(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(3)

1001 回覆
211 Like 3 Dislike
我皺著眉,啐道:「黎早洩,你把口真係臭到呢!你係咪成個禮拜無刷牙啊?」

黎早強淫笑道:「大鳩志,你有無讀書架?孔子話食色性也。」

姚智風亦淫笑道:「大鳩志,你唔知架喇!如果你技巧好,啲女真係慾仙慾死,欲拒還迎,佢HIGH到成身痙攣,佢地個心情會好矛盾架,又羞恥又享受,會用隻手輕輕按住你個頭,但又怕你唔繼續喎!」

我訝道:「嘩!姚少乜解究你咁清楚架!你又無囡,你唔係食…『雞肶』啊?」

姚智風臉上一紅,辯道:「我都係聽啲師兄講嘖!暫時我都未過到依個心理關口,但唔排除有日,遇到有條好索嘅囡,佢嗰度又好吸引,我真係會瀨架!」

我驚愕道:「吓!好核突下喎,咁你同瀨個屎塔有咩分別啊?」

「唓!出得嚟玩,就唔好船頭驚鬼船尾驚賊,大鳩志,你扮咩野喔!我就唔信當你遇到條好索嘅囡,佢又係一線粉紅嘅,你會忍得住口唔瀨?」

姚智風的說話讓我想起了那一個晚上,布正麗因為一時不慎,驚鴻一現的美好春光,如果有一天有幸遇上這種萬中無一的撻,那個男人能夠把持得住,而不去以五感好好細味品嘗。

現在在4D班內,基本上除了宋蓮外,我與其他同學已經解除了敵對狀態,連管佳莉亦與我重建起同學間的基本關係。

管佳莉道:「成皇志,恭喜你成功入到決賽。」

「多謝,嗰日我有聽妳上台唱歌,妳唱得好好,但係可惜…」

管佳莉淡然一笑,道:「其他同學表現比我地更好,我地入唔到決賽都好公平嘅!到時我地會為你打氣架喇!你要加油。」

「係呢!妳有無聽過我參加獨唱組嗰首『明年今日』啊?」

管佳莉搖頭道:「嗰日我五點就走咗,所以無睇到,聽人講你嗰日好厲害,一個人自彈自唱,我一直都唔知道原來你咁厲害嘅。」
「決賽嗰日,妳要留心咁聽。」

管佳莉詫異,我亦感到失態,我解釋道:「唔好意思,我嘅意思係…我會係嗰日用最住嘅狀態去演繹依首歌,可能係一生人最好嘅一次,所以…好難得。」

「哦!咁…你要加油,我…同4D班嘅同學都會為你打氣。」

為了平安夜在管佳莉的面前唱出最好的明年今日,我拋開了被植爺、暉洋當場說破我是抄襲犯的恐懼,集中精神想辦法去提昇狀態,在決賽前夕,我天天放學後均到呂靜宜的家裡練歌。

當呂靜宜彈琴時,我便站在一旁觀察她的指法、姿勢、節奏,而當我彈奏時,她亦說出我應該有什麼要注意及改進的地方。

我亦留意到呂靜宜在演繹生命樹的時候,比初賽當天的表現還要更上一層樓,我讚嘆道:「我以為初賽嗰日,妳已經係巔峰,點知妳仲有得進步?厲害,厲害。」

「我嘅進步係因為你。」

「吓!點解啊?」

「可能你自己唔發覺,你嘅表現越嚟越好,你唱個首明年今日嘅時候,散發出一種特質我係無嘅!嗰日決賽,我隨時會輸畀你。」

「痴線,我邊有可能係妳嘅對手喔!初賽妳第一,我第七,妳擔心何康誕仲好啦!」

「我地依家又係拍檔又係競爭對手,不過無論點,我地都要加油!」

經過多日的練習,終於到了平安夜的決賽,我將要在人生歷史性的時刻去完成一件極具意義的事情。
待續
Chapter 45 決賽

自從我成功入圍平安夜的決賽,我在班內的處境漸漸得到改善,由當初大多同學把我當成透明人一樣,現在偶然碰上亦會點頭打招呼,有次遇上了蕭娟惠、方詠珊,她們還說到決賽那天會替我打氣。

而曾倩萍亦會在宋蓮和陳慧琼不在場的情況下,與我點頭打招呼,至於我與之前主動排擠我的陸泳祥關係亦有所緩和。

原本午飯我不是自己一個吃,便是與呂靜宜等三人結伴吃;但今天姚智風相邀我一同到8座吃車仔麵。

我問道:「有邊個去啊?」

「咪又係圍內嗰班囉!」

「陸泳祥、林海原都去?」

「嗯,你唔係介意啊?」

「我就唔介意,但唔知佢地介唔介意嘖?」

「之前嗰啲小誤會嘖!唔好擺係個心裡面。」

於是我便跟隨姚智風等人去8座,本身站在陸泳祥那方的霍去登道:「嘩!大鳩志,近排你真係威到盡,吳林紫娣嘅風雲人物,你認第二,真係無人敢認第一,容許小弟叫你一聲鳩爺嘛!」

「哦!原來你地叫我嚟食飯,就係想潤我。」

陸泳祥的頭號鐵粉林海原笑道:「唔係,你最近真係做好多我地估唔到嘅野,之前嗰啲就唔好講啦!你最近參加歌唱比賽,同呂靜宜合唱係學校好轟動下,你合唱組同獨唱組都入到決賽,真係好勁喎!」

「吓!有幾勁嘖,獨唱組初賽排第七,入到決賽咪又係陪跑。」

陸泳祥道:「但係你合唱組同呂靜宜一組,基本上坐亞望冠啦!」

這是陸泳祥與我反目後,他首次主動與我說話,對於我這內心已屆三十三歲的成年男人來說,他從前的小學雞行為,我並不太放在心上,我應道:「咁先大壓力,如果攞唔到冠軍,我責任好大架!到時真係難辭其咎喇!」

黎早強一臉淫邪,道:「大鳩志,聽人講你上台一邊彈琴一邊唱歌,好有文藝修養,我仲以為你淨係識得『吹口琴』添!」

有文
決賽

加油呀

我唔想睇你個故要人燒比我睇
好吸引~聽日見
今晚有無文?

打緊

可能聽朝先有

加油

爸打個名係咪一個故名嚟

好似係
之前有個故叫藍毛毛演奏會
咁岩撞名
仲諗住唱似 臭雞管 聽
Daily push
好想無限閱讀 好想再要多啲
大鳩志搞左咁耐 一個男仔真朋友都識唔到
「我嘅進步係因為你。」

同隻臭雞講野 屌
好多文 正
正呀,加油
Lau Ming
鳩爺
正呀
咪理隻臭雞啦
大大個呂小姐喺前面都唔上
又到live 留個名先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞