想,彈奏了幾次,終於彈奏出這首歌的melody,我邊彈邊唱道:

「~在那天 寧願乾旱地死不沾一勺水
逃避釀成眼淚…
…曾將身體髮膚 隨便北風宰割~」

我將胡姬妮的「生命樹」彈奏了一次,我瞧見呂靜宜用雙手捂住嘴巴,帶點激動道:「點解你可以咁厲害嘅?三首歌風格都唔同,你究竟個腦裝咗啲咩啊?可以填出咁靚嘅詞嘅?」

我心想:「緊係唔同風格啦?三首歌嘅詞出自三個唔同嘅作詞人。」

呂靜宜不斷地給予原本不屬於我的讚譽,讓我羞愧得臉紅耳赤。

呂靜宜問道:「係呢?依首歌你原本打算寫畀邊位歌手架?」

呂靜宜這個問題再次考起了我,這首歌是由胡姬妮脫離少女組合迷你飯煲後,獨立發展的作品,現在這個時候連元祖少女組合九個飯煲都未正式面世,我亦不知道現今胡姬妮身在何方,我真的不知怎樣去回答呂靜宜這個問題。

我硬著頭皮胡謅道:「嗯,依…依首歌,我無諗過作畀邊一位歌手,上年聖誕歌唱比賽,我聽過妳嘅歌聲,我覺得依首歌由妳去唱…係好適合架!」

呂靜宜訝道:「你…你嘅意思係依首歌寫畀我嘅?」

「嗯!妳覺得可唔可以?」
呂靜宜點頭道:「雖然我未唱過,但係頭先我聽過個melody就覺得好適合我,我想到時用依首歌參加比賽。」

其實我覺得呂靜宜的唱腔、音域、聲線與胡姬妮有六七分相似,所以我才在呂靜宜面前奏出這樂曲。其實我個人認為呂靜宜在技巧、高音、假音方面比九個飯煲中公認唱功最好的胡姬妮還要更勝一籌。

我道:「妳覺得啱妳就最好喇!但係三日後就係初賽,妳依家先換歌,時間上好似好倉促,怕唔怕啊?」

呂靜宜沈吟了片刻,喃喃道:「我真係覺得我同首歌好夾啊!好想將依首歌做參賽作品啊!點算好呢?」

呂靜宜霍然間像想通了什麼一樣,道:「我諗住兩手準備,首先趁依幾日記熟、唱熟首歌,到咗初賽嗰日我應該發揮到六七成,離平安夜嘅決賽仲有一個星期,到時我應該可以駕馭到,如果到咗初賽嗰日同首歌未夾,我就用番本來嗰首歌參賽,就咁決定啦!」

平時的呂靜宜嫻雅文靜,話也不多說半句,像個小家碧玉的知性文青;但當她談起音樂時,我隱約從她眼內看到一團火,此刻的她整個人像發出光芒一樣,非常有熱誠和幹勁。

此時,校工滿叔敲門道:「喂!兩位同學,依家六時半喇!你地唔放學,我都要收工架。」

和呂靜宜聊天、唱歌不經不覺間已經到了六時半,我見呂靜宜走出音樂室時現出落寞的神情,我臆測她是想把握時間去練好那首「生命樹」,但已經到了閉校時間,那亦是沒辦法的。
我們離開了學校,我向呂靜宜揮手道別:「妳喺嗰邊落和宜合道搭車,我行依邊落光輝圍,拜拜!」

呂靜宜拉著我的衣袖,道:「等陣啊!」

我別過頭來瞧著她,問道:「咩事啊?」

「成皇志,雖然我地係競爭對手,但你會幫我嘅?」

我明白呂靜宜的意思,我笑道:「我知妳心急,但係學校都關咗門,妳唔係想我同妳偷偷潛返學校去練歌啩?妳諗都唔好諗啊?人地話吳林紫娣以前係亂葬崗嚟!夜晚陰氣重,嗰啲野好猛架!」

呂靜宜現出沒好氣的神色,道:「緊係唔係叫你依家返去啦!」

「等等先,妳唔係要我同妳練歌咩?如果唔係返學校,咁去邊度啊?練歌起碼要有個唔畀人騷擾嘅地方、有鋼琴或者結他。」

呂靜宜道:「你講得啱,依三樣野我屋企都有。」

我膛大雙目,指著呂靜宜道:「妳…妳嘅意思,唔係要我依家上妳屋企啩?」

「係啊!你唔會唔得啩?」
待續
有甜了!!!!!
啪啪啪!!!!!
啪啪啪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞