(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(3)

1001 回覆
211 Like 3 Dislike
啱先突然係到諗 結局會唔會係大鳩志翻到去之後一直生活到33歲 然後因爲一啲事 而再次跳樓

之前特別篇好似 講過 佢有仔女 我估寫到有仔女 應該唔會無啦啦番左去33歲 應該唔會再番去掛
大鳩志! 我係呂靜宜呀! 無論你高定矮我都咁愛你!
(你唔好唔記得 我未發育 分分鐘我大波過柳豔!!! )

春巴! 我終於開到ac留言, 由一追到而家! 加油呀! 大波妹等緊你!

你知唔知你邊到比唔上 柳學姐 就係個個半咸半淡既譚仔呀姐廣東話 聽到都扯

咁我求你幫我追咗學姐去啦 大鳩志係我ga

洗鬼煩咩 打孖上 你同學姐咁好姐妹 學會分享係一件美事

姐妹井

春巴! 我終於開到ac留言, 由一追到而家! 加油呀! 大波妹等緊你!

又多個

之前改管佳莉嗰位唔知爸打定絲打都無咗影

又多個

我係真嘅靜宜

又多個

文呀!
係公司扮工 用左4個鐘追到live
求文
管小姐 一早話佢係臭雞 由第一集 已經覺得有問題

又多個

春泥巴打,今日幾點有文?唔該哂

又多個

春泥巴打,今日幾點有文?唔該哂

要收工先有時間打文

大約十二至一點
冇文?!
春爸 學姐 身材有幾勁?

有無示意圖

有無示意圖

第一頁
推呀
Daily push
文呀
期待文...
夠鐘出文!
夠鐘出文了
我瞧見柳豔一副潸然淚下的模樣,詫異道:「學姐,妳仲乜一個人匿埋喺度喊啊?究竟發生咗啲咩事啊?」

柳豔淚眼婆娑,再度把頭貼在牆上,不依道:「呀吓,好樣衰啊!我…我都特登避開你地,走埋一二邊先嚟喊啦!點解都要畀你見到架?」

我獃住了,對於這個問題一時間我也不知道如何去回應,只好道:「學姐,唔好意思啊!我唔係有心架!頭先我喺樓梯嗰面,聽到有人喊,所以我一時好奇就過嚟睇下發生咩事!」

柳豔發出了糅合後悔和尷尬的哀鳴,好一會她才道:「成…皇志,我唔係怪你,唉!我…我唔識講啊!你有無紙巾啊?」

我聞言遞了一張紙巾給柳豔,柳豔接過紙巾拭淚。

我站在一旁默不作聲,好一會她才嘆了一口氣道:「我真係好無用啊!」

「學姐,妳點解咁講呢?」

「我成日好想去做好一樣野,但係總係咩都做唔好,無論幾咁努力都好,最後都只會係攪到一塌糊塗。」

「學姐,妳係指頭先嘅歌唱比賽?」

柳豔點頭道:「嗯,之前我真係有畀心機去練,希望可以唱得好,但係最尾都係衰咗,如果我好似靜宜咁叻就好喇!佢頭先係台上面真係好有光彩,全部人都認同佢,相比起佢,我頭先嘅表現真係不知所謂啊!」

「學姐,呂靜宜嗰啲係好罕有嘅例子,除咗天份之外,仲要有後天嘅栽培,依個世界唔係個個都好似佢咁幸運,屋企畀到咁多支援佢。」
「咁你呢?頭先首『會過去的』同『生命樹』,所有同學都以為係靜宜作嘅,你唔嬲咩?」

我聳肩道:「咁我又唔係好介意喎!」

事實上那兩首歌真的不是出自我的手,所以其他人以為那是呂靜宜的作品,我也沒有半點不悅。

柳豔靠著牆,再發出一聲悲鳴:「啊哼!你咁豁達,顯得我好衰咁,我真係好無用啊!」

「學姐,妳點解又要妄自菲薄呢?妳點會無用啊?每個人嘅才能都係唔同,有啲人音樂叻啲、有啲人運動叻、有啲人讀書叻。」

「最弊我運動又唔叻、音樂又唔叻、讀書又唔叻呢!」

「但係學姐妳又係學生會主席、紅社副社長、辯論社社幹事,其中學生會係同學一人一票選妳出嚟,大家信任妳先投妳一票,而妳都無辜負其他同學對妳嘅期望,仲有妳又樂於助人,嗱,妳又幫我同死妹釘補習,妳又去搵董老師幫我求情,妳唔止幫過我同楊鳳瑤,妳仲幫過好多人,妳籌備個歌唱比賽好成功,好多同學都踴躍參加,嚟緊又有陸運會同其他活動,學姐,吳林紫娣嘅同學好需要妳架!妳千祈唔好話自己無用啊!」
片晌,柳豔才把頭離開了牆壁,道:「嗯,成皇志,多謝你。」

我訝道:「仲咩無端端多謝我啊?」

「多謝你相信我可以係個有用嘅人。」

柳豔搥打自己的胸口,破涕為笑道:「在心中。」

柳豔進行這個動作的時候,讓她那對豪乳劇烈地激盪了兩下,我不禁生出了一絲綺念。

為了轉移視線,我隨口問道:「學姐,其實比起廣東歌,國語歌妳咪仲大把握,點解妳唔用國語歌參賽呢?」

「我好鍾意廣東歌,覺得廣東歌好好聽,而且我覺得既然我嚟咗香港住,應該入鄉隨俗,講依個地方嘅語言,融入返依度嘅生活。」

「所以妳就咁積極去參加各種活動,想加快融入依度。」

柳豔吐了吐舌頭,點頭道:「但係我仲係做得唔夠好。」

我搖頭道:「學姐,妳其實已經做得好好,相比起一啲為利是圖嘅商家、同埋啲帶有政治目的嘅無恥政棍,土生土長嘅佢地希望消滅本土情懷同文化,而妳雖然係新移民,但係妳尊重本土文化,妳比起佢地更加似香港人。」

柳豔訝異道:「成皇志,你雖然讚緊我,但係我唔係好明你講咩喎?」

「哦!妳知我讚緊妳就得喇!有陣時我都唔係好明自己講咩!哈哈。」

「唔,你份人奇奇怪怪咁。」

此時校工滿叔發現了我們,嚷道:「喂,你地喺到仲咩啊?夠晒鐘,要落閘喇!」

於是我和柳豔離開了學校,我們走到了巴士站,我瞧見31號九巴埋站,道:「學姐,妳有車。」

柳豔揮手道別道:「咁我走先喇!拜拜。」

「拜拜!」

柳豔快要上巴士時,她喚道:「成皇志。」

我回過頭來,瞥見她握拳反搥自己的胸口一下。

這個動作好像成了我和她之間的某種象徵意義。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞