(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(3)

1001 回覆
211 Like 3 Dislike
唱高山低谷仲好啦
皮已正
留名等睇卡士華寫支票比大鳩志 叫佢咪痴埋佢個女
阿世伯係英皇高層,叫大9志作曲
有讀者仲推測:

世伯 : 我都係從未來返黎嘅人。如果唔係點會娶到咁索嘅老婆。但係我只知到下年嘅事,再之後我希望同你合作,我有資本,你有資訊,各取所需,有錢搵大家平分。我嘅女你追唔追到,就睇你自己.

有讀者仲推測:

世伯 : 我都係從未來返黎嘅人。如果唔係點會娶到咁索嘅老婆。但係我只知到下年嘅事,再之後我希望同你合作,我有資本,你有資訊,各取所需,有錢搵大家平分。我嘅女你追唔追到,就睇你自己.

會唔會FF得太勁
隨便對陌生人推心置腹,唔驚比人起尾注咩
我都想正平多幾次
我都想正平多幾次

多謝

唔知點解我啲故唔好話五六百正評

連二百都好難去到
我都想正平多幾次

多謝

唔知點解我啲故唔好話五六百正評

連二百都好難去到

出多D文就可以了
如果岀文速度提升
相信正評都會上升

每日一推
上車就變面
翌日的英文堂,MISS LO站在黑板前教作文,我覷見呂靜宜拿出了「生命樹」和「會過去的」的歌詞默唸,看來她相當重視這次歌唱比賽。

我輕聲道:「估唔到一向做開乖學生嘅呂大小姐,都會喺上堂嘅時候做其他野。」

呂靜宜笑了笑,道:「近排同你依位吳林紫娣嘅大阿哥玩得埋咗,畀你帶壞。」

「嗯,呂大小姐真係變咗嗱!攞依啲野嚟講笑。」

「你介意?」

「妳講笑嘖?妳又無真係咁睇我,其實妳父母真係唔介意妳識埋我依啲背景複雜嘅人做朋友咩?」

「佢地畀好大自由我架,唔會干涉我識朋友,而且佢地聽咗你嘅野,都話你唔係一個壞人,尋日佢地見完你,我媽咪仲話你…」

我覷見呂靜宜一副欲語還休的樣子,連忙問道:「Auntie點評價我啊?」

「嗯,佢話你係一個好人。」

「好人?出自Auntie把口嘅讚賞,真係聽落寧舍順耳嘅。」

「係呢!尋日爹地車你返屋企,佢有無同你講啲奇怪野啊?」

「奇怪野啊?咁又無喎!世伯好好人,佢仲請我飲可樂同食合桃。」
我回想起昨晚呂世伯送我回家的光景。

離開了呂靜宜的家,我跟隨呂世伯走,坐上了呂世伯的寶馬,他並沒有馬上開車,而是從後座的冷凍櫃取出了一支可樂,他問道:「我揸車唔得飲酒,飲可樂啦!」

他遞了一支瓶裝可樂給我,我瞧著那個金屬製的可樂蓋,問道:「世伯,有無開瓶器啊?」

呂世伯嗤一聲笑了出來,道:「開瓶器?邊駛架。」

呂世伯從我手中取過了可樂,然後放進口內,使勁一咬,立時把可樂蓋從支裝可樂分離出來,再把可樂遞回給我。

我讚道:「世伯,好牙力。」

呂世伯再以他的利齒開啟了另一支可樂,他道:「飲可樂,點可以無野送架?合桃啱唔啱啊?」

「正啊!合桃補腦,有益健康。」

呂世伯打開了一個抽屜,從裡面取出了一包合核,呂世伯遞了幾個未開殼的合桃給我,我瞧了瞧,問道:「世伯,有無啲開合桃嘅工具?」

呂世伯嗤之以鼻,道:「食合核用手開咪得囉!」

話畢呂世伯把一顆合桃放在手中,使勁一捏,喀喇一聲,堅硬的合桃殼敵不過呂世伯的五指一握,當場爆破,我讚道:「世伯,好指力。」

我想到當呂世伯與呂Auntie在閨房裡,呂世伯以他那對強而有力的臂彎去撫弄呂Auntie的敏感私密處,我相信那場面一定很…壯觀。

呂世伯臉上漾出了一個莫測高深的笑容,道:「如果將來你對靜宜唔好,我實親自捏爆你兩粒波子。」

我聞言不禁兩腿緊夾,問道:「世伯,你係咪有啲咩唔會啊?我同呂靜宜清清白白,只係普通朋友咋!」
呂世伯道:「我睇得出我個女對你有感覺,佢同嗰個大雄一齊嘅時候,淨係喺我面前,提過佢個名五次,但係佢提你個名就唔少過五十次,仲成日講你啲野畀我地聽,咁樣仲唔係對你有意思?」

「吓!依樣野我真係唔知喎!可能嗰排我發生咗好多事,佢覺得得意,先同你地提起嘖!」

呂世伯嚴肅道:「咩啊!靜宜唔好咩?你好似好想釐清關係咁。」

「世伯,我唔係咁嘅意思,呂靜宜係一個好好嘅女仔,佢人靚聲甜、品學兼憂,係好多男人嘅理想對象,之但係實不相瞞,其實我剛剛經歷完情傷,感情方面,我真係唔想去諗住,而且我地十六歲都未夠,應該將注意力集中番係學業。」

呂世伯聞言,臉色沒有剛才那麼繃緊,點頭道:「你都講得啱,咁你對將來有啲咩打算?」

「欸,我覺得理科唔係好啱我,我應該會自修多幾科文科,希望會考有好成績,原校升中六,轉去文科,再係AL考好成績,再上大學,搵份穩定嘅工作,希望趁樓價唔係好貴嗰陣,供到間五百尺嘅樓。」

呂世伯聽得眉頭大皺,道:「就係咁喇?」
呂世伯對我這回答好像不太滿意,但老實說如果當初我擁有剛才所說的成就,一定不會從太陽力寶廣場的天台一躍而下。

「欸,或者趁低位買下啲大藍籌收息,不過香港地始終揸磚頭最實際。」

呂世伯道:「成皇志,你咁後生無理想嘅咩?」

「吓!世伯,如果我可以達成剛才我講到嘅野,對於我嚟講好夠架喇!」

呂世伯道:「我頭先聽你作嘅歌,我覺得你幾有天份喔!你可以試下從事演藝事業喔!」

我搖頭道:「世伯,音樂我只係玩票性質,我知自己咩料,我入娛樂圈隨時連三餐住屋都成問題。」

「成皇志,一個人要清楚自己嘅價值,然後搵到一個適合自己發展嘅地方,你唔需要妄自菲薄,你係叻仔嚟嘅!我睇人好準嘅,十年內,你如果唔死,你嘅成就一定高過我。」

我搖頭失笑,道:「世伯,多謝你咁睇得起我。」

我從昨夜的回憶回到了班課,呂靜宜瞪大了一對美麗的眸子,反覆問道:「淨係飲可樂同食合桃?無講其他野?」

「世伯問我將來諗住做啲乜囉?妳覺得佢會同我講咩啊?」

「吓!我點知嘖!」

想到昨晚呂世伯說呂靜宜對我有意思,說真的我並不太感覺到,我認為作為父親的呂世伯未免太過緊張了。
這天的午飯,我再次與呂靜宜等三人一起到寶石餐廳。

當柳豔與楊鳳瑤得知我與呂靜宜共同參加合唱組的時候,她們均感愕然。

楊鳳瑤道:「靜宜,妳諗清楚喎!成皇志隨時累輸妳架!」

呂靜宜道:「成皇志其實係一個深藏不露嘅高手,我地合唱嘅參賽作品『會過去的』,係佢一首包辦作曲填詞架。」

楊鳳瑤詫異道:「佢識作曲填詞,唔係啊?」

呂靜宜取出了一部手提的MD機,道:「妳地聽下。」

柳豔與楊鳳瑤各把一個耳筒塞入耳孔,片晌,柳豔讚道:「咦!首歌好好聽啊!」

楊鳳瑤質疑道:「靜宜,其實首歌係咪妳作架?好難令人相信成皇志會識作曲填詞,仲要係一首咁優秀嘅作品。」

呂靜宜道:「唔止依首啊!我同佢參加個人組嘅作品,都係出自成皇志嘅手筆。」

柳豔訝異道:「真係架?成皇志好厲害啊!」

楊鳳瑤依舊抱持懷疑的態度,道:「真唔真啊?之前都唔知你識音樂,突然間就作咗幾首歌?」

說真的那三首作品並非出自我手,我沒有因為楊鳳瑤質疑而發怒,我只是不置可否地微微一笑。

柳豔提醒道:「記住今日報名,聽日放學四點就係初賽喇!平安夜嗰日決賽,會有樂壇中人嚟做評審。」

驀然間,我想起了一個很嚴重的問題,不禁喊道:「死喇!我唔記得咗我畀老馮罰緊留堂添,我好大機會參加唔到初賽啊!」
好指力
待續

三月尾至四月頭
有大概一星期出唔到文
待續

三月尾至四月頭
有大概一星期出唔到文

唔係掛 考dse前 冇得睇 個心唔舒服
待續

三月尾至四月頭
有大概一星期出唔到文
待續

三月尾至四月頭
有大概一星期出唔到文

唔係掛 考dse前 冇得睇 個心唔舒服

巴打dse加油
阿妹今年repeat dse

共勉之
待續

三月尾至四月頭
有大概一星期出唔到文

不如每天出少五十字,唔好停一星期啦
待續

三月尾至四月頭
有大概一星期出唔到文

好難控制喎
待續

三月尾至四月頭
有大概一星期出唔到文

50字講到咩
其實我因為去旅行

所以出唔到文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞